GREKLAND - DODEKANESERNA

Kos

Till Kos kan du flyga till med flera av charterbolagen, antingen på en veckas charter eller genom att boka en flygstol. Norwegian flyger annars direkt till Kos med vissa turer som mellanlandar i Köpenhamn. Det går gott om färjor mellan öarna i Dodekaneserna och till Kykladerna. Under säsong går det även dagliga färjor ifrån Pireus på fastlandet.
Namn på grekiska
Κως
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 34 000
Riktnummer
22420

Kos är Dodekanesernas näst största ö efter Rhodos med en yta av 290 kvadratkilometer och med 34 000 bofasta invånare. Kos ligger bara fyra kilometer ifrån det turkiska fastlandet och det är inga astronomiska avstånd till öarna Kalymnos eller Nisyros heller. Kos är ögruppens bördigaste ö och har begåvats med riktigt fina sandstränder. Förutom turismen är jordbruket och fisket de näringar som invånarna får sin försörjning ifrån. Kos är en långsträckt ö i läge sydväst-nordost och bjuder på både höga berg och låga gröna dalar. Kos högsta berg heter Dikaios och mäter närmare 850 meter över havet. Nordostkusten är mer bergig och klippig än sydvästkusten där de finaste sandstränderna ligger.

Många förknippar Kos med charter och glada ungdomar som vänder på dygnet och det stämmer väl till viss del men alkoholstinna ynglingar har i regel numera hittat andra öar att gå loss på. Självklart finns det ett schysst nattliv men det är lite mer ordnat än i början av 2000-talet. Flera charterbolag trafikerar Kos och en veckas charter hit är en god investering. För den som hellre vill plocka ihop sin egen resa kan antingen boka en flygstol med något av charterbolagen eller flyga direkt med Norwegian eller via Köpenhamn med samma bolag (2015).

Kos har som sagt var många riktigt fina sandstränder och på sydvästkusten ligger de på rad och bjuder in till många fina, lata timmar. En semester på Kos behöver dock inte bara spenderas på en solstol utan Kos har även en rad olika antika lämningar ända tillbaka till 3000-talet f.Kr. att besöka och fascineras av. Många av dem ligger i och ikring Kos stad men ytterligare reliker hittar du runt om på ön. Andra aktiviteter som är utmärkta att utöva på Kos är vandring, cykling och hästridning.

Mer information om Kos hittar du i vänstermenyn.

Kunde inte hämta inbäddningskoden för YouTube-videon.

Karta över Kos

Boende

Här kan du söka fram boende på Kos.

Boende via booking.comBooking.com

Astron Hotel

Astron Hotel ligger centralt i Kos stad intill den droppformade hamnbassängen och har rum och sviter i olika storlekar. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp. Hotellet har en stor swimmingpool utomhus samt en kafébar och en restaurang.

Hemsida: http://www.astron-hotel-kos.gr/

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22420- 23703

Kordistos Hotel

Kordistos Hotel ligger i byn Kefalos och erbjuder 38 rum utrustade med AC, TV och kylskåp. Hotellet har utomhusswimmingpool, poolbar, restaurang och lekplats för barnen. WiFi finns.

Hemsida: http://www.kordistoshotel.com/

E-post: kordisto@otenet.gr

Telefon: 22420- 71251

Princess of Kos

Princess of Kos är ett riktigt stort hotellkomplex och ligger vid byn Mastichari med hela 263 rum och erbjuder både utomhusswimmingpool, poolbar, restaurang och taverna, tennisbana och lekplats för barnen. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp. Studiorna är även utrustade med kokvrå.

Hemsida: http://www.princessofkos.com/

E-post: prinkos@otenet.gr

Telefon: 22420- 41524

Triton Hotel

Triton Hotel ligger bara fem meter ifrån den närmaste stranden i Kos stad. Rummen är utrustade med AC och TV. Hotellet har även en italiensk restaurang.

Hemsida: http://www.triton-hotel.gr/

E-post: E-postformulär på hemsida

Telefon: 22420- 20040

Sevärdheter

ASKLEPION

Ett av de väsentligaste monumenten på ön är templet Asklepion som är byggd på en bergssluttning med bedövande vacker utsikt över havet och den turkiska kusten. Under antiken var det platsen för dyrkan av guden Asklepios och en skola för att studera medicin. Ruiner är daterade till fjärde århundradet f.Kr. och ligger knappt fyra kilometer nordväst om Kos stad.

Asklepion upptäcktes av den tyska arkeologen Rudolf Herzog 1902 men utgrävningarna tillsammans med restaureringsarbeten gjordes av den italienska arkeologen Laurenzi (1930) och Morricone (1937-1938). Många föremål från utgrävningar skeppades till Rom och Konstantinopel och är alltså inte kvar på Kos.

CYKLING

På Kos finns det dussintals cykeluthyrare med cyklar för alla smaker och åldrar – från landsvägscyklar till mountainbikes och tandemcyklar. Beroende på vilken typ av cykling du vill göra så är det alltså inga problem att hyra en cykel oavsett ändamål. Runt och i Kos stad finns det ovanligt nog cykelvägar som totalt sett omfattar cirka 13 kilometer. Öborna är alltså vana med cyklister vilket inte alltid hör till vanligheten på de grekiska öarna.

Vill du ge dig iväg utanför cykelvägarna så finns det gott om asfalterade vägar mellan Kos olika byar. Eller varför inte sätta fart ut i naturen och på grusvägarna med en mountainbike? Det finns en rad anordnade off-roadturer där de hämtar och lämnar av deltagran från de olika hotellorterna. Hör dig för på hotellet eller på en resebyrå om dessa turer.

HIPPOCRATES TREE

Mitt emot fästningen Neratzia växer ett av de äldsta träden på Kos, Hippokrates träd, en historisk plats som besöks av tusentals varje år. Enligt historien planterades trädet för 2300 år sedan av Hippokrates och under dess skugga undervisade han sina elever. Trädets omkrets når 12 meter och den ihåliga stammen påminner om en grotta. Omgivningen består av ett stenlagt torg som sträcker sig ända bort till fästningen. Två källor från den ottomanska tiden ligger nära trädet med en arabisk inskription som säger att vattnet är Hippokrates.

KARDAMENA

Kardamena är en vacker kustby med 1800 invånare cirka 30 kilometer sydost om Kos stad och bara sex kilometer från flygplatsen. Byn är en etablerad turistort med ett rikt utbud av tavernor, kaféer, restauranger, barer och klubbar.
Den långa stranden i Kardamena är välorganiserad och erbjuder en rad vattensporter att prova på. Det finns en utflyktsbåt som avgår dagligen till Agia Irini där du kan bada i de varma källorna med vatten som sägs läka allehanda krämpor. Det finns även båtturer till närliggande Nisyros.

Kardamena är byggd på området för den antika staden Alasarna som var ett viktigt ritualt centrum under antiken. Ruinerna omfattar en helgedom tillägnad Apollo och Hercules, ett marmortempel från före Kristus, en teater, några romerska konstruktioner och ruinerna av en kristen basilika tillägnad Agia Theotita. I Kardamena kan du även beundra kyrkorna Agia Varvara, Agion Anargiron och Panagia.

I stadshuset finns två permanenta utställningar om Kardamenas folklivs- och marinhistoria. Ett skönt historiskt avbrott från sol och bad.

KEFALOS

Kefalos är en liten pittoresk by på den sydvästra spetsen av Kos, cirka 42 kilometer från Kos stad och 16 kilometer från flygplatsen.

Kefalos är uppdelad i två delar; den traditionella delen som ligger uppe på kullen och den mer samtida delen nere vid havet som kallas Kamari. Mittemot Kamari ligger den lilla ön Kastri med kyrkan St Nicholas, ett av de mest fotograferade landmärkena på Kos. Den traditionella delen av byn består av typisk arkitektur med smala gator och hus alldeles intill varandra. I Kamari ligger den mer moderna sidan av Kefalos med restauranger i allas smak, trendiga kaféer, nattklubbar och flertalet butiker.

Stranden i Kefalos är bland de bästa på Kos och är välorganiserad med allt vad det omfattar.

Under antiken kallades Kefalos för Astypalaia och fram till 366 f.Kr. var det huvudstaden på Kos. Cirka tre kilometer söder om byn, vid Palatia, ligger ruinerna av den antika huvudstaden och ruinerna av templet Demeter från 500-talet f. Kr, en antik teater och ett doriskt tempel. En annan sevärdhet i området är Kefalos fästning med anor från den bysantinska eran. Missa inte grottan Aspri Petra som också ligger i närheten va Kefalos och som visar att de första tecknen på liv på ön går tillbaka så långt som till yngre stenåldern.

KOS STAD

Kos stad ligger på Kos sydöstra sida och inhyser 18 000 av öns totala befolkning på 34 000. Var du än dig vänder i staden har du ett historiskt monument runt hörnet som samexisterar med dagens moderna samhälle. Den antika staden grundades år 366 f. Kr. men det finns lämningar som visar att området var bebott redan på 3000-talet f. Kr.

Om du ankommer med färja till Kos så är historien slående redan i hamnen där en imponerande Korsriddarborg tornar upp sig. Överallt kan du hitta exempel av olika kulturer som har passerat ön. Gamla byggnader i klassisk venetiansk stil, traditionell dodekanesisk arkitektur och moderna byggnader samexisterar om utrymmet.

I Kos stad ligger det arkeologiska museet och inom räckhåll kan du besöka både Asklepion, Hippokrates träd, fästningen Neratzia, den antika Agora (ruinerna av en av Greklands största antika marknadsplatser), det romerska huset (Casa Romana) och den romerska Odeon. Den romerska Odeon är byggd som en amfiteater och används idag i olika kulturella sammanhang. Odeon hade ursprungligen ett tak men av det finns inget kvar idag. Det var den italienska arkeologen Laurenzi som upptäckte byggnaden 1929 bland många av de andra monumenten.

Hamnpromenaden och ett par kvarter inåt land är Kos stad mest kommersiella område med butiker, restauranger, kaféer och barer. Det är nästan så att känslan av Grekland försvinner i dessa kvarter där restauranger från alla håll i världen serverar landstypiska rätter. Bargatorna i Kos stad ligger mellan torget Platia Elefrtherias och småbåtshamnen och håller igång hävarmen till långt in på småtimmarna. Det är inte så livat som det en gång har varit men nog finns det fortfarande en och annan som rynkar på näsan åt ungdomens förfall.

MASTICHARI

Mastichari ligger 22 kilometer väster om Kos stad och kan enkelt nås med buss eller hyrbil. Vill du passa på att åka till Kalymnos över dagen kan du göra det ifrån den lilla hamnen i Mastichari. Den sevärdhet som är värd ett besök i Mastichari är ruinerna av en gammal basilika som har ett otroligt vackert mosaikgolv.

I Mastichari ska du passa på att äta mat som serveras på de populära tavernorna som erbjuder läckra fisk- och skaldjursrätter. Många fiskare har sin bas i byn vilket förmodligen innebär att det som serveras på bordet har fångats på morgonen.

Stranden i Mastichari kännetecknas av vit sand och turkost vatten, precis som de som du kan hitta i Stilla havet. Stranden är välorganiserad och det finns en rad olika vattensporter att prova på. Det finns till och med de som hävdar att Mastichari har den bästa stranden på Kos om inte annat för den vackra solnedgången här. Stranden är populär bland vindsurfare tack vare de stora vågorna som kan uppstå. För nybörjare finns det en vindsurfingskola att förbättra sina skills i.

PYLI OCH OLD PYLI

Pyli med sina 2500 invånare ligger 15 kilometer sydväst om Kos stad, ungefär mitt på ön i en grönskande dal med olivträd och trädgårdar. I centrum av byn finns ett litet torg omgivet av vackra traditionella stenhus, kaféer och små restauranger med goda mezerätter. I Pyli kan du besöka det traditionella Pyliotiko Spiti (Pyli House) bestående av ett kök, vardagsrum och sovrum med möbler och husgeråd. En historisk tillbakablick i ett grekiskt vardagsliv.

Ungefär 100 meter ifrån huset finns en källa med kallt vatten som löper till sex olika fontäner. I närheten av källan ligger forntida katakomber som enligt historien kan relateras till hjälten Harmylos.

Bredvid den lilla kyrkan Stavros i Pyli står den imponerande Harmylion, en gravkammare från den hellenistiska eran, som också har en koppling till Harmylos och hans ättlingar.

Cirka fyra kilometer sydost om Pyli ligger Palio Pyli (Old Pyli) en övergiven bebyggelse med en bysantinsk fästning på toppen av kullen. När Kos erövrades av riddarna av St John restaurerades och förstärktes fästningen för att säkerställa områdets försvar. En otrolig utsikt väntar hela vägen ner till havet förbi byn Marmari och så långt som till öarna Pserimos och Kalymnos. I gamla Pyli kan du även besöka kyrkan Ypapanti (från 1400-talet) med utmärkta väggmålningar, en fantastisk träsnidad ikon och med takvalv tagna från ett gammal grekiskt tempel som tidigare fanns på platsen.

VANDRING

Kos är en utmärkt ö att vandra på med vägar och stigar som går kors och tvärs genom den frodiga naturen. Köp en karta på plats och ta med dig gott om vatten, sedan är det bara att sätt av mot närmaste by, upp mot bergen eller till en specifik strand. Ifrån Kos stad kan du till exempel vandra till den vackra bergsbyn Zia för att sedan ta bussen tillbaka. Till Zia ifrån Kos stad är det cirka 14 kilometer

ZIA

Den idylliska byn Zia är den högsta bebodda punkten på Kos och ligger på sluttningarna av berget Dikaios, cirka 14 km från Kos stad. Zia är omgiven av lummiga skogar och olivlundar med flera små vattendrag som rinner längs berget. Utsikten ifrån Zia är hisnande och är det någonstans på Kos du ska betrakta en solnedgång så är det härifrån.

I Zia kan du vandra i de smala gränderna och beundra de traditionella husen med sin typiska arkitektur. Det finns en rad tavernor som erbjuder läckra traditionella rätter och kaféer som serverar typiska Kos-desserter. På huvudgatan i byn finns flera butiker med hantverk, allt ifrån klassiska souvenirer till kryddor och traditionella godsaker.

Restauranger/uteställen

AENAOS

Aenaos ligger vid torget Plateis Eleftherias i Kos stad och är delvis inbyggd i sidan av en moské. Aenaos är en liten bar med röda sammetssoffor inomhus men har även en rad bord utomhus. Det är lätt att fördriva tiden genom att bara drick gott och kolla in folk.

BARBAS

Barbas i Kos stad är en grillrestaurang som också serverar en rad fiskrätter i en mysig miljö. Serverar rikliga rätter till bra pris. Det ligger mitt emot Hotel Afendoulis.

HAMAM BAR

Hamam Bar ligger i Kos stad vid Akri Koundouriot intill torget Platanou i ett gammal turkiskt bad. Spelar livemusik och serverar schyssta cocktails.

O MAKIS

O Makis är en trevlig taverna och en av de bättre tavernorna i byn Mastichari. Den ligger en gata in bakom den lilla hamnen.

Stränder

Kos har förärats med en rad fina sandstränder som framför allt ligger på sydostkusten. Stränderna ligger relativt lätt och det tar inte många minuter att förflytta sig mellan många av dem. Vattnet runt Kos är riktigt klart och många av stränderna är också under Blue Flag.

AGIOS STEFANOS BEACH

Agios Stefanos Beach ligger 40 kilometer sydväst om Kos stad och tre kilometer nordost om Kefalos. Stranden består av både sand och grus och är organiserad med solstolar och parasoller. Från stranden ser du den lilla ön Kastri med sin kyrka som är ett av de populäraste fotomotiven på Kos.

KAMARI BEACH

Sandstranden Kamari Beach i Kefalos är bland de bästa på Kos och är välorganiserad med allt vad det omfattar med vattensporter som till exempel vindsurfning. Vattnet är kristallklart och en aningens kallt. Intill stranden finns både tavernor och kaféer.

KARDAMENA BEACH

Kardamena Beach ligger ungefär 30 kilometer sydväst om Kos stad vid byn med samma namn. Sanden är mjuk och fin och vattnet lika kristallklart som vid de flesta andra stränderna. Stranden är organiserad och det finns både solstolar och parasoller att hyra.

LAMBI BEACH

Lambi Beach ligger på gångavstånd ifrån Kos stad västerut och har fin sand och klart vatten. Den en kilometer långa stranden är organiserad och det finns en rad olika tavernor, kaféer och barer intill stranden. Stranden är populär och blir rätt full under säsongen på grund av närheten till Kos stad.

LIMNIONAS BEACH

Limnionas Beach ligger nära byn Kefalos och erbjuder till skillnad från stranden i Kefalos en mer lugn atmosfär. Stranden ligger i en bukt som skyddar mot vinden och sanden är gyllengul och finkorning. Vattnet är klart och turkost och är perfekt att snorkla i. Stranden är organiserad och det finns en trevlig taverna att äta vid.

MASTICHARI BEACH

Stranden i Mastichari kännetecknas av vit sand och turkost vatten, precis som de du kan hitta i Stilla havet. Stranden är välorganiserad och det finns en rad olika vattensporter att prova på. Det finns till och med de som hävdar att Mastichari har den bästa stranden på Kos om inte annat för den vackra solnedgången här. Stranden är populär bland vindsurfare tack vare de stora vågor som kan uppstå. För nybörjare finns det en vindsurfingskola att förbättra sina skills i.

PARADISE BEACH

Paradise Beach är en av de populäraste stränderna på Kos och ligger cirka 30 kilometer sydväst om Kos stad och sju kilometer nordost om Kefalos. Sanden är vit och fin och vattnet alldeles kristall klart. Stranden är organiserad och det finns både solstolar och parasoller att hyra. Fler tavernor finns i närheten. Paradise Beach är känd för de luftbubblor som bildas i vattnet av vulkanen på den närliggande ön Nisyros.