GREKLAND - JONISKA ÖARNA

Kythera

Till Kythera är det smidigt att ta inrikesflyget från Aten eller ta färja från både Pireus, Kreta eller från Peloponnesos södra del.
Namn på grekiska
Κύθηρα
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 4000
Riktnummer
23760

Sedan ett par dagar tillbaka befinner vi oss alltså på Kythera, eller Kithira, och låter pulsen sakta återgå till det normala efter joggingturen på Atens flygplats. Vi har mötts av en svindlande vänlighet och ett otvivelaktigt lugn. Andetagen blir sakta djupare och vi insuper öns fantastiska karaktär tillsammans med syret. Visserligen är det väldigt tidigt på säsongen och ljudet av hantverkare som slipar på detaljer är lika påtaglig som vågornas skvalp, fåglarnas kvitter och cikadornas sång. Men jag intalar mig att känslan ändå är påminnande om hur det senare kommer att bli. Det är så här njutbart det är på Afrodites ö.

Vi bor i den lilla kustbyn Kapsali strax nedanför Kytheras Chora. Här ligger husen och serveringarna tätt intill varandra längs med sandremsan och man kan nästa ta på vågornas ankommande kam. Solen värmer oss genom ett tunt molnbolster och vi upptäcker ön med vår lilla vita hyrbil. Aldrig någonsin har jag åkt i så många kurvor i hela mitt liv. Det är som att vägarna är i ständiga kurvor när de ringlar fram som reptiler genom det gröna landskapet. Jag tror inte att vår vita lilla terrier någonsin har haft sina hjul riktade framåt. (Markus Olsson)

Kythera/Kithira ligger mellan Peloponnesos södra spets och Kreta och tillhör de Joniska öarna som ligger betydligt längre bort längs Greklands västkust. Just avståndet till hennes systeröar gör att Kythera istället går under området Attikas administration. Drygt 4000 invånare bor på den 279 kvadratkilometer stora ön vars högst punkt, berget Mermingaris, mäter 506 meter över havet. Enligt sägnen var det på Kythera som Afrodite klev upp ur det brusande havet och därför kallas ön ofta för kärlekens ö.

Kythera har ett dramatiskt landskap med djupa raviner, klippor, skogar och slätter. Variationen är rik och ön upptäcks bäst med ett hyrt motorfordon som tar dig runt bland öns skiftande sceneri. Byar, vattenfall, grottor, ruiner, stränder och byggnadsminnen byter av varandra när du färdas på Kytheras kurviga vägar. Trafiken är lugn och vägarna förhållandevis bra så det är lätt att ta sig runt på kärlekens ö. Kythera är präglad av både bysantinska, venetianska som ottomanska kulturer vilket är påtagligt runt om på ön.

Olivolja och vin är de livsmedel som produceras med störst framgång på Kythera och är något du bör passa på att njuta av när du är på plats.

Massturism är ett ord som inte förekommer på Kythera utan hit åker du för lugn och harmoni. Under augusti är det som mest turister här när Grekland och övriga medelhavsländer njuter av sin semester men under övriga månader har du möjlighet att avnjuta folktomma stränder och en balanserad vardag.

Mer information om Kythera hittar du i vänstermenyn.

Karta över Kythera

Boende

De flesta som kommer till Kythera hyr rum antingen i Avlemonas eller i Kapsali där närheten till bad är omedelbar. Det finns även boenden runt om på ön i de olika byarna och mer avskilt, allt utifrån vad som passar dig bäst.

Sevärdheter

Vad som finns att göra och att se (sevärdheter) på Kythera är betydligt mer än vad som presenteras här men nedan får du ett axplock på sådant jag själv eller andra har upplevt på Kythera.

