inspiration

Paros- åtta underbara stränder

Ja, vad säger man? Det är fantastiskt fint väder här hemma och augusti verkar bjuda på en riktigt bra sensommar. Kvällarna är ljumma, växtligheten doftar, fåglar och insekter sjunger sig igenom skymningen. I världen pågår en pandemi och att resa är inte en självklarhet. Jag väljer, känslorna för Grekland till trots, att doppa mina fötter i gyttjepölen till sjö här hemma istället och låter kreativiteten förflytta mig drygt 350 mil söderut. Söderut till den vita ön i Kykladerna; Paros.

Paros är en av öarna som jag uppvaktade på en av mina första öluffarresor för snart 15 år sedan. Jag stoltserade och kråmade mig, burrade upp fjäderdräkten för att imponera på denna vackra ö och även om jag är ensam om att uttala mig så skulle jag vilja påstå att vi inledde en kärleksrelation där och då.

Paros ligger ungefär sex färjetimmar från Pireus med lillasyster Antiparos i väster och storasyster Naxos i öster. Hon residerar runt 13 000 personer, producerar olivolja och vin. Hon är en variationsrik ö som bjuder sina besökare på en omväxlande upplevelse. Och, hon serverar riktigt fina stränder längs sina kuster. Stränder som är många till antalet och där flera av dem ännu inte har mina fotavtryck i den mjuka vita sanden.

Läs mer:mittgrekland.se’s sidor om Paros (länk)

Här är åtta av de stränder som jag hittills har fått njuta av på Paros:

Agii Anargiri Beach (Naoussa)

Agii Anargiri Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Byn Naoussa är en riktig kykladisk dröm på Paros nordkust. Här finns i första hand två stränder, Piperi Beach strax väster om Naoussa, men framför allt Agii Anargiri Beach strax öster om Naoussa. Agii Anargiri Beach är en strand med mjuk gyllengul sand och klart vatten. Här finns både solstolar och parasoller att hyra på den del av stranden som ligger närmast byn. På väg ner mot stranden ligger rader av hotell och uthyrningsrum samt tavernor och kaféer.

Agii Anargiri Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Aliki Beach

Aliki Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

I den lilla byn Aliki/ Alyki på Paros sydkust ligger denna vackra strand med möjlighet att hyra både solstolar och parasoller. Intill stranden ligger flera tavernor att njuta av god mat vid. Passa på att njuta av någon av fiskrätterna som serveras på tavernorna i byn. Sanden är mjuk och alldeles gyllene och här kan du njuta av Paros i stillhet.

Livadia Beach och Argos Beach (Parikia)

Livadia Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Dessa två stränder ligger i huvudbyn Parikia, till vänster om väderkvarnen om du står med ryggen mot hamnen. Stränderna har nästan vuxit ihop och är välbesökta av både bofasta och turister. Vid stränderna erbjuds olika vattensporter och det finns flera restauranger och tavernor strax bakom kustlinjen. Livadia Beach och Argos Beach kanske inte är de finaste stränderna på Paros men är helt okej och ligger skönt nära Parikia om du bor där.

Kalakonas Beach (Parikia)

Kalakonas Beach Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

En annan strand i huvudbyn Parikia är Kalakonas Beach. Kalakonas Beach ligger till höger om väderkvarnen, om du står med ryggen mot hamnen, en bit bort längs med hamnpromenaden. Stranden är inte stor men helt okej med gyllengul sand och tillgång till hela hamnpromenadens stora utbud av tavernor och kaféer.

Stranden är fantastisk att njuta av kvällstid när solens strålar går mot orange innan de sakta försvinner ner i horisonten.

Golden Beach

Golden Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Golden Beach är en cirka 700 meter lång sandstrand på östra sidan av Paros. Vattnet är långgrunt och sanden på botten skimrar i solskenet genom det klara vattnet. Här samlas framför allt surfare och i augusti brukar man hålla stora vindsurfartävlingar i området. Trots detta är det oftast inga problem att kunna flyta omkring ostört i vågorna. Det finns flera restauranger, tavernor och ett par hotell nära stranden och om du blir sugen på att lära dig att vindsurfa så är det här stranden att göra det på. Både brädor och lektioner finns mot betalning nere vid stranden.

Golden Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Parasporos Beach

Parasporos Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Cirka fem kilometer söder om Parikia ligger Parasporos Beach som är en ganska stor strand med ett par tavernor/ barer intill stranden. Här finns solstolar och parasoller att hyra om så önskas. Sanden är fin men är bitvis lite stenig. Bussen från Parikia stannar uppe vid landsvägen och sedan är det bara att promenera under tio minuter ner på den lilla grusvägen.

Kommer du med bil eller vespa finns det en stor parkering alldeles intill stranden.

Piso Livadi Beach

Piso Livadi, Paros. (Foto: Markus Olsson)

På ostkusten ligger den lilla byn Piso Livadi, inte långt ifrån byn Marpissa. Stranden i byn är fin och ligger i en skyddad bukt med båtarna på rad en bit ut i vattnet. Här finns några tavernor samt barer att äta och dricka vid och kvällen blir lätt magisk med vågorna kluckande mot piren intill.

Piso Livadi är lite av en favorit på Paros. Det är en liten by med ett charmigt lugn och det är enkelt att ta sig hit med till exempel buss från Parikia.

Kolimbitres Beach

Kolimbithres Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Kolimbitres Beach ligger på vägen mot Monastiri Beach på Paros nordkust och bjuder på samma härliga turkosa vatten som på systerstranden. Båda stränderna ligger cirka tre kilometer från Naoussa, rakt över sundet. Här utgör udda stenformationer delar av strandkanten och vattnet är ungefär lika långgrunt som vid Monastiri Beach.

Kolimbithres Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Vid Kolimbitres Beach kan du hyra solstolar och parasoller eller lägga ut din medhavda handduk där det finns plats. Det finns ett par tavernor som även erbjuder servering vid solstolarna. Vid den första strandremsan ligger Anemos Beach Club som serverar drinkar och snacks samt hyr ut trampbåtar.

Hitta till stränderna på Paros:

Lyssna mer: Öluffarpodden avsnitt elva- Paros, den vita ön (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen