GREKLAND - SARONISKA ÖARNA

Egina/Aegina

Det är lätt att ta sig till Egina från Pireus. Det går både snabbåtar och långsamma färjor. Snabbåtarna tar cirka 30 minuter och färjorna dryga timmen. Båtarna går en gång i timmen och under augusti när atenborna har semester så kan det trots att de går så ofta bli riktigt trångt. Båtarna går till hamnen i Egina stad men under högsäsong går båtar även till den lilla fiskebyn Perdika. Egina har ingen flygplats men närheten till flygplatsen i Aten gör att du inom loppet av cirka tre timmar kan vara på Egina efter det att du har landat, tagit dig till Pireus och sedan kommit med en av snabbåtarna.
Namn på grekiska
Αίγινα
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 14 000
Riktnummer
22970

”Dagarna har vi ägnat åt vandringar som på omvägar har fört oss till Afeas tempel, byarna Agia Marina, Souvla och den övergivna byn Paleachora. Kvällarna har vi ägnat åt mat, dryck och samtal. Igår kväll gick vi ner till stranden här i Vagia och till en taverna med levande meny. Det är en kort promenad ner för backen på en trasig cementväg och förbi arga fastkedjade hundar som alla heter Cujo. Vägen övergår till sandstrand nere vid havets möte med land och just denna kväll hade ett tiotal getter och en kärlekskrank åsna valt att ha sitt lördagsmys vid gräsplätten som ligger strax innan den lilla hemmasnickrade bron över vattenansamlingen. Inte långt ifrån bron, alldeles intill stranden ligger ett par tavernor och efter ett välkomnande handslag från en av tavernornas ägare slog vi oss ned. Det var nu den levande menyn landade på vårt bord. På en obehandlad träbricka lika stor som en bils framruta fick vi beskåda ovala fat med kvällens alla rätter och vi kan nog svära på att bläckfisken fortfarande rörde på sig. Med en skarp blick och ett vänligt leende förbjöds vi att beställa samma rätt. Kvällen slutade med att vi konstaterade att vi hittills ätit resans godaste mat, spicy pork och rödvinsmarinerad kyckling.” / (Markus Olsson)

Egina är en av de öar i arkipelagen som ligger närmast Aten och är därmed också ett av atenbornas favoritresmål under sommaren. Egina har en lång historia och var tack vare sitt strategiska läge Greklands handelsnav under många år. Det var till exempel på Egina som man först införde pengar som betalmedel i Grekland. Genom sin rika historia finns det fler intressanta historiska lämningar på ön, bland annat Afeas tempel som sägs vara modellen för Parthenon på Akropolis i Aten.

Egina glöms ofta bort bland öluffare då många tar båten i Pireus med Kykladerna i sikte, men passa på att planera in Egina i början eller i slutet av din öluff för ön ligger bara 30 minuter från Pireus med snabbåten. Det gör att det även är enkelt att planera sin egen ”charterresa” med en billig flygbiljett till Aten för att sedan ta båten över till Egina som både har fina stränder, är grönskande och erbjuder bra vandringsmöjligheter. Tack vara den inhemska turismen och storleken på Egina stad finns det gott om restauranger, barer och uteställen för den som önskar det.

De flesta av besökarna som kommer hit åker annars till semesterorten Agia Marina på Eginas ostkust, men Egina har flertalet orter som erbjuder en skön, lugn semester. Gör lite efterforskning på boende innan du åker, du kan välja att bo i livliga Egina stad eller i någon av små byarna som ligger längs kusterna. Egina är rätt tätbefolkat med runt 14 000 invånare på 83 kvadratkilometer. Många atenbor har även sina sommarhus på Egina vilket märks om du åker hit utanför högsäsongen när ganska många hus står tomma.

Eginas specialitet är pistagenötter som odlas på stora odlingar på ön. Det sägs att de godaste pistagenötterna i Grekland kommer just härifrån. Andra livsmedel som produceras på ön är oliver, fikon, mandlar och vindruvor. Fin keramik går också att hitta på Egina, särskilt i den gamla byn Messagros som är känd för sin keramik.

Ytterligare information om Egina hittar du i vänstermenyn.

