Om att återvända till tidigare platser eller upptäcka nya i Grekland?

Om att återvända till tidigare platser eller upptäcka nya i Grekland?

  • Skriv ut

Jag slits ständigt mellan att upptäcka nya platser i Grekland och att återvända till kära bekanta miljöer där jag har haft fantastiska upplevelser. Samtidigt som jag vill upptäcka nytt så finns det en skön känsla i att återvända till en plats, att få ytterligare perspektiv och att få upptäcka detaljer som sprang förbi mig förra gången jag var där. Det finns en skön känsla i att återvända, att kunna vara mer avslappnad och veta vad jag i grunden kommer att få. Det är troligtvis därför jag ständigt återvänder till några av mina favoritöar som Antiparos, Sifnos, Naxos, Paros och Syros.

Vandringsled trappa Sifnos
Vandringsled ovanför Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Jag känner mig inte färdig med de öar som jag ständigt vill åka tillbaka till och det händer att jag till och med gör om samma saker när jag väl kommer tillbaka. En sådan sak kan till exempel vara vandringen upp för berget bakom byn Kamares på ön Sifnos. Jag känner mig inte färdig med den vandringen trots att jag har gjort den tre gånger. Jag vill tillbaka, jag vill sätta ytterligare fotavtryck på den ockragula stigen förbi getternas sovplats, den lilla trappen som ser ut att leda direkt ut i ingenstans och vid de gamla bosättningarna uppe på krönet. Mina fötter vill liksom hela tiden tillbaka.

Antiparos hängmatta
Njuter i hängmattan, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

En annan sak kan vara den otroligt sköna känslan av att komma hem fastän det inte är hemma. Som det är för mig på Antiparos. Där vill jag bara vara, varva ner och känna att livet kan vara annat än nio till fem. Och det får jag. Varje gång jag åker dit. En anledning till att jag kan göra det är säkert för att jag har varit där flera gånger och vet vad som finns. Jag känner inte att jag behöver ta mig runt vartenda hörn för att se vad som gömmer sig där. Jag vet i princip redan det. Istället kan jag sträcka ut mig i hängmattan, läsa en bok och njuta av att bara vara. En viktig aspekt när vardagen annars bara rusar vidare.

Palaiokastritsa Korfu
Palaiokastritsa, Korfu. (Foto: Jocke Florén)

Nu när de gula höstlöven börjar falla, kylan kryper sig allt närmare inpå och ljuset knappt tar sig igenom det tjocka molntäcket så växer sig min Greklandslängtan allt starkare. Jag börjar fundera över nästa års resrutt och vågskålen väger mellan att återvända och att upptäcka nytt, att bara få vara och att drivas av upptäckarlust. Vad det i slutändan blir kommer nog inte utkristalliseras förrän efter årsskiftet och fram till dess kommer vågskålen slå åt både det ena och det andra hållet. Slag som jag verkligen gillar när det kommer till reseplanering. Ja, jag kanske ska ta en vandring på Sifnos igen? Eller ska jag för första gången sätta fotavtryck på någon av de Joniska öarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast