GREKLAND - DODEKANESERNA

Leros

Under säsong går det båtar från Pireus i princip dagligen till Leros. Annars trafikerar båtarna i Dodekaneserna Leros från till exempel Rhodos, Kos, Samos och Kalymnos. Du kan även ta inrikesflyget från Aten direkt till Leros eller till någon av grannöarna och sedan ta båten över till Leros.
Namn på grekiska
Λέρος
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
8000
Riktnummer
22470

”Jag kapitulerar. Jag ger villkorslöst upp och viftar med vit flagg. Jag låter mig fångas av Leros ljuvlighet, prakt och avslappnade stämning. Mina känslobarriärer har förintats och jag har godvilligt givit upp i hennes famn. Jag vill inte vara någon annanstans. Jag vill stanna för alltid.
Jag sitter på boendets takterrass med terrakottafärgat klinker, varmt från solens skimmer, omgiven av vita murar med blåmålade detaljer. Långt där nere breder Alintabukten ut sig. Någon klipper sina olivträd, en annan målar på sitt hus, en hund skäller någonstans på bergets sluttning. Långt där nere på vägen tutar en rostig pickup för att tala om att han strax rundar det vit- och gulmålade huset som skymmer sikten.

Jag bor i Agia Marina på Leros östra sida. Var än jag vilar blicken bestiger husen sakta bergens sluttningar och på en av de högsta punkterna ligger Pandeli Castle för att liksom påminna oss om vår litenhet. Slottet motstod till och med tyskarnas ockupation och massförstörelse 1943. ” (Markus Olsson juni 2022)

Leros en förhållandevis grön ö jämfört med flera andra öar i Dodekaneserna och landskapet består till stor del av berg och klippor med många små vikar och byar. Det högsta berget heter Klidi och når 320 meter över havet och ligger ovanför Alinda. Leros ligger mellan Kalymnos och Lipsi med sina 54 kvadratkilometer och har närmare 8000 invånare.

Leros administrativa centrum och största stad är Agia Marina, med cirka 2 700 invånare, som också är en av Leros två hamnbyar. Lakki är den andra byn som har en hamn, en by som grundades under det italienska styret av ön.

I början av andra världskrigets bombades Leros svårt av brittiskt flyg och intogs av britterna 1943. Det gillade inte tyskarna som också utsatte Leros för intensiva bombningar. I ett slag i november 1943 intog tyskarna ön och behöll kontrollen över Leros till krigets slut. Leros är faktiskt den ö i Medelhavet, näst efter Kreta, som blivit mest bombad under krig.

Något som slog mig på min resa på Leros sommaren 2022 var att det inte var många andra icke-grekiska turister på ön till skillnad mot grannön Kalymnos där du sicksackar fram mellan utländska turister. Och det är faktiskt så att inkomstkällan från turismen är förhållandevis marginell på Leros. Inkomsterna kommer snarare från jordbruk, fiske och den psykiatriska sjukvården. Den senare då det finns ett större sjukhus för detta ändamål på ön även om patientantalet allt mer sjunker.

Det finns stränder runt hela Leros och de flesta är steniga men bjuder in till vackra miljöer och kristallklart vatten. Min favoritstrand på Leros är lilla Xirokampos Beach. Annars är stränderna Blefouti, Vromolithos och Alinda, vilka har grovkornig sand, de mest populära på ön.
Enligt sägnen var Leros första invånare gudinnan Artemis och ön kallas därför ibland även för Artemis ö.

Mer information om Leros hittar du i vänstermenyn.

Karta över Leros

Boende

De som besöker Leros bor i första hand antingen Agia Marina, Pandeli eller Lakki även om det finns boende utspritt på hela Leros.

Här kan du söka fram alla typer av boende på Leros.

Boende via booking.comBooking.com

IL CANTO DELLE CICALE

Jag valde att bo i Agia Marina men kan också tänka mig att bo i Pandeli. Boendet som jag bodde på heter Il Canto delle cicale och ligger i utkanten av Agia Marina en bit upp på bergssluttningen. Det kräver sina benmuskler men du får samtidigt en otrolig utsikt från boendets takterrass. Värdparet är sociala och oerhört hjälpsamma och frukosten äter du tillsammans med övriga gäster under deras pergola i trädgården.

Hemsida: https://www.ilcantodellecicale.com/

E-post: ilcantodellecicale@yahoo.com

Telefon: +30 6909121234

Sevärdheter

Det finns flera trevliga och viktiga sevärdheter på Leros, viktiga utifrån den historiska aspekten när det gäller ockupationen under andra världskriget. Tunnel War Museum (se nedan) är fascinerande, utbildande och skapar perspektiv på semestern.

När jag var på Leros så hyrde jag en elcykel och trampade enkelt runt ön för att upptäcka sevärdheter och för att njuta av någon av alla badvikar. Att hyra elcykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt på Leros och trots att Leros är förhållandevis bergig så går många av vägarna närmare kusten och korsar ön vid ganska låga punkter.

Nedan beskrivs några av de sevärdheter som Leros har att erbjuda.

AGIA MARINA


Byn Agia Marina ligger på Leros östra sidan vid inloppet till Alintabukten och utgör en av två hamnar på Leros. Det var här jag bodde under mina dagar på Leros och anledning till det var känslan jag fick när jag letade boende under min planering av resan. Bilderna som dök upp visade en charmig by med en liten hamnpromenad och hus som klättrade upp för sluttningen med Pandeli Castle högst uppe på toppen.

Utsikt ner mot Agia Marina, Leros. (Foto: Markus Olsson)

I Agia Marina blandas ologiska vägnät, hus i behov av upprustning intill de som redan har genomgått en förvandling med samhällets alla väsentliga funktioner. Här ligger uteserveringarna tätt intill havskanten, här bemöts du med en slags ödmjuk blyghet och här finns till och med en taverna som vill att du klottrar på bordet du sitter vid.
Stranden i Agia Marina är inte mycket att hurra för men du når enkelt stränderna i Alintabukten genom en promenad eller en cykeltur.

Agia Marina har vuxit ihop med byn Platanos som sedan har vuxit ihop med Pandeli. Pandeli har i sin tur vuxit ihop med byn Spilia som går ihop med Vromolithos och på så sätt skapar byarna en slags helhet som tar sig an både öst- och västkusten.

KAPELLET AGIOS ISIDOROS


Kapellet Agios Isidoros ligger strax utanför byn Kokkali på västkusten, cirka fem kilometer från Agia Marina. Kapellet är byggt på en klippa som är sammanlänkad med Leros genom en gjuten brygga och det känns nästan som att du vandrar på vattnet på vägen ut till kapellet.

Klippan som kapellet ligger på var tidigare en plats för ett antikt tempel och du kan se de få rester som finns kvar bakom altaret inne i kapellet.

Det finns flera legender kring kapellet och en av dem är att ikonen av Agios Isidoros, som nu förvaras i kapellet, fångades i nätet av en fiskare som enbart hade en hand. När ikonen räddades från havet var hon så glad att hon lovade att uppfylla en önskan. Fiskaren önskade sig då en andra hand. För att visa sin tacksamhet byggde fiskaren det kapellet Agios Isidoros på den plats där han fiskade upp och räddade ikonen.

KAPELLET PANAGIA KAVOURADENA


Ett annat mytomspunnet kapell på Leros är kapellet Panagia Kavouradena som ligger cirka fem kilometer söder om byn Lakki vid Xirokambos. Myten säger att en fiskare som samlade snäckskal bland klipporna i området blev biten och skadad av en krabba samtidigt som han såg ikonen av Jungfru Maria ligga på klipporna. Han bad då en bön och mirakulöst nog så läkte såret omedelbart. Fiskaren tog sedan med sig ikonen till byns kyrka och berättade om det mirakel han hade upplevt. Senare den natten drömde han om en kvinna klädd i svart som sa åt honom att lägga tillbaka henne precis där han hittade henne. Det bestämdes då att en liten kyrka skulle byggas precis där ikonen hade hittats.

LAKKI


Lakki är en av två hamnar på Leros och det är här den stora småbåtshamnen ligger. Lakki ligger cirka fyra kilometer sydväst om Agia Marina och består av en mängd nyklassicistiska byggnader sprungna ur den italienska ockupationen på 1940-talet. På så sätt är Lakki rätt unik och skiljer sig mot de andra byarna på ön.

Något som även utmärker Lakki är de breda gatorna, ofta kantade av pinjeträd, som skapar enkla passager in och ut ur byn. Lakki är en av de byar där många semesterfirare hamnar då det finns gott om boende, restauranger och barer.

PANDELI/ PANTELI

Pandeli är en klassisk fiskeby och är byggd som en amfiteater runt bukten nedanför. Pandeli har vuxit ihop med byn Platanos ovanför som i sin tur har vuxit ihop med Agia Marina på ostkusten. Många tycker att Pandeli är den mest pittoreska byn på Leros omgiven av gröna träd, branta berg och fina vikar. Tavernorna som ligger nere vid vattnet serverar gärna fisk som fångats av byns fiskare.

Pandeli klättrar liksom upp för sluttningarna och bildar på så sätt en labyrint av en rad gränder. Byn har några gammaldags kaféer, så kallade Kafeneio, där lokalbefolkningen samlas under dagen och dricker sitt grekiska kaffe.

PANDELI/ PANTELI CASTLE


På en av de högsta punkterna mellan Agia Marina och Pandeli ligger Pandeli Castle , även kallat Castle of the Virgin Mary, för att liksom påminna oss om vår litenhet. Slottet motstod tyskarnas ockupation och massförstörelse 1943 och även om det höll stängt när jag var där är det en underbar utsikt du möts av när du tar alla 500 trappsteg upp till toppen (det finns även bilväg nästan ända upp).

TUNNEL WAR MUSEUM


På Leros västra sida ligger Tunnel War Museum någon kilometer från byn Lakki (Leros andra hamn). Jag är egentligen ingen museummänniska men det händer att jag utmanar min inställning och besöker ett och annat museum som jag också fastnar för.