Karta över Egina/Aegina

Boende

Hitta boende via booking.comBooking.com

Aegina Electra Pension

Mitt i Egina stad, knappt 100 meter från hamnen, ligger Aegina Electra Pension, byggd i traditionell Kykladisk stil. Alla rum har AC och minibar. Hotellet ligger i ett lugnt område trots att det ligger i stan.

Hemsida: http://www.aegina-electra.gr/

E-post: info@aegina-electra.gr

Telefon: 22970- 26715

Alvi Studios

På den högsta punkten i Perdika ligger Alvi Studios med 18 olika studios som är utrustade med AC och kök. Alla har balkong mot havet. Hamnen med en rad olika restauranger ligger bara 200 meter bort.

Hemsida: http://alvistudios.gr/

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22970- 61763

Antzi Studios

Antzi Studios i Perdika har moderna studios och några lägenheter till uthyrning. Det finns två pooler, en för vuxna och en för barn, på området. Poolbaren serverar drinkar, snacks och glass. Rummen är utrustade med AC, kylskåp och tillagningsmöjligheter.

Hemsida: http://www.antzistudios.gr/

E-post: info@antzistudios.gr

Telefon: 22970- 61233

Blue Dolphin studios & apartment

I den lilla byn Vagia ligger svenskägda Blue Dolphin studios & apartment. Rummen är bland annat utrustade med AC, kök eller kokvrå, vattenkokare och dvd-spelare. Filmer finns att låna i receptionen. En stor härlig pool finns på gården och en trevlig snackbar med enkla rätter, drinkar och snacks på menyn. Stranden ligger inte långt bort och hotellet har solstolar nere vid havet.

Hemsida: http://www.bluedolphinaegina.com/

E-post: bluedolphinaegina@gmail.com

Telefon: 22970- 71382

Hotel Danae

Ungefär en kilometer från centrum i Egina stad ligger Hotel Danae med 54 rum med antingen havsutsikt eller utsikt över poolen. Rummen är utrustade med AC och tillgång till WiFi finns i hela hotellet. Vid poolen finns en poolbar som serverar drinkar och snacks.

Hemsida: http://www.danaehotel.gr/

E-post: hoteldanae@gmail.com

Telefon: 22970- 22424

Sevärdheter

Egina bjuder på en hel del sevärdheter och det är svårt att få en tråkig stund här.

AFEAS TEMPEL (AFEATEMPLET)

Ett av de vackraste templen i Grekland är Afeas tempel som ligger högt uppe på berget strax ovanför Agia Marina med en makalös utsikt över pinjesluttningarna och Saroniska bukten. Det är inte svårt att föreställa sig hur det en gång i tiden har sett ut i sin fulla prakt och det är lätt att förstå att man valde att bygga templet på denna plats. Templet byggdes i slutet av 400-talet f. Kr och sägs vara en förebild till Parthenon på Akropolis i Aten, men de arkeologiska utgrävningarna visar att någon form av religiös dyrkan förekom här redan på 1300-talet f. Kr.


Afeas tempel, Egina (Foto: Markus Olsson)

Från början trodde man att templet var tillägnat Athena men i början av 1900-talet hittade arkeologer en inskription som visade på att templet var byggt för att hedra gudinnan Afea (Aphia). Skulpturer från templet finns att beskåda i München efter det att Ludwig av Bayern köpte dessa på en auktion i Italien dit de hade förts av Baron von Hallerstein i början av 1800-talet.

AGIOS NEKTARIOS

Klostret och framför allt kyrkan Agios Nektarios är en mäktig upplevelse, om inte annat så utifrån ett arkitektoniskt perspektiv. Nektarios är ett helgon som utfärdade det ena miraklet efter det andra. Även efter hans död blev sjuka friska bara genom att åka till hans grav och därför vallfärdar än i dag människor hit för att uppleva mirakel. Agios Nektaros ligger på vägen mellan Egina stad och Agia Marina.


Takmålning i Agios Nektarios, Egina. (Foto: Markus Olsson)

AGIA MARINA

Agia Marina är semesterorten nummer ett på Egina vilket märks på utbudet av hotell, restauranger och souvenirbutiker. Agia marina ligger vid en vik på Eginas östkust, ungefär 15 kilometer från Egina stad. Stranden har fin sand och det går att hyra solstolar och parasoller på plats. På berget ovanför samhället ligger Afeas tempel och det finns en skyltad, brant gångväg upp till templet. Längs med Agia Marinas vänstra sluttning ligger ett enormt betongkomplex, ett hotell som aldrig blev färdigställt, som ger svag bild av hur ännu mer exploaterat byn skulle kunna ha varit.

EGINA STAD

Egina stad är en livlig stad med restauranger, tavernor, barer och affärer vid och intill hamnpromenaden. Strax till vänster om hamnen står hästdroskor längs med vägen och väntar på att få att ta dig på en rundtur. Det är alltså hit du anländer när du kommer med färjan vilket gör att det hela tiden rör sig folk i staden. Det finns även en stor småbåtshamn med båtar från världens alla hörn samt ett par stränder som gör att det är trevligt att tillbringa sin resa även här.


Egina stad, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Något kvarter bakom hamnpromenaden finns flera butiker, grönsakshandlare, ett bageri och en fiskemarknad. Runt fiskemarknaden finns tavernor som serverar just olika fiskrätter och om det är någonstans i staden du ska äta fisk så är det här.


Kyrka i Egina stad, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Det finns inte så många sevärdheter i Egina stad förutom Pyrgos Markellos, Markellostornet, som byggdes runt 1800 på uppdrag av den lokale politikern Spyros Markellos. Tornet är byggt i venetiansk stil med en svagt rosa fasad. Tornet är sällan öppet för allmänheten men har du tur så är du där just när man väljer att låta besökare komma in i tornet. Det finns även ett museum, Arkeologiska museet intill resterna av Apollontemplet, som kan vara intressant att besöka samt att en del av konstnären och skulptören Christos Kapralos verk går att beskåda vid hans gamla bostad vid Plakakia Area.

PALEOCHORA

Paleochora, ”den gamla staden”, ligger övergiven på en brant bergssluttningen och var ända fram till början av 1800-talet Eginas huvudort. Det sägs att det en gång i tiden har funnits 365 kyrkor här, en kyrka för varje dag på året, men i dagsläget har bara 70 kyrkor kunnat bekräftas varav 33 stycken är öppna för besökare.


Vägen in i Paleochora, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Två naturliga källor, brunnar och cisterner försåg byn med vatten vilket visar på att befolkningen har vuxit under vissa perioder. Citadellet högst upp på berget byggdes 1462 under den första venetianska ockupationen men 1537 förstördes hela byn av Barbarossa för att till viss del återuppbyggas 1540 när turkarna tog över. Därefter plundrades byn vid olika tillfällen och under den andra ockupationen av turkarna under sent 1700-tal och i början av 1800-talet övergavs Paleochora helt och hållet och befolkningen slog sig ner vid kusten och bildade det moderna Greklands första huvudstad.


Ruin i Paleochora, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Ett besök i Paleochora är obligatoriskt när du är på Egina. Det går inte att beskriva känslan när du strosar omkring bland ruinerna och kyrkorna på små kullerstensstigar. Historiens vingslag fläktar dig var du än dig vänder.

PERDIKA MED CAMERA OBSCURA

Perdika är ett litet stilla fiskesamhälle på Eginas sydvästra kust, cirka elva kilometer från Egina stad. På terrassen ovanför den lilla hamnen ligger flera tavernor, kaféer och en och annan bar. Många åker hit över dagen för att äta goda fiskrätter och strosa i den lilla byn men på helgerna kommer även ”helgturisterna” från Aten hit. Från hamnen har du fin utsikt över havet och ön Moni.


Skyttegrav vid Perdika, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Området utanför Perdika var under andra världskriget ockuperat av tyskarna och det är en märklig känsla att strosa bland skyttegravar, bunkrar och de gamla kanonfästena. Längst ut på udden ligger Camera Obscura, en ljustät cylinderformad byggnad, med tolv små hål som fungerar som ljusobjektiv vilket skapar en upp och ner vänd 360-gradig bild av omgivningen. Vid mitt besöka 2014 var tyvärr kamerahuset stängt på grund av reparationsbehov.


Camera Obscura, Egina. (Foto: Markus Olsson)

SOUVOLA

Ungefär en mil norr om Egina stad ligger den lilla byn Souvola som från början var ett fiskeläger. Tack vare turismen har det sedan 1950-talet utvecklats till en större by som fortfarande är koncentrerad runt hamnen. Under högsäsong går det att åka färja direkt hit från Pireus.

Det finns en hel del rum att hyra, både på hotell men även privat. Intill hamnen finns även en strand med ett kafé som ligger i direkt anslutning till stranden. Flera tavernor och ett bageri ligger längs med hamnpromenaden.

VAGIA

En av de små byar som finns på Egina är Vagia som ligger vid den norra kusten. Samhället är inte stort men det finns flera boenden att hyra och flera tavernor att välja mellan varav ett par ligger nere vid stranden. Vagia ligger svagt sluttande ner mot havet och är en by du semestrar i om du vill ha ett lugnt grekiskt byliv omkring dig. Vagia är en bra utgångspunkt för de som vill vandra och det är lätt att nå flera andra byar, Afeas tempel och semesterorten Agia Marina. En trevlig grusväg går längs med kusten mot byarna Souvola och Vathi. Det finns ingen livsmedelsaffär inne i Vagia men ett par kilometer västerut finns en relativt stor butik med en fin delikatessdisk.


Vandring på Egina, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Restauranger/uteställen

ECONOMOU RESTAURANT

Vid hamnpromenaden i Egina stad ligger Economou Restaurant med klassiska grekiska rätter på menyn. Då det inte finns någon väskinlämning i hamnen så får du lita på vänliga restaurangägare om du vill vara väskfri en stund. På Economou Restaurant gick det alldeles utmärkt att lämna väskan. God mat och bra service. Gratis WiFi finns också att tillgå.

KLUBBAR

Eftersom de flesta drar till Agia Marina när de åker över till Egina så finns det flera klubbar att skaka sina lurviga på där. I Egina stad finns det i alla fall de stora barerna, Elpianna och Vareladiko, som dundrar på med modern dansmusik. Andra uteställen i Egina stad som drar till sig en mängd besökare är One for the Road och Apocalypse.

AERIDES BEACH RESTAURANT

Nere vid sandstranden i Vagia finns två tavernor. Jag har bara haft förmånen att äta vid Aerides Beach Restaurant som ligger längst till vänster om du står med ryggen mot vattnet. Mannen som äger den låter dig inte sitta obemärkt vid bordet om man säger så. De har ingen traditionell meny utan använder sig av så kallad ”levande meny”. De visar kvällens rätter på en enorm bricka som du väljer råvaror ifrån som sedan tillagas i köket. Riktigt god mat och trevligt bemötande.

(Foto: Lizzy Koster, www.aeginagreece.com)

TO STEKI

To Steki ligger i Egina stad, intill fiskemarknaden, och serverar fantastiska fiskrätter, allt ifrån räkor till dagens stora fångst. Om du tänker äta fisk när du är på Egina så är To Steki ett måste.

Stränder

AGIA MARINA BEACH

Den kanske mest välbesökta stranden på Egina är sandstranden i Agia Marina. Här finns flera olika vattensporter att prova på samt solstolar och parasoller att hyra. Intill stranden finns det även tavernor att äta lunch eller middag på. Vattnet är långgrunt och passar barnfamiljer.

AVRA BEACH OCH PANAGITSA BEACH

I Egina stad finns två stränder, en på vardera sidan av hamnen. De är helt okej och funkar bra för någon dag men när du är på Egina så passa även på att åka runt till de olika stränderna på ön. Du kan hyra solstolar och parasoller vid båda stränderna.

KLIMA BEACH

Klima Beach ligger i en skyddad bukt på Eginas sydkust. Under veckorna är det inte många som åker hit men på helgerna är det desto fler. De solstolar och parasoller som finns här kostar inget att låna.

MARATHONAS BEACH

Vid den lilla byn Marathonas finns en fin sandstrand som är en av de mer välbesökta stränderna på ön. Det finns solstolar och parasoller att hyra samt att du kan hyra dykarutrustning om du vill och kan ge dig in på det. Vattnet är grunt och lockar därför många barnfamiljer.

PERDIKA BEACH

I byn Perdika finns en liten blandad sand- och stenstrand med kristallklart vatten.

VAGIA BEACH

I Vagia kan du bada från klipporna men det finns även en organiserad sandstrand med solstolar och parasoller. Stranden har fin sand och ett par tavernor ligger alldeles intill strandkanten.