Grekland

Sporaderna och Evia

Skopelos: Att göra/ sevärt

ABBA- Mamma Mia

Det går inte att undkomma att Mamma Mia till största delen har spelats in på Skopelos. Referenserna är tydliga på många platser. Det finns resebyråer som ordnar Mamma- Mia-rundturer vilket är ett bra sätt att ta sig runt till de olika platserna som förekommer i filmen. Du kan förstås åka runt på egen hand genom att hyra en bil eller en skoter.

Agios Ioannis (kyrkan i Mamma Mia)

En av alla inspelningsplatser på Skopelos är vid Agios Ioannis där slutscenen med Meryl Streep och Pierce Brosnan spelades in. Kyrkan ligger otroligt vackert uppe på en klippa som nästan är helt skild från själva ön. En smal stig klättrar upp för berget och det är ”några” trappsteg för att ta sig upp till toppen. Om du vill passa på att bada finns en liten strand strax öster om tavernan som ligger vid den asfalterade vägens slut.

Glossa

Glossa är Skopelos andra stora samhälle på ön och ligger högt upp på bergssluttningen på Skopelos västra sida. Staden består av små vita hus som bildar smala gränder där det råder ett märkbart lugn. Det går flera bussar om dagen mellan Skopelos stad och Glossa och en tripp hit utgör en trevlig halvdagsutflykt.

Skopelos stad

Skopelos stad tillhör en av de vackraste små städerna i Sporaderna och klättrar långsamt upp för sluttningen ifrån havsbukten och bildar på så sätt en amfiteaterliknande vy. Husen är vita med terrakottafärgade tegeltak och balkongerna prunkar med all sköns växtlighet.

Skopelos stad. (Foto: Markus Olsson)

Det är lätt att lägga någon timme på att bara strosa runt i gränderna för att till slut sträva upp mot det gamla Kastro och njuta av en bit mat och av utsikten.

Kastro, Skopelos. (Foto: Markus Olsson)
Kastro, Skopelos. (Foto: Markus Olsson)

Hamnpromenaden är relativt lång och består av en rad tavernor och kaféer som samlar boende och turister framåt kvällskvisten. Ungefär mitt på hamnpromenaden ligger buss- och taxistationen. På en tavla skrivs de aktuella busstiderna upp och vill du hellre åka taxi så anger man även fasta priser till olika orter på ön.

Vandra

Skopelos är utmärkt att vandra på och det finns flera fina vandringsleder genom de grönskande lundarna och sluttningarna. Köper du en karta på plats kan du få tag på en där vandringslederna är markerade. Heather Parson har annars skrivit vandringsboken ”Skopelos trails” och ordnar emellanåt gemensamma vandringar på ön. Hör med någon av resebyråerna hur du kan komma i kontakt med henne.

Rulla till toppen