inspiration

Parikia- Paros praktfulla huvudort

Parikia- Paros praktfulla huvudort

  • Skriv ut

Det finns många underbara huvudbyar på de grekiska öarna, ofta kort och gott kallade Chora eller till och med kallade efter namnet på ön. Några byar har egna benämningar som till exempel Parikia på Paros. Inte allt för ofta nämns Paros och Parikia som en av de riktiga kronjuvelerna i den grekiska övärlden man jag tycker att hon faktiskt hör dit och står sig stolt i jämförelse med hennes syster Naxos.

Kastro Parikia Paros startbild inlägg
Kastro i Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Parikia ligger utsträckt längs med landremsan på Paros västra sida dit de allra flesta anländer som ankommer till Paros med båt. Parikia är en bländande stad fullt med vita, kubistiska hus med blå detaljer, en hänförande medeltida borg och med fina sandstränder både norr och söder om Parikias hjärta. Den gamla delen av byn ringlar sig i förvirrande små och pittoreska gränder med butiker som säljer allt ifrån traditionellt hantverk till kläder och krimskrams. Även en rad restauranger gömmer sig i prången och de i små passager och miljön känns nästan som om du vore i en sagovärld.

Kyrka Parikia Paros
Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

När du kliver av färjan i Parikia och har din ryggsäckstunga rygg mot havet har du ett klassiskt riktmärke snett till vänster om dig; en vit väderkvarn mitt i en rondell. Om du utgår från väderkvarnen för att upptäcka staden så tar du riktning sydväst för att komma till den gamla stadsdelen. Direkt bakom kvarnen ligger torget ”Platia Mavrogenous” och de nyare delarna av Parikias centrum. Här finns flera uttagsautomater, restauranger, butiker och en frisör. Strax bakom väderkvarnen ligger flera resebyråer och det brukar sällan vara ett problem att få förvara sina väskor hos dem under några timmar.

Paros Parikia med väderkvarn
Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Till höger om väderkvarnen ligger ett otal restauranger och uteställen längs med strandpromenaden. Utbudet sträcker sig ända ut på den lilla landtungan där ytterligare en väderkvarn utgör ett solitt landmärke. Efter knappt halva strandpromenaden upphör restaurangerna för en stund och ersätts av trappor upp mot den frankiska borgen, Kastro, från 1260 (här finns även offentliga toaletter). Kastro byggdes med delar av tempel från antiken och uppfördes som en försvarsbyggnad av Marco Sanudo. Uppe i borgen är gränderna knappt meterbreda och omges av ostrukturerade hus där mest bofasta invånare lyckosamt bor.

Paros Parikia strand
Stranden söder om väderkvarnen i hamnen i Parikia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Paros Livadia Beach
Livadia Beach ligger norr om väderkvarnen i hamnen i Parikia, Paros.(Foto: Markus Olsson)

Tar du istället riktning till vänster om väderkvarnen i rondellen kommer du snart fram till stranden Livadia. Bakom stranden ligger stora delar av Parikias rumsuthyrning och här ligger även en av Paros campingplatser. Flera tavernor kantar strandremsan och under turistsäsongen kan du prova på flera olika vattensporter.

Ekatontapyliani Parikia Paros
Ekatontapyliani i Pirakia, Paros. (Foto: Markus Olsson)

På Paros och i Parikia ligger en av Greklands äldsta kyrkor, den bysantinska kyrkan Ekatontapyliani. Kyrkan ligger snett upp till vänster bakom väderkvarnen i hamnen intill en pinjelund och är lätt att hitta. Det finns de som menar att denna kyrka är en av de vackraste i hela Grekland och om det är en kyrka du ska besöka när du är i Grekland så är det denna. Ekatontapyliani betyder ”med hundra portar” men för den som ger sig på att räkna fönster och dörrar kommer troligen bara att komma fram till 99 stycken. Den dagen den sista porten hittas så påstås det att Istanbul åter ska bli grekiskt. Kyrkan består egentligen av tre kyrkor som med tiden har byggts ihop där den äldsta delen faktiskt härstammar från 300-talet före Kristus . I anslutning till kyrkan finns även ett museum för den som vill lära sig lite mer om kyrkans historia.

Nu är det några år sedan jag faktiskt nyttjade tillfället att njuta av Parikia och längtar gör sig allt mer påmind. I år kommer troligtvis inte mina vägar korsa Paros men det är sannerligen dags att åter låta sig förföras av hennes fägring.

Vill du läsa mer om Paros kan du göra det på mittgrkeland.se´s sidor om Paros här: Paros (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen