Milos
”Hungrig klev jag i land och hittade snabbt till hotellet där det visade sig att jag hade en liten etta med kök. Inte illa trots att den inte hade renoverats sedan 1972. Nikos, en äldre man med kraftig ölmage och tjockbottnade glasögon och grått krulligt hår tillbringade en timme med att visa allt vad Milos hade att erbjuda. Hans älskade katt, med minst fem synliga fästingar, höll han hela tiden under högra armen och tre gånger visade han hur katten på kommando slickade hans hand. För att göra mitt välkomnande komplett fick även jag pröva kommandot och fick katten att slicka på min hand. Sedan ville den inte sluta och framför allt inte lämna diskhon där han till slut hade lagt sig. Nikos berättade att han hade 20 katter men att detta var hans favorit, slick-katten. Nikos kunde aldrig riktigt sluta berätta om allt jag kunde göra på ön och om alla detaljer i lägenheten. Han påvisade just den där gästvänligheten som står över alla oönskade detaljer i ett boende och det känns bra att ha landat i Adamas, Milos.” (Markus Olsson)
Milos är den ö i Kykladerna som ligger längst västerut med den lilla ön Kimolos som sin närmaste granne. Vattnet runt Milos är magiskt blå-grönt och ön har upp emot 75 olika stränder vilket gör den till den mest strandtäta ön i Kykladerna. Landskapet på Milos är något utöver det vanliga med bland annat det månlika landskapet, Sarakiniko, på Milos nordkust. Anledningen till Milos varierande landskap beror på att ön har gott om olika mineraler; svavel, bly, alun, cementit, pimpsten, baryt med flera. Det skapar färggranna omgivningar ibland annat kalkvitt, blygrått, svavelsvart och ockra. De stora stenbrotten skapar stora ärr i naturen och är synliga direkt när du kommer in med färjan i bukten Ormos Milou. Milos bjuder alltså på en rik variation i sitt uttryck och du kommer inte att tröttna på din vistelse här.
Milos stolthet är statyn Venus de Milo som föreställer Afrodite. Statyn hittades 1820 av en bonde i byn Tripiti och en kopia av henne finns att beskåda på det Arkeologiska museet i Plaka. Originalet finns på Louvren i Paris.
Knappt 5000 personer bor på Milos året runt och de flesta arbetar inom gruvnäringen även om turismen sysselsätter allt fler. Hamnstaden Adamas, Pollonia och Plaka är de orter som har störst befolkning.
I vänstermenyn hittar du mer information om Milos.
Karta över Milos
Boende
Hitta boende via booking.com
Sevärdheter
ADAMAS
I Adamas (cirka 1000 invånare) ligger Milos hamn vilket gör orten mer livlig än de andra byarna på ön. Här finns gott om boende, restauranger, kaféer och barer samt okej stränder till både höger och vänster om hamnen. Adamas har inte riktigt det där typiska kykladiska utseendet med vita hus och blå detaljer utan känns mer som en modernare och därmed mindre mysig stad. I Adamas ligger gruvmuseet (se nedan) och har även ett kyrkomuseum (Ecclesiastical Museum) i gränden bakom Old Bakery.
Adamas, Milos. (Foto: Markus Olsson)
ARKEOLOGISKA MUSEET
I den södra utkanten av Plaka ligger det arkeologiska museet med bland annat kopian av Venus de Milo. Afroditestatyn hittar du i hall A, precis innanför entrén. Museet är från 1984 och innehåller föremål från 400 talet före Kristus och framåt. Föremålen är i regel av keramik av olika slag och vissa är riktigt väl behållna. De flesta montrar har text på engelska.
KATAKOMBERNA
Om du tar vägen söderut från Plaka så kommer du strax ner till katakomberna. Katakomberna är bland de äldsta från 100- talet efter Kristus och det sägs finnas skelett från cirka 2000 människor där inne. Det är endast delar av katakomberna som är öppna för besökare och ett besök för endast göras med guide som finns på plats. Det är ganska lågt i tak och du ska nog inte lida av klaustrofobi om du går in i dem.
AMFITEATERN
Ungefär 500 meter från katakomberna ligger en välbevarad amfiteater på bergets sluttning med havet som bakgrund. Teatern är byggd på 100- talet efter Kristus och används än i dag men för enstaka konserter med klassisk musik.
PLAKA
Plaka är Milos huvudort, Chora, och ligger fyra kilometer nordväst om Adamas där merparten av turisterna bor. Bussen som går från Adamas flera gånger om dagen stannar ungefär mitt i Plaka och går du upp till höger kommer du till byns gamla Kastro med en fantastisk utsikt, och går du till vänster så kommer du in i små snirkliga gränder med butiker och restauranger och vid kyrkan Karfiatissa får du också en fin utsikt över havet. Plaka som betyder platt land ligger ungefär 220 meter över havet och blev den plats man fortsätta att bygga på när Kastro inte längre kunde inhysa byns invånare. Plaka avverkar du ganska snabbt och du kan kombinera en utflykt hit med ett besök på Arkeologiska museet, katakomberna och den gamla amfiteatern. Om du är här på kvällen så ger utsiktsplatserna möjlighet att beskåda en av de vackraste solnedgångarna i Kykladerna.
POLLONIA
Pollonia är en liten fiskeby på Milos nordöstra sida och har en liten hamn med båtar som bland annat går till ön Kimolos. Byn sägs ha fått sitt namn efter templet till Apollons är som ska ha legat till vänster om Pollonia. Totalt bor cirka 300 bofasta här och på mornarna kan du köpa färsk fisk och krabba av byborna när de kommer in till hamn med sina fiskebåtar. Här är husen klassiskt kykladiska, det vill säga vita sockerbitshus med blå detaljer. Det finns boende att hyra i byn och några tavernor, restauranger och kaféer att välja mellan. Pollonia har en egen strand och tycker du att det är för livat i Adamas är Pollonia ett bättre alternativ. Pollonia ligger ungefär 10 kilometer nordost om Adamas.
Pollonia, Milos. (Foto: Markus Olsson)
GRUVMUSEET
”Mining Museum” ligger i Adamas på vägen mot flygplatsen, ungefär 1,5 kilometer från byns centrum. Museet öppnade 1998 för att visa Milos rika geologiska historia och arrangerar även geologiska vandringar på Milos.
Restauranger/uteställen
KINIGOS
Inte långt ifrån där båtarna lägger till i Adamas ligger Kinigos med goda fiskrätter och traditionell grekisk mat. Ett utmärkt ställe att njuta av sin middag och titta på folk som rör sig längs med hamnpromenaden.
AKRI BAR
En bar i Adamas med ett perfekt läge och en terrass med utsikt över hamnen. Spelar både funkig och modern musik. Dansgolvet finns inomhus men det finns gott om sittplatser på terrassen för att njuta av drinken och utsikten. På våningen ovanför finns även Akris konstgalleri.
ARCHONDOULA
Ligger längs med huvudstråket i Plaka och har fantastiskt goda grekiska mezerätter. Missa inte beef in honey eller de riktigt goda grillade grönsakerna.
ENALION
I Pollonia ligger Enalion med rena enkla grekiska rätter. Restaurangen ligger nära vattnet och är riktig mysig på kvällen. Serverar bra grekiska viner.
Stränder
Milos har 75 stränder vilket ger möjlighet att upptäcka egna små paradis. Enklast är att nå dem är genom att hyra en vespa och åka runt, eller ta en av badbåtarna från Adamas. Vissa stränder kan vara svårtillgängliga landvägen. Milos har både sandstränder, klapperstensstränder och klippor att bada från, otroliga grottor och märkliga stenformationer att snorkla kring.
ADAMAS (VÄNSTRA STRANDEN)
I Adamas finns det två sandstränder, både till höger och till vänster om hamnen. Jag har bara varit vid den vänstra stranden som inte imponerar men som funkar bra om du inte orkar åka längre för dagen. Sandstrand med klart vatten som inte blir alltför djupt på en gång. Fortsätter du att gå längs med strandvägen finns det fler badmöjligheter.
POLLONIA
Pollonia har en cirka 200 meter lång sandstrand med kristallklart vatten. Pinjeträd finns längs med strandkanten och skänker lite skugga. Från Pollonia går även bilfärjan över till den lilla ön Kimolos där du kan göra ett dagsbesök vid stranden i hamnen kombinerat med en tur upp till Chora.
ACHIVADOLIMNI
Cirka sju kilometer från Ahamas ligger långa Achivadolimnistranden med fint, klart vatten och mjuk sand. Vattnet är relativt långgrunt.
SARAKINIKO
Månlandskapet (eller hur man nu ska beskriva det) vid Sarakiniko är ett måste om du är på Milos. Stranden består av en kort liten strandsnutt men de släta kalkstensklipporna funkar också som underlag för en baddag. Vattnet är blå grönt och relativt djupt längs med de vita klipporna och det finns fler grottor att simma in i vid detta märkliga paradis. Sarakiniko ligger på Milos nordost kust ungefär sex kilometer från Adamas. Under högsäsong går det bussar hit från Adamas.
Sarakiniko, Milos. (Foto: Markus Olsson)
Sarakiniko, Milos. (Foto: Markus Olsson)
FIROPOTAMOS
Firopotamos ligger nordväst om Adamas och en asfalterad väg slingrar sig ända ner mot den lilla bukten. Stora pinjeträd skänker skugga. En mobil kiosk säljer förvånansvärt många olika snacks och dryck. Några små hus, som sjöbodar, ligger längs med strandens vänstra sida. Stranden är inte stor men är en opretentiös plats med alldeles blått vatten med röda och vita klippor.
MANDRAKIA
Fyra kilometer nordost om Plaka ligger fiskebyn Mandrakia och strax intill en klapperstensstrand. Vattnet är turkost och klart. Det finns i princip ingen skugga att få på den ganska grunda stranden, så ta med eget parasoll.
PLATHIENA
Denna strand ligger på Milos nordkust och är inte så välbesökt som många andra stränder. Blandad sand med både fin och mer grovkornig. Det finns inga direkta faciliteter vid stranden så ta med det du vill äta och dricka.