inspiration

Öluff i Grekland 2015

Öluff i Grekland 2015

  • Skriv ut

Så, då var datum spikade och flygbiljetter bokade. Avresa till Aten blir den 20 maj och hemresa till Sverige tre veckor senare. Nu gäller det bara att fylla tiden med nya resmål eller fullfölja resor som känns oavslutade. En sådan resa är förra årets fantastiskt sköna dagar på Sifnos, en bergig ö med dramatiskt landskap i Kykladerna, där jag fick avbryta en av vandringarna uppe i bergen. Tanken på vad jag hade nåtts av bakom nästa krön har liksom gnagt i mig ända sedan dess och är svår att släppa. Det är dags att uppleva bergets topp i år.

Kamares
Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Som alltid har jag med mig några vänner i början av resan för att sedan vinka av dem när jag fortsätter på egen hand. Vi startar med några dagar i Aten där vi själva har satt oss på repeat år efter år. Vi har kommit att älska Atens myllrande vardag med trafik, ljud och dofter. Det är som om vi har spelat in ett blandband med betydelsefulla låtar som vi sedan spelar om och om igen. Jag längtar efter att få kliva in genom dörren i det dämpade ljuset på Brettos och starta kvällen med en Ouzo Gold för att sedan avnjuta en middag nedanför ett upplyst Akropolis. Det är som en av mina medresenärer brukar säga: ”Det är liksom som i en dröm”.

Aten Brettos
Brettos, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Efter att vi har lyssnat på bandet åtskilliga gånger flyger vi till Iakria, en ö som sägs vända på dygnet. Det var en rakryggad, ung kvinna med ebenholtssvart hår som berättade för mig om hur upp och ner livet kan vara på Ikaria. Hennes pigga ögon lyste av iver när hon berättade om familjens sommarställe i de nordöstra Egeiska öarna och om hur tomma dagarna kan vara och hur livfulla nätterna är. I detta skådespel deltar vi i fyra dygn innan vi återvänder till Aten, jag vinkar av de nära och övergår till luffandets mer traditionella färdsätt: båt. Ifrån Pireus åkare jag ner till Sifnos och erövrar berget Prophitis Ilias, njuter av stranden i Kamares och de smala, stenlagda gränderna i Apollonia. Därefter planerar jag att luffa vidare till Serifos och Kimolos innan det är dags att återvända hem för att samla intrycken, skriva texter, sortera bilder och redigera filmer. Långt borta ifrån intrycken i Grekland kommer jag att återuppleva resan åtminstone en gång till. Det är tur att jag har mitt greklandsrum, min luggslitna fåtölj och mina hämmade medelhavsväxter att kurera mig med när längtan är som störst men först ska jag injicera mig med Grekland i tre veckor och bara njuta

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen