GREKLAND - NORDÖSTRA EGEISKA ÖARNA

Samos

Till Samos går det charterflyg från Sverige men även inrikesflyg från Aten. Färja går från Pireus (Aten) på fastlandet och skulle du komma från Turkiet går det en färja till Kusadasi ett par gånger om dagen under högsäsong.
Namn på grekiska
Σάμος
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 35 000
Riktnummer
22730

”Det var på Samos som vädret vände och solen kom fram igen. Det grön-blå vattnet lyste starkt i våra ljuskänsliga ögon men vi kunde inte få nog av sol och strandtid efter en vecka med dåligt väder. Vi bodde vid Gagkou Beach, en klapperstenstrand i en skyddad vik, i Vathi på norra sidan av Samos. Här bodde vi kungligt på stora Samos Bay Hotel och vi njöt av varje solig stund på stranden och på vår balkong i kvällssolen. Hit ska vi återvända och skriva våra memoarer på ålderns höst bestämde vi över ett glas vin medan solen sakta gick ner i horisonten.” (Markus Olsson)

Samos är en av Greklands grönaste, skönaste öar med böljande landskap och frodiga skogar. Samos är utmärkt för vandringar i berg och dal och har välbevarade åsnestigar som tar dig kors och tvärs i omgivningarna. På Samos finns cirka 35 000 bofasta invånare varav knappt 6000 bor i Vathi (Samos stad), men under högsäsongen befinner sig förstås ett antal tusen till på ön. Samos lockar både charterturister och öluffare, de som vill vandra, de som vill lapa sol vid de vackra stränderna eller besöka någon av Samos olika arkeologiska utgrävningar. Samos är Heras, äktenskapets och fruktbarhetens gudinna, födelseö och både matematikern Pythagoras och filosofen Epicurus föddes på Samos.

Samos ligger bara drygt två kilometer från Turkiets kust och ger möjlighet till dagsturer över till grannlandet och orten Kusadasi.

I menyn till vänster hittar du mer information om Samos.

Karta över Samos

Boende

Det finns gott om boende på Samos och framför allt i de större orterna men även i de mindre byarna. Nedan listans några exempel på boende.

Samos Bay Hotel

Vid Gagkou Beach i Vathi ligger detta komplex som åtminstone under lågsäsong är riktigt prisvärt. Frukost kan intas på en stor veranda och kocken lagar till flera olika rätter varje morgon. Personalen är omtänksam och hjälper till med det mesta. Ett bra boende om du vill ha nära till stranden.

Hemsida: http://www.gagoubeach.com/

E-post: info@gagoubeach.gr

Telefon: 22730- 80911

Samos Hotel

Precis vid hamnpromenaden i Vathi ligger Samos Hotel med gratis WiFi och med pool och bar på taket. God frukost som kan intas utomhus längs promenaden.

Hemsida: http://www.samoshotel.gr/en/

E-post: info@samoshotel.gr

Telefon: 22730- 80901

Fito Bay Hotel

Ungefär 800 meter från Phytagorio ligger Fito Bay Hotel med 87 rum, alla med balkong eller veranda. Rummen är utrustade med kylskåp och AC. Hotellet har även en pool, restaurang och bar.

Hemsida: http://www.fitobay.gr/en

E-post: info@fitobay.gr

Telefon: 22730- 61314

Samos Sun

Samos Sun i Phytagorio har 68 rum med kylskåp och AC. På området finns både en stor pool och en pool för barn, en restaurang, gym och bar.

Hemsida: http://www.samosunhotel.com/

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22730- 61791

Hotel Amanda

I Karlovassi ligger relativt nya Hotel Amanda. Alla rum har balkong mot havet, är utrustade med kylskåp och AC. Till det centrala torget i Karlovassis är det bara 300 meter och till stranden är det lika långt.

Hemsida: http://www.amanda-hotel-samos.gr/

E-post: ts.eleni@hotmail.com

Telefon: 22730- 35230

Kokkari Beach Hotel

Cirka 10 kilometer från Vathi ligger Kokkari Beach Hotel i den lilla fiskebyn Kokkari. Hotellet har både rum och studios och alla är utrustade med AC. Hotellet har WiFi, en pool och erbjuder gratis solstolar nere vid stranden.

Hemsida: http://www.kokkaribeach.com/

E-post: karsas@otenet.gr

Telefon: 22730- 92263

Sevärdheter

VATHI

Vathi, som också kallas Samos stad, har cirka 6000 invånare och ligger på Samos östra sida skyddad i Vathi-bukten. Vathi klättrar sakta upp på bergssluttningarna och i de övre delarna ligger Ano Vathi där de flesta av invånarna bor. Missa inte en promenad upp i de äldre partierna av staden och kanske till och med en bit ännu längre upp för att få en fantastik utsikt över staden och bukten.


Ano Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

De flesta färjorna lägger till i den nya hamnen i Vathi på den västra sidan av bukten. Det är på gränsen till för långt att gå hela vägen in till staden med bagage men det finns gott om taxibilar som står och väntar när färjorna lägger till. Om du har bokat boende i Vathi, se till att bli hämtade av ägaren så slipper du kostnaden för transporten.

Om du står med ryggen mot havet och tar till vänster i staden så kommer du till det område som har flest hotell, barer, restauranger och affärer; hamnpromenaden. Bakom hamnpromenaden går en affärsgata med blandat utbud, allt från klädaffärer och keramiker till souvenirbutiker. I anslutning till hamnpromenaden ligger Phytagorastorget med flera trevliga uteserveringar där du lätt kan låta tiden försvinna med en god drink i handen.


Arkeologiska museet i Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Vid Sankt Spyridon-platsen, ett kvarter bakom Phytagorastorget, ligger det arkeologiska museet som anses vara ett av de bättre museerna i den grekiska övärlden. I museet finns bland annat en rad olika fynd från Heraion men framför allt en fem meter höga kourosstaty till Apollons ära. Statyn är den största kourosstatyn som påträffats och det är en mäktig känsla att stå intill denna magnifika skapelse från antiken. Nedanför museet finns ett café bredvid en grön och blommande park som är perfekt för en stunds skugga och svalka.


Kourosstatyn på arkeologiska museet i Vathi, Samos. (Foto: Markus Olsson)

PYTHAGORIO

Pythagorio är Samos största turistort som domineras därmed av charterturister. Trots det är det rätt lugnt i Pythagorio med sin klassiska vita bebyggelse och en riktigt mysig hamnpromenad kantad av restauranger.


Pythagorio hamn, Samos. (Foto: Markus Olsson)

Gränderna bakom hamnpromenaden känns äkta och genuina och massturismen har inte lyckats nagga på stadens gamla känsla. I utkanten av staden pågår fortfarande arkeologiska utgrävningar och det märks att Pythagorio en gång var huvudstaden på Samos. Från och till Vathi går det bussar som tar cirka 30 minuter.


Utgrävningar i Pythagorio, Samos. (Foto: Markus Olsson)


Pythagorio, Samos. (Foto: Markus Olsson)


Strand i Pythagorio, Samos (Foto: Markus Olsson)

I Pythagorio finns det två klapperstenstränder på varsin sida om hamnpromenaden att svalka sig vid. De tillhör inte Samos bästa stränder precis men funkar bra om du bor på orten och vill ha en lat dag.

KARLOVASSI

Karlovassi är Samos största stad belägen på den nordvästra kusten, cirka 32 kilometer från Vathi. Karlovassi saknar charmen som Vathi och Phytagorio har men är en bra utgångspunkt för en rad utflykter till de olika bergsbyarna runt omkring. Hamnkvarteren, Limani, är det område som flest turister hittar till och där finns det gott om boenden och restauranger.

EUPALINOS TUNNEL

Eupalinos tunneln räknas som ett av antikens främsta byggnadsverk och mäter drygt 1000 meter in i berget Kastri. Tunneln byggdes på beställning av Polykrates i syfte att försörja Pythagorio med vatten som på 500-talet f. kr. var Samos huvudstad. Tunnelbygget påbörjades från två håll och endast en liten förskjutning av takhöjden vittnar om de två arbetslagens möte. Tunneln består egentligen av två tunnlar, en ”servicetunnel” och en vattentunnel som länkades ihop med Aghiadeskällan i Mytilinibergen. Tunneln konstruerades av Eupalinos och är utförd med enkla redskap och mätinstrument. Början av tunneln är trång med smala väggar och lågt i tak. Det går inte att mötas i början men efter en bit in så vidgar tunneln ut sig i större grottor. Endast en del av tunneln är öppen för besökare men den är väl värd ett besök. Om du vandrar hit så kommer du till tunneln smidigast via Lykourgou Logothei och om du tar bilvägen så är det skyltat från Phytagorio om du kommer bilvägen från Vathi.

HERAION

Gudinnan Hera föddes enligt den grekiska mytologin på Samos och var äktenskapets och fruktbarhetens gudinna. Hon ärades med ett tempel, Heraion, som var ett av de största i Grekland med sina 100 meter längs långsidan och 133 pelare varav en finns kvar idag. Tempelområdet som Heraion ligger på upptogs tillsammans med Pythagorio på världsarvslistan 1992. Heraion ligger cirka 17 kilometer väster om Pythagorio och du hittar enkelt hit om du följer vägen mot flygplatsen. På området finns ett café med enklare mat alldeles intill kustremsan, nära det lilla museet.


Heraion, Samos. (Foto: Markus Olsson)


Heraion, Samos. (Foto: Markus Olsson)

VANDRA

Många åker till Samos för att vandra i de gröna omgivningarna, de svala bergen och de purknande dalarna. Vathi är en bra stad att utgå ifrån om du vill ta dig till de mest grönskande delarna av ön. Näktergalarnas dal är ett populärt vandringsområde med vattendrag, hög växtlighet och som namnet avslöjar, även ett eldorado för fågelskådare.

Om du utgår från Vathi och åker västerut kommer du till en liten fiskeby som heter Kokkari (Koukari) som också är en bra utgångspunkt för vandring. I Kokkari finns även en klapperstensstrand där du kan prova på olika vattensporter. Strax efter Kokkari blir vegetationen lummig och frodig och inte långt ifrån byn kan du ta vägen upp mot vänster till byn Vourliotes på 320 meters höjd. I Vourliotes vilar Samos äldsta kloster, Moni Vrondianis, som ligger en bit upp i bergen. En skylt ifrån parkeringen i byn visar vägen.

För dig som åker till Samos för att vandra är Dieter Grafs bok ”Walking on Samos” perfekt läsning. Den beskriver 25 olika vandringsleder med detaljerade kartor över ön. Boken finns att köpa på Bokus och kostar runt 125 kr (juli 2014).

Restauranger/uteställen

Längs hamnpromenaden i Vathi finns en rad restauranger att äta vid och de flesta serverar riktigt bra mat men har också ett högre pris än om du tar dig något kvarter in bakom hamnen. Det är även vid hamnpromenaden som barerna ligger om du är sugen på en cocktail i kvällsskymningen.

ARTEMIS

Strax norr om den gamla hamnen i Vathi ligger Artemis som serverar prisvärd, god mat och som ofta besöks av lokalbefolkningen. De serverar lokalproducerat vin från Samos och är bra på fiskrätter.

TA FILARAKIA

Uppe i Ano Vathi ligger denna lilla restaurang med en eller ett par rätter för dagen. Här hänger många lokalbor och musiken skrålar högt ut högtalarna men maten är god och prisvärd.

STO PSITO

Vid Phytagorastorget ligger Sto Psito med rejäla portioner souvlaki eller andra grillrätter. Ett schysst souvlakiställe i folkvimlet runt torget.

ELIA

I Phytagorio ligger Elia längts ut i hamnpromenaden mot Remataki Beach och är omtyckt av lokalbefolkningen för sin goda mat, både grekiska rätter men även andra anrättningar.

REMATAKI

Inte långt från restaurang Elia i Phytagorio ligger Remataki som bland annat serverar dakos (kretansk meze med tomater, fetaost och olivolja på grillat, frasigt bröd), ett måste när man är i Grekland.

Stränder

GAGKOU BEACH

Norr om Vathi ligger Gagkou Beach på promenadavstånd från centrum. Stranden består av klapperstenar med ett otroligt klart, grön-blått vatten. En taverna hyr ut solstolar och har goda grekiska rätter på menyn. Stranden är inte speciellt stor men är den enda i Vathi.

PSILI AMMOS

En av Samos populäraste stränder är Psili Ammos som ligger ungefär tio kilometer sydost om Vathi. Här är sanden mjuk och gyllengul och stranden är ett bra alternativ för barnfamiljer. Flera tavernor ligger längs strandkanten och hyr ut solstolar och parasoller.

TSAMADOU BEACH

Några kilomter väster om Vathi ligger Tsamadou Beach. Från parkeringen går en snirklig stig ner mot klapperstensstranden, det klara vattnet och de gräsbeklädda terrasserna som en av tavernorna noga bevakar. Tsamadou anses vara en av Samos vackraste stränder och jag är benägen att hålla med.

POTAMI BEACH

Inte långt från Karlovassi ligger Potami Beach och Potami Waterfalls. Vattenfallen, eller vad man nu ska kalla dem, ligger inte långt ifrån stranden där vattendraget mynnar ut i havet. Potami Beach har fläckvis sand men består annars mest av klappersten. Här finns det ont om skugga och dagarna kan bli riktigt heta.

POTOKAKI

Ungefär 30 minuters promenadväg från Phytagorio ligger Potokaki Beach med flera kilometer lång sand- och stenstrand. Här finns solstolar och parasoller att hyra. Flygplatsen ligger inte långt i från stranden och det känns nästan som att planen är på väg att landa på handduken.

PYTHAGORIO

I Pythagorio finns ett par klapperstenstränder varav den på bilden ovan ligger precis på andra sidan piren.

LIMNIONAS BEACH

Limnionas Beach ligger nästan så långt västerut du kan komma på Samos. Stranden är vackert belägen med bergen i bakgrunden och vattnet är långgrunt. Nere vid vattnet ligger en fiskrestaurang som kan vara värd ett besök.