Oríste- att njuta av smaker från Grekland
Oríste- att njuta av smaker från Grekland
- Detaljer
- Kategori: Mat och dryck
- Skapad lördag, 09 juni 2018 14:30
- Träffar: 23170
För oss ”grekofiler” kan det ibland te sig lite sorgligt när vi inte ges möjlighet att insupa Grekland och allt vad hon har att erbjuda. För det är ju oftast det vi vill. Hela tiden. Ibland stillar vi hungern genom att börja planera nästa resa i anslutning till hemkomsten och dragningskraften söderut gör sig påmind så fort vi kliver in genom bostadens dörr. Ibland kryper vi upp i soffan och låter tv-skärmens flimmer ta oss till de miljöer vi så innerligt älskar. Ibland låter vi toner dirigera oss till omgivningar vi tidigare åtnjutit och ibland låter vi smaklökarna transportera oss till just den där platsen, till just de där ljuden, till just de där dofterna, till just de där skratten och de där goda samtalen vi njöt av på vår resa.
Bordet framdukat med produkter, Oríste. (Foto: Markus Olsson)
För mig är smakminnet starkt och ett av de sätt jag oftast reser tillbaka till Grekland med. Smakrikedomen och variationerna att kunna åtnjuta Grekland är på ett sätt oändliga och ger en ny resa varje gång samtidigt som jag får återuppleva det goda med tidigare resor. Det finns förstås några guldgruvor här hemma att kunna hitta minnesförstärkande smaker i: restauranger, specialbutiker och i liten mån även livsmedelsbutiker. I dagsläget får vi förlita oss på eldsjälar som brinner för att sprida kunskap om grekisk mat och dryck, om grekiska livsmedelsprodukter. En sådan eldsjäl är gänget bakom Oríste. Ja, eller egentligen flera eldsjälar då förstås.
Julie Pilpilidou, en av ägarna på Places & Flavors. (Foto: Markus Olsson)
För ett tag sedan hade jag förmånen att bli inbjuden till en av deras mat- och dryckesupplevelser på deras turné runt om i världen. Orístes evenemang skapar rum för att upptäcka nya produkter, ger möjlighet till att nätverka och att möta nya bekantskaper som också håller Grekland och grekiska produkter nära sitt hjärta. Ägarna Julie Pilpilidou och Lefteris Eleftheriadis formar en upplevelse där livsmedelsproducenter, inköpare och media kan mötas och både känna och reagera kring grekisk mat- och dryckeskultur.
Greklands ambassadör i Sverige, Dimitrios Touloupas, håller tal. (Foto: Markus Olsson)
Efter så många år och resor i och till Grekland kan jag inte låta bli att bli förvånad och lycklig över hur mycket jag fortfarande inte har smakat av Grekland. Maträtt på maträtt som serverades gav nya dimensioner och nya resor. För att inte tala om dryckerna; vin, öl och likörer. Viner som får en allt högre kvalité och som sakta men säkert vinner ny mark, alla mikrobryggerier som formligen poppar upp runtom i Grekland och berikar de mest kända ölsorterna och smakrika likörer som ger den bästa måltiden ett harmoniskt avslut.
Snittar med fetaost, tomat, gurka, vårlök och vitlök. (Foto: Markus Olsson)
Snittar med färskost och glasört. (Foto: Markus Olsson)
Under eftermiddagen fick vi möjlighet att njuta av förrätter som bruschetta med röd paprika och ansjovis, ost- och spenatpajer, snittar med fetaost, tomat, gurka, vårlök och vitlök samt snittar med färskost och picklad glasört. Aptitretare som picklad, vegetarisk sushi, olivolja, zucchiniblommor fyllda med ris och vinbladsdolmar, tomatsallad, oliver, yoghurtsoppa och förstås fetaost.
Menyn presenteras. (Foto: Markus Olsson)
Vi fick prova på rätter som särskilt passar till öl så som buffalo soutzoukaki, kallskuret buffalokött, chili cheese sticks och zucchinibollar serverade med gurk- och majonässallad. Vi serverades varmrätter som vegetariska burgare med äggfri majonnäs, buffaloburgare med paprikaröra och ättiksgurka, stir fry kyckling med lime och tahini tillsammans med torkade persimoner, russin och champinjoner. Desserterna som dukades fram bestod bland annat av grekisk yoghurt med honung och russin, sötsaker och kexchoklad med hasselnötter. Allt och mycket annat serverades tillsammans med för smakerna lämpliga viner, ölsorter och likörer.
Vi får lära oss om olivolja. (Foto: Markus Olsson)
Grönsallad med färskost. (Foto: Markus Olsson)
Fyllda zucchiniblommor och vinbladsdolmar. (Foto: Markus Olsson)
Grekiskt vin. (Foto: Markus Olsson)
Att få vara med om en sådan här smakupplevelse är förstå en stor ynnest och jag blir uppriktigt glad över att allt det fantastiska som Grekland har att erbjuda ”kommer upp på bordet”. För oss konsumenter är det tyvärr lite snårigt att införskaffa dessa produkter till vardags men det finns några specialbutiker som säljer grekiska produkter runt om i landet, det finns restauranger med en uttalad grekisk meny och vissa produkter går givetvis att handla över nätet. Jag hoppas att allt fler inköpare upptäcker och får uppleva allt det goda som Grekland har att erbjuda och att produkterna får en lika självklar plats i livsmedelsbutiken som till exempel italienska eller franska fabrikat.
Oliver. (Foto: Markus Olsson)
Äggfri majonnäs. (Foto: Markus Olsson)
För oss som reser till Grekland ges förstås möjlighet att kunna avnjuta mycket av utbudet på plats och skulle du behöva lite hjälp på traven att hitta de där unika guldkornen så har gänget bakom Oríste även prisvärda mat- och dryckesupplevesler på plats som du kan boka via deras hemsida http://www.culinaryexperiences.gr/.
Vill du läsa mer om och bli inspirerad av de olika grekiska produkterna kan du göra det på respektive livsmedelsproducents hemsida. Låt oss njuta av Grekland!
Lagadas Farm: http://lagadasfarm.gr/
Elinos S. A: http://elinos.gr/en/index.php
To Xasapaki: http://toxasapaki.gr/
Deliblossoms: ingen webbsida
Olympos Beer: http://olymposbeer.gr/
Voras Flavors: https://vorasflavors.gr/en/
Pella Berries: http://pellaberries.com/
Kollias Family: http://koxyli.gr/index.php?lang=en
Klea: http://klea.gr/
Ta Nisiotika: https://tanisiotika.gr/en/?lang=en
Philippos Helennic Goods: https://www.philipposhg.gr/
Miliasfarm: ingen webbsida
Dartemis: http://dartemis.gr/
Galeni: https://galeni.gr/
Meleagros: https://www.meleagroshoney.gr/
Cooperative Olive Oils of Lesvos: http://lesel.eu/
Marianna`s: http://www.ntolmadakia.com/en/index.htm
Melidou Winery: ingen webbsida
Vatos: http://www.myvatos.com/
Divanis Cheese Dairy: http://www.divanischeese.com/
Golden Black: https://goldenblack.gr/
Naoumidis: http://www.piperiesflorinis.gr/en/
Novel Tradition Foods: http://www.noveltradition.com/
Detta inlägg är ett samarbete med Places & Flavors, men tankar, synpunkter och bilder är mina egna.