inspiration

Öluffa i Grekland med barn

Öluffa i Grekland med barn

  • Skriv ut

Hur är det egentligen att öluffa med små barn? Anneli och Daniel har skickat in sin reseberättelse från resor i Grekland med deras två barn Algot och Edda. Tack Anneli och Daniel för att ni har delat med er av era erfarenheter!

Vi är en småbarnsfamilj bestående av mamma Anneli och pappa Daniel, samt barnen Algot, sex år, och Edda, två år. För inte alltför många veckor sedan kom vi hem från en härlig ljummen oktoberresa till Chrissi Akti strax utanför Chania på Kreta. Det blev ingen öluff den här gången utan snarare motsatsen: ett resorthotell med all inclusive, med buffé, Zorba-dans, läskmaskiner och hela köret, till barnens stora förtjusning. Oavsett vad man tycker om AI-konceptet så var det en helt ny, och väldigt lyckad, upplevelse att åka så sent på medelhavssäsongen. Havet är ljummet och härligt vid den här tiden på året och vi hade tur med vädret. Sol och 22-23 grader alla dagar. Det var dessutom en angenäm upplevelse att få utforska Chania stad utan svettigt turistmyller á la högsäsong.

Strand
Sen eftermiddag på stranden Chrissi Akti, Chania den 19:e oktober 2017.
Vindstilla och 24 grader i vattnet. Med vetskap om att nu följer ett halvår
utan sol och strand så ville ingen av oss riktigt gå hem till hotellet.
(Foto: Anneli Nordvall)

Vi är annars ”allätare” när det gäller resor och gillar både det lyxiga och det enkla. Som tur är kan man få både och i Grekland, så det är ett resmål som passar de flesta. Vanligtvis är det dock den lite mer nerskalade varianten av resa som gäller för oss – öluffen. Det är svårt att svara på exakt varför, men känslan är att man får ”mer” av Grekland när man reser runt. Mer blått hav, mer naturupplevelser, och mer variation vad gäller stränder, byar och tavernor. Dessutom kan man välja bort de värsta turistghettona. Det gillar vi!

Eftersom vi bor i jönköpingstrakten så reser vi nästan alltid från Göteborg (eller möjligen Skavsta) och tyvärr är utbudet på resor till Grekland ganska skralt från Landvetter. En möjlighet är att ta Apollos ”lördagsflyg” till Santorini. Det går vid åttasnåret på morgonen och vänder tillbaka från Santorini mot Göteborg runt två-tiden på eftermiddagen. Apollo har haft den rutten så länge jag kan minnas och vill man till Kykladerna (vilket vi i stort sett alltid vill) så är det perfekt. Perfekt för en tvåveckorsluff! Annars får man flyga reguljärt till Aten och sedan vidare därifrån. I hamn-väg har vi testat både Piraeus och Rafina. Rafina är nog trevligast eftersom där finns en hyfsat fin strand och ett trevligt litet torg med ett gäng tavernor. Det känns som en normal grekisk småstad och det går många färjor därifrån.

Barn tittar på tidningar
Spanar in grekiska serietidningar på Antiparos – vem gillar inte Miky Maoys!
(Foto: Anneli Nordvall)

Vilka öar ska man då välja som småbarnsfamilj? Vårt bästa tips för resor med småbarn är – inte helt otippat- Naxos! Stränderna är helt enkelt oslagbara! Favoritstranden är Plaka, men vi gillar också Ag Prokopios, Ag Anna och Ag Georgios. Ett besök på den mexikanska restaurangen Picasso vid Plaka kan vi lova uppskattas av alla svenska tacoälskande barn. Barn-ö nummer två är den lilla ön Antiparos. Antiparos har en väldigt mysig huvudgata utan biltrafik och man kan leka på öns skolgård när de grekiska barnen har sommarlov. Det finns många mysiga små barer, bland annat runt torget, där det funkar fint att ha barnen med. Storebror Paros är också en bra barn-ö.

Barn äter glass
En svalkande glass i den ganska stökiga hamnen i Parikia, Paros. (Foto: Anneli Nordvall)

Platser som vi inte rekommenderar: att vistas i Aten med småbarn – det är för mycket trafik för att man ska känna sig trygg. Vi rekommenderar heller inte att man försöker sig på alltför avsides öar eller åker kors och tvärs genom arkipelagen. Det ska ju ändå kännas som semester och inte bara en massa fläng. Santorini är en härlig ö men stränderna funkar inte med småbarn eftersom det är både vågigt och otroligt hett i lava-sanden, så den funkar bäst som transit-ö.

Mat för barn: Vi har kräsna små telningar men upplever ändå att Grekland är ett av de enklaste länderna att hitta lämplig mat för barn. Gyros (utan rödlök), fiskspett, grillad kyckling och souvlaki går hem hos våra ungar. De brukar få ris eller grekiska hemgjorda pommes till maten. Lite gurka och tomat att knapra på så är väl nästan hela kostcirkeln fylld. Grekerna är även bra på diverse möra köttgrytor som brukar gå hem hos barn. Pizza och pastarätter hittar man ”överallt” och yoghurt och nybakat bröd till frukost är standard i Grekland. Små saftiga gröna druvor och vattenmelon varvat med glass blir mellanmål.

Grekiskt hus
Mysig balkong vid Ag Georgios på Naxos. (Foto: Anneli Nordvall)

Planerna för sommaren 2018 är just nu väldigt spretiga. Naxos är självskrivet, men vi har även funderingar på Koufonissi, byn Kini på Syros, Batsi på Andros, Amorgos mm. Jag bor gärna på orter där stranden ligger västerut så att man får uppleva vackra solnedgångar om kvällarna. Någon gång i vinter måste vi bestämma oss och ”sy ihop” resan, vilket är ett rent nöje enligt mig. Förr om åren var det lite mer spontant resande som gällde men nuförtiden gör vi som många andra och bokar både boende och vissa färjor i förväg via nätet. Visst är det lite tråkigare men när man reser med småbarn blir man lite som en pensionär – man uppskattar lugn och ro, trygghet och förutsägbarhet.

Läs mer om Annelis och Daniels bästa barnresehacks på sidan för  Reseberättelser (länk)!

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen