Grekland


Sporaderna och Evia

Skyros

Till Skyros kan du antingen ta dig med färja eller flyg. Färjor går i första hand ifrån Kimi på halvön Evia nära fastlandet men det går även vissa turer inom ögruppen och du kan därmed nå Alonissos och Skopelos. Skyros har egen flygplats och inrikesflyg ifrån Aten går ett par gånger i veckan.

Namn på grekiska

Σκύρος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 3000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22220

Om Skyros

Skyros är den största ön med en yta av 215 kvadratkilometer i ögruppen Sporaderna och den ö som ligger längst söderut av Skyros, Skiathos, Skopelos och Alonissos. Skyros största behållning är de vackra stränderna, den fantastiska huvudorten Chora, och dess traditionella hantverk. På Skyros finns en lång tradition av keramiktillverkning, kopparslageri och träsniderier som du kan njuta av och inhandla i framför allt Chora men även i den lilla hamnbyn Linaria.

Man kan säga att Skyros egentligen är uppdelad i två öar med ett näs emellan sig. Den norra delen, kallad Meroi, är den frodigaste delen med gröna skogar medan den södra delen, kallad Vouno, är mer karg och bergig. Huvudorten, Chora, ligger på den norra delen och klättrar mödosamt uppför en klippa med sina vita hus dekorerade med balkonger och prunkande blommor. Andra byar på Skyros är bland annat hamnbyn Linaria och de mer turistanpassade samhällena Magazia och Molos.

Skyros har många vackra stränder med klart vatten inbäddade i ett fantastiskt landskap. Under högsäsong går det en badbåt till de olika stränderna men annars är moped ett bra sätt att upptäcka de olika bäddarna med men även för att hitta egna små vikar att spendera dagen vid.

Mer information om Skyros hittar du i vänstermenyn.Karta över Skyros


Rulla till toppen