AVLEMONAS

Byn Avlemonas ligger på Kytheras östra sida och är en stilla, vacker by som påminner lite om en by i Kykladerna med sina vita hus. Här råder fullständig harmoni och blomprakten är riktigt njutbar. Flera tavernor och kaféer finns i byn och det finns gott om uthyrningsrum. Att många väljer att bo här är lätt att förstå för det är tilldragande, prunkande och en naturlig ”swimmingpool” kopplad till havet ger en härlig badupplevelse med stegar ner i det klara vattnet från de ordnade platåerna. Stranden Palaiopolis ligger inte långt ifrån byn för den som vill ha en mer traditionell strand där även en strandbar håller öppet under högsäsong.


Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

CHORA OCH DET GAMLA SLOTTET

Kytheras huvudby, Chora, ligger tryggt upp på berget skyddad av det gamla slottet/fästningen längst ut på udden. Här finns flera boenden, kaféer men förvånansvärt få restauranger/tavernor. Här finns ett par banker och andra serviceinrättningar för turister och befolkningen.


Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Jag valde att bo nedanför Chora i byn Kapsali och det finns en brant stig mellan serpentinvägen som sammanlänkar dem för den som vill vandra.


Ingång till Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Det gamla slottet ligger på en klippa 200 meter ovanför vattenytan. De äldsta delarna på området är citadellet som byggdes under den venetianska eran på 1300-talet. Merparten av slottet och området runt omkring byggdes under 1500-talet och framåt. Området är ett lystmäte för den som gillar ruiner och gamla fästningar och om inte annat så har du en fantastisk utsikt ut över havet och ner mot Kapsali.


Bysantinsk kyrka vid Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Kyrka inne i Old Castle, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

NERAIDA WATERFALL I MYLOPOTAMOS

Det lilla men magiska vattenfallet Neraida (Fonissa) i byn Mylopotamos är väl värt ett besök. Området är ren och skär magi och när jag var där var jag helt ensam vid fallet. Det är lummigt, svalt och välordnat med platåer och bänkar. Passa på att avnjuta en måltid vid torget i den lilla byn som också har en liten butik.


Vid Neraida Waterfall, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Vid Neraida Waterfall, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil till Mylopotamos är det bara att parkera vid byns parkering och följa skyltarna mot vattenfallet. Promenaden tar cirka tio minuter och är en lättsam vandring. Nere vid vattenfallet fortsätter leden nedåt och visar upp det gamla bevattnings- och kvarnsystemet som byggts för att förse arbetare, boskap och grödor med vatten.


Torget i Mylopotmos, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Molypotamos, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

KAPSALI

Kapsali är den by på Kythera som är den mest turistvänliga om man tänker på mängden boenden, kaféer, barer och restauranger. Kapsali består av två bukter varav den närmst Chora har den finaste stranden. Kapsali räknas även som Choras hamn varför flera yachter lägger till i bukten. Utöver restauranger och barer finns även en livsmedelsbutik och biluthyrning.


Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Strax ovanför Kapsali ligger öns campingplats och ännu högre upp ligger kapellet Agios Ioannis inbyggd i berget.


Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

KATO CHORA

En av Kytheras tydligaste och största kvarlämningar från den venetianska eran är Kato Chora nära byn Mylopotamos. Här bodde upp till 50 soldatfamiljer då det begav sig på 1500-talet. Inne på området finns fler bysantinska kyrkor och flera bosättningar.


Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)


Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora ligger strategiskt mellan höjder och sluttningar och har en perfekt utblick mot havet.


Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

KATOUNI-BRON

Bron Katouni är ett känt landmärke för Kythera och är kvarlämning då britterna huserade på ön. Stenbron är Greklands längsta stenbro och mäter 110 meter på längden, 15 meter på höjden och sex meter på bredden. Den har totalt 13 symmetriska bågar och stod klar 1826. Därmed förband man byn Avlemonas och Chora med en betydligt kortare landsväg.

Legenden säger att den brittiska guvernören byggde bron för att kunna vara nära flickan han var kär genom att själv övervaka projektet dagligen.

POTAMOS

Potamos, på Kytheras norra sida, är öns största by och kanske den by som även har ett rikt byliv under vinterhalvåret. På söndagar hålls en marknad i byn där du kan hitta allt mellan himmel och jord. I övrigt finns det flera butiker, restauranger/tavernor och kaféer att njut av mat och dryck vid.

Restauranger/uteställen

I de flesta byarna finns det flera restauranger/tavernor/kafeér att välja mellan men när jag var där i maj (2018) var det svårt att hitta en restaurang i Chora som hade öppet på kvällen. Jag bodde i Kapsali där i princip hela hamnpromenaden består av restauranger och kaféer. Näst närmast fyren i Kapsali ligger restaurang Lemoni där jag åt ett flertal gånger på kvällstid. Vällagad mat, välbesökt och med en hög service.

Stränder

AGIA PELAGIA

Stranden Agia Pelagia ligger på Kytheras nordöstra sida i byn med samma namn. Vattnet är otroligt klart och sanden är gråaktig. Under sommaren anordnas beachvolleyturneringar här men det finns andra aktiviteter att prova på under säsong. På delar av stranden finns solstolar och parasoller att hyra och i byn finns fler tavernor och kaféer att inta mat och dryck vid.

AVLEMONAS

Den ”naturliga swimmingpoolen” i Avlemonas ligger vackert inbäddad i blomster och iordninggjorda platåer med stegar ner i det klara och turkosblå vattnet. Swimmingpoolen är egentligen en långsmal vik som löper in ifrån det omgivande havet. Ovanför badplatsen ligger flera tavernor och kaféer att avnjuta en bit mat eller en kopp kaffe vid.

DIAKOFTI

I Diakofti finns det badstrand på båda sidor om piren. Sanden är gyllengul och mjuk och det finns solstolar och parasoller att hyra under säsong. Intill stranden finns en omklädeshytt och ett utegym och strax ovanför utegymmet ett kafé som hör till det lilla hotellet.


Diakofti, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Diakofti har också Kytheras största hamn och kommer du båtvägen från Pireus eller Kreta till Kythera är det troligt att det är hit du anländer.

KALADI

Kaladi Beach på östkusten anse av många vara den bästa och mest populära stranden på Kythera. Kaladi beach är en klapperstenstrand med klart och turkosblått vatten och består egentligen av tre delar med klippor som bryter av mellan dem. De sista 120 meterna för att nå denna oorganiserade strand består av 120 trappsteg i sten.

KAPSALI

Stranden i Kapsali består av två stycken bukter, båda med badmöjligheter. Den västra som ligger närmast Chora är den bukt som har finast strand med en blandning av sand och klappersten. Här finns solstolar och parasoller att nyttja och på hamnpromenaden ovanför finns ett rikt utbud av restauranger och kaféer. Den södra bukten består av klappersten och används kanske mer som hamn för lokalbefolkningens båtar än som badstrand men det går givetvis att bada även där.

LIMNIONAS

Efter en riktigt slingrig väg ner når du stranden i Limnionas på Kytheras västra kust. Det är en oorganiserad strand där några fiskare har sina båthus. Stranden har rätt fin sand men det finns även steniga partier. Om du vill njuta av solnedgången på Kythera så är Limnionas ett perfekt ställe att göra det på.

MELIDONI

Melidoni Beach ligger på Kytheras sydvästra sida och består av fin sand med klart vatten. Stranden är delvis organiserad och det finns en kantin att köpa förfriskningar vid. Du kan antingen ta dig hit på en liten grusväg eller ta badbåden från Kapsali.

PALAIOPOLIS

Kytheras längsta strand är Palaiopolis Beach och ligger strax före byn Avlemonas. Stranden består av både sand- och klapperstenspartier och det var faktiskt här som Afrodite enligt legenden klev upp på land. Vid strandens norra del (mot Avlemonas) ligger en strandbar en bit upp från vattenbrynet.