Tunnel War Museum är en tydlig påminnelse om andra världskrigets illvilliga makter och människans grymhet. Försvarstunnlarna i berget är idag ett välfyllt museum med historia från den tyska ockupationen av Leros 1943. Det är en stark och viktig upplevelse och en skarp kontrast till den mer lättsamma semestern.

VÄDERKVARNARNA


De gamla väderkvarnarna på Leros är ett känt landmärke för ön och även om de idag inte används för sitt ursprungliga syfte är det ett trevligt besök där det dessutom finns en restaurang/bar att njuta av miljön på.

Väderkvarnarnas ursprungliga syfte var att mala spannmål liksom de flesta andra väderkvarnar runt om i den grekiska övärlden. Det som gör att väderkvarnarna på Leros sticker ut är att de är välbevarade och har restaurerats genom åren.

Du når väderkvarnarna enkelt via den bilväg som leder upp till Pandeli Castle och det finns plats att parkera bilen intill vägkanten.

Restauranger/uteställen

Leros är känd för sin goda och vällagade mat och det är sällan så när det i första hand är greker som semestrar på Leros.

PORTO NIKOLA

På rekommendation provade jag på en lunch på Porto NIkolas när jag ändå besökte Xirokampos Beach. Matintaget denna dag bestod av husets sallad i vindbyar på 12 m/s. Jag var lika mycket under den vita pappersduken som över. Däremellan sallad, bröd, tzatziki och dryck.

TAVERNA PARADISOS

En annan rekommendation jag fick var att besöka stranden Vromolithos Beach och framför allt äta lunch vid taverna Paradisos. Den ägs och drivs av en familj och om jag minns rätt så är det farmor i familjen som står bakom karotterna. Vällagat, gott, grekiskt.

TA KROUPIA

Som alltid när jag reser runt i Grekland så testar jag gyrosen på plats och i Agia Marina skulle jag säga att den godaste finns på Ta Kroupia som ligger intill hamnpromenaden inte långt ifrån själva hamnen. Här finns ett kluster av serveringar och är du i Agia Marina flera kvällar är det bara att beta av en efter en.

Stränder

Jag gillar stränderna på Leros som består av grovkorningsand och eller klappersten. Letar du efter gyllene sandstränder så är inte Leros rätt ö för dig.

AGIA MARINA BEACH

Stranden i Agia Marina kanske inte är något att hurra över men duger gott för ett dopp och du befinner dig eller bor i byn. Stranden består av grov sand och lite sten och har några träd som delvis skänker skugga samt är ganska grund. Ett stenkast ifrån stranden har du tillgång till byns hela utbud av tavernor , kaféer och barer.

ALINTABUKTEN

Stränderna i Alintabukten ligger på rad, ofta med en taverna strax ovanför, tavernor som ofta förser stranden med solstolar och parasoller. Här är stranden relativt stenig blandad med grovkornig sand och det kan vara bra med badskor. Pinjeträd växer längs kustremsan och skänker naturlig skugga.

DIO LISKARI BEACH

Dio Liskari beach ligger nästan längst ut i Alintabukten och är en mycket trevlig klapperstenstrand. Ovanför stranden finns ett par boenden och tavernor och det är helt klart njutfullt att inta mat och dryck precis ovanför stranden.

På stranden finns solstolar och parasoller där servering sker från tavernorna ovanför.

Lokal öl från Leros vid Dio Liskari Beach. (Foto: Markus Olsson)

GOURNA BEACH

Gourna Beach ligger på Leros västkust, cirka fem kilometer från Agia Marina. Jag cyklade bara förbi stranden men den ser ut att ha relativt finkornig sand. Ovanför stranden finns ett par tavernor och det går att hyra solstolar och parasoller men det finns även gott om plats att bre ut sig egen handduk.

VROMOLITHOS BEACH

Vromolithos Beach har grovkornig sand men kanske framför allt klapperstenar och man har lagt ut sandsäckar i vattnet för att underlätta gången ned i vattnet. Havet är alldeles klart och grönblått och intill stranden finns några pinjeträd som skänker skugga men annars finns solstolar och parasoller att hyra. Ovanför stranden ligger taverna Paradisos som är känd för sin goda, grekiska husmanskost tillagad av familjens åldringar.

XIROKAMPOS BEACH

Xirokampos Beach är den strand som jag trivdes bäst på på Leros. Xirokampos ligger sju kilometer från Agia Marina på Leros sydkust. Vid stranden finns både solstolar, parasoller och en sötvattendusch. Ovanför stranden ligger bland annat taverna Porto Nikola som också serverar vid solstolarna. Under säsong går det en liten båt mellan Leros och Kalymnos härifrån.

KRITHONI BEACH

Mellan Agia Marina och Alinta finns en strand med grov sand och klapperstenar. Under säsong finns här parasoller och solstolar intill det kristallklara vatten. I närheten hittar du både restauranger och poolbarer.