Grekland

Sporaderna och Evia

Skyros: Att göra/ sevärt

Chora

Skyros huvudort, Chora, kallas även kort och gott Skyros och ligger på den nordöstra delen av ön och klättrar upp för en klippa mot det venetianska slottet som ligger högst upp. Slottet som även inhyser ett kloster är tyvärr stängt för allmänheten sedan jordbävningen 2001 då konstruktionen tog så pass mycket stryk att det inte är säkert för människor att vistas där.

Klostret i Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)
Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Chora består av vita hus, ofta dekorerade med balkonger där prunkande blommor väller ut över räckena, som bildar smala gränder där de ligger intill varandra. Hela Chora är bilfri vilket gör det till en angenäm upplevelse att strosa omkring bland prång och gränder. Det övre torget, Pano Piatsa, är byns centrum där de flesta tavernor, kaféer, ouzerier, barer och restauranger finns.

Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)
Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

I Chora finns dessutom post, bank, bageri och livsmedelsbutiker. I närheten av torget står bronsstatyn Statue of Immortal Poetry över Rupert Brooke (en brittisk poet) som avslutade sitt jordeliv på Skyros och kyrkan Agios Athanasios från 1600-talet som kan var värd ett besök.

Strax utanför Chora, på vägen mot Magazia, ligger Skyros arkeologiska museum.

Linaria

Hamn- och fiskebyn Linaria ligger cirka tolv kilometer söder om Chora och är den ort du anländer till om du kommer med färja till Skyros. Linaria är uppbyggd ungefär som en amfiteater ner mot bukten vilket gör att hamnen skyddas från de starkaste vindarna. Under högsäsong är det en rätt febril aktivitet här och flera turister väljer att bo i Linaria. Runt hamnen ligger fler tavernor, ofta med fisk som sin specialitet, men även några kaféer och barer. Från Linaria går det badbåtar till de olika stränderna på Skyros men även till grannön Alonissos.

Taverna i Linaria, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Inte långt ifrån Linaria ligger stranden Acherounes Beach vilket gör Linaria till en rätt bra by att bo i när du är på Skyros och vill ha nära access till en strand.

Magazia och Molos

Badorten Magazia är en av Skyros populäraste turistorter och ligger knappt 15 minuters promenad från Chora med en 800 meter lång vacker strand med mörk sand. Namnet Magazia sägs komma ifrån de krutmagasin som fanns här under den venetianska epoken. Det finns gott om uthyrningsrum i Magazia likaså restauranger, kaféer och barer vilket gör byn till en bra utgångspunkt när du turistar på Skyros.

Vid den norra änden av Magazia ligger flera kyrkor och grottor som en kontrast till husen med uthyrningsrum.
Man kan säga att Magazia har vuxit ihop med grannbyn Molos som har en av Skyros finaste stränder med snäppet finare sand än i Magazia. Man brukar kalla Magazia och Molos för Skyros turistcenter.

Vandring

Det finns en rad vandringsleder på Skyros och med tanke på öns skiftande landskap mellan syd och nord så får du otroligt vackra vyer under dina vandringsturer. Vissa utav Skyros stränder kan dessutom endast nås genom att vandra till dem eller med båt. Några av lederna kan vara ganska tuffa och då kan det vara bra att gå med en guide. Fråga efter en kvinna som heter Maria Buyuk-Athanassiadis. Hon brukar anordna guidade vandringsturer.

Rulla till toppen