GREKLAND - NORDÖSTRA EGEISKA ÖARNA

Fourni

Du kan resa hit på olika sätt men den sista biten blir alltid med båt. Antingen kan du flyga direkt på Samos och sedan ta båten därifrån alternativt flyga till Aten, ta inrikesflyget till Ikaria och därifrån ta båten över till Fourni. Kolla upp båttiderna i förväg men tänk på att blåsigt väder kan förändra tidtabellen. Under högsäsong går det även båtar från andra närliggande öar.
Namn på grekiska
Φούρνοι
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 1200
Riktnummer
22750

Fourni är egentligen en hel grupp av småöar, närmare bestämt tolv stycken varav endast två är bebodda; huvudön Fourni och Thymena. Fourni ligger mellan Samos och Ikaria och utgör en stilla utpost där turismen fortfarande är i sin linda. Fournis huvudsakliga näring är fiske och de flesta bofasta invånarna är engagerade i fisket eller möjligtvis turismen. Totalt bor det drygt 1000 bofasta invånare på ön av vilka merparten bor i huvudorten med samma namn, Fourni. Ett hundratal bor i den andra byn på ön, Chrysomilia och ett par familjer bor även i Kambi på Fournis sydostkust.

Landskapet är kargt och inte särskilt frodigt, stränderna består av både sand och klappersten, vattnet är kristallklart och Fournis högsta punkt når upp till 514 meter över havet. Den ”veckade” kusten skapar fjordliknande bukter med orörd natur där du kan hitta din alldels egen strand. Ön lämpar sig bra för vandring och lugna, sköna dagar på stranden och goda måltider vid tavernorna. Fourni har inga direkta fornlämningar att visa upp så det är just den avslappnade atmosfären, stränderna och den goda, ofta fiskbaserade, maten som skapar upplevelserna här. Den ovanligt stora fiskeflottan förser tavernorna med god fisk och fantastiska skaldjur och är det någonstans i den grekiska övärlden du ska satsa på fiskrätter så är det på Fourni.
Båtar till Fourni går både från Samos och från Ikaria.

Mer information om Fourni hittar du i vänstermenyn.

Kunde inte hämta inbäddningskoden för YouTube-videon.

Karta över Fourni

Boende

En hel del boende finns i Fourni (huvudorten), både längs med hamnen men även längs med huvudgatan. Uthyrningsrum finns även vid Kambi Beach och Chrysomilia. Det är i regel lätt att få tag på lediga rum och prisnivån är förvånansvärt låg under lågsäsong.

Archipelagos Hotel

Archipelagos Hotel ligger vid hamnen på Fourni och är ett av de senast byggda hotellen på ön. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp och alla rum har balkong med utsikt mot hamnen. Hotellet har även en restaurang.

Hemsida: http://www.archipelagoshotel.gr/

E-post: info@archipelagoshotel.gr

Telefon: 22750- 51250

Hotel Bilios

Hotel Bilios ligger strax utanför Fourni by nära Kambi Beach. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp. WiFi finns i allmänna utrymmen. Samma ägare har även studios inne i Fourni by.

Hemsida: http://www.hotelbilios.com/

E-post: b.resortfourni@yahoo.com

Telefon: 22750- 51113

Patras Apartments

Patras Apartments med både studios, lägenheter och rum ligger nära hamnen på Fourni. I boendet finns AC, TV och antingen kylskåp eller kokvrå.

Hemsida: http://www.fourni-patrasrooms.gr/

E-post:

Telefon: 22750- 51268

Studios Eftichia

Studios Eftichia ligger även det i Fourni by med utsikt över hamnen. Rummen är utrustade med TV och kylskåp eller kokvrå.

Hemsida: http://studio-rena.com/

E-post: info@studio-rena.com

Telefon:

Sevärdheter

CHRYSOMILIA

Fournis andra by är Chrysomilia och ligger ungefär 15 kilometer nordost om Foruni by. Här bor det ett hundratala invånare och byns enda taverna ligger mitt i samhället. Maten på tavernan är god och läget gör att du har en fantastisk utsikt mot havet. Strax nedanför byn finns en strand att tillbringa några timmar vid. Det finns boende att hyra i Chrysomilia och vill du hellre bo på denna del av ön så fråga efter det när du kliver i land i hamnen.

FOURNI

Fourni är huvudorten på Fourni och tillika hamnstad där merparten av invånarna bor. Foruni har allt man kan önska sig av en huvudort med tavernor, restauranger och butiker. Livet i byn kretsar kring den livfulla hamnpromenaden där de vänliga invånarna hälsar dig välkommen och byter ett par ord med dig varje gång du går förbi. Vid hamnpromenaden ligger flera av de tavernor som serverar dagens fångst. Att avnjuta dagsfärsk fisk med ett glas kallt, vitt vin medan solen sakta går ner är synnerligen angenämt.

Från hamnen går det flera gator upp genom byn och själva huvudgatan är kantad av frodiga mullbärsträd med vitmålade stammar. Följer du huvudgatan upp kommer du så småningom fram till Fournis torg där det både ligger ett bageri och ett par kaféer. Mest aktivitet vid torget är det på förmiddagarna medan hamnpromenaden tar över efter siestan och framåt kvällningen. Utelivet i Fourni är lika rofyllt som ön själv och utspelar sig nere i hamnen vid de olika tavernorna.

Längs med huvudgatan finns det ovanligt många butiker för att vara en så pass liten ö och nästan allt går att hitta här. Tanken är nog att öborna inte ska behöva resa till andra öar för att handla det som kan tänkas behövas.

VANDRING

Fourni är en utmärkt ö för dagsvandringar och det går utmärkt att vandra till de små orörda bukterna längs med kusten. Tänk på att det inte finns särskilt mycket naturlig skugga i landskapet så ta med dig rikligt med vatten.

Restauranger/uteställen

ARCHIPELAGOS HOTEL RESTAURANT

Archipelagos Hotel vid hamnpromenaden i Fourni har en stor veranda med restaurang. Ett mysigt ställe att äta middag på med utsikt över hamnen.

CAFE BAR PLATIA

Precis i början av torget där huvudgatan slutar ligger Café Bar Platia. Här kan du njuta av en kopp kaffe och en bit nybakad kaka.

MILTOS TAVERN

Miltos ligger på hamnpromenaden bredvid Nikos Taverna och serverar goda fiskrätter men har även klassisk grekisk husmanskost på menyn.

NIKOS TAVERNA

En klassisk restaurang på hamnpromenaden i Fourni är Nikos Taverna. Här är maten alltid vällagad och dessutom relativt prisvärd. Om du inte äter dagens fångst får du knalla in i köket och titta i kastrullerna för at få veta vad som bjuds.

Stränder

CHRYSOMILIA BEACH

Stranden vid Fournis andra by Chrysomilia är en relativt lång sandstrand med inslag av klappersten. Längs med stranden finns det en del träd som skänker skugga. Intill stranden finns ett par tavernor och i närheten finns även rum att hyra. Chrysomilia ligger cirka 15 kilometer nordost om Fourni by.

FOURNI BY

Stranden i Fourni by är en blandad sand- och klapperstensstrand. Det finns inga parasoller eller solstolar att hyra men närheten till byn gör att stranden är välbesökt. Vattnet är klart och rent för att vara så pass när hamnen. Längs med stranden finns träd som skänker skugga

KAMARI BEACH

Kamarai Beach ligger cirka tio kilometer nordost om Fourni by. Stranden är oorganiserad och består till största delen av klapperstenar. Vattnet här är relativt grunt och alldeles klart så det är ett utmärkt ställe att snorkla på. Stranden ligger skyddad från starka vindar så vattnet är oftast lugnt. Intill stranden växer träd som ger skugga. Hit kan du komma med badbåten som avgår ifrån hamnen.

KAMBI BEACH

Kambi Beach är Fournis mest populära strand och bland de finaste stränderna på ön. Kambi Beach ligger knappt två kilometer sydväst om Fourni by och du kan ta dig hit med badbåten eller till fots. Stranden består av grov sand och det turkosa vattnet är klart och fint. På stranden ligger en taverna med bord bara någon meter ifrån vattnet. Stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra samt med en del vattensporter att prova på. I närheten finns rum att hyra.

KASSIDI BEACH

Kassidi Beach ligger cirka sex kilometer sydväst om Fourni by och består av sand blandad med vissa steniga partier. Vattnet är härligt turkosgrönt och ganska lugnt då stranden ligger skyddad från starka vindar. Stranden är oorganiserad.

PSILI AMMOS BEACH

Psili Ammaos Beach ligger strax norr om Fourni by och är en av få organiserade stränder med solstolar och parasoller. En beachbar finns på stranden som spelar skön musik och erbjuder snacks och drycker. Stranden består av fin sand men en bit upp från vattenbrynet blir det betydligt stenigare. En del träd finns längs med stranden och erbjuder naturlig skugga.