Grekland

Sporaderna och Evia

Skiathos: Att göra/ sevärt

På Skiathos njuter du nog i första hand av naturen och stränderna. Det finns till exempel inte så många antika sevärdheter på ön men däremot finns det fina vandringsleder och underbara sandstränder. Från den gamla hamnen i Skiathos stad går det även flera utflyktsbåtar på olika rundturer som till Kastro eller till grannöarna Skopelos (ABBA-ön) och Alonissos (rekommenderas).

Evangelistria

Klostret Evangelistria ligger norr om Skiathos stad och kan nås med eget fordon, med den lilla turistbussen (flera turer om dagen) eller med ungefär en timmes lång brant vandring på vandringsled från Skiathos stad (se vandra).

Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Klostret ligger vackert belägen vid en ravin i ett otroligt grönskande landskap med utsikt över havet. Lugnet och tystnaden är påtaglig och det är lätt att förstå varför just den här platsen blev klostrets hemvist. Klostret stod färdigt 1794 och det sägs att det var här som den grekiska flaggan skapades och hissades för allra första gången. Det kostar ingenting att gå in på klostergården men det lilla museet tar några euro i inträde. Museet inhyser diverse föremål som instrument, hushållsföremål samt bilder från balkankriget. Utanför klostret finns ett kafé med gott om sittplatser och väljer du att vandra hit så känns möjligheten till dryckesintag extra förmånlig.

Evangelistria, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Kastro

Kastro är Skitahos gamla huvudort som övergavs runt 1830 till förmån för en mer modern stad nere vid kusten, Skiathos stad. Ruinerna av Kastro ligger högt uppe på en klippa med fantastisk utsikt, skyddad från dåtidens pirater, och det går att ta sig hit med utflyktsbåtar från Skiathos stad eller bilvägen. Från bilparkeringen är det cirka tio minuter promenad till bosättningen som består av över 300 hus och ett tjugotal kyrkor. Idag finns fyra restaurerade kyrkor att besöka, medan resten fortfarande ligger i ruiner. Vill du kombinera besöket med ett bad i havet så finns det en fin sandstrand, Kastro Beach, om du går ner för stigen västerut från parkeringen.

Skiathos stad

Skiathos stad är ett myller av restauranger, tavernor, klubbar, barer, affärer och souvenirbutiker. Staden kanske inte har några direkta sevärdheter men är en trevlig modern stad med ett stort utbud av mat och nöje. Från hamnen går huvudgatan Papadiamantis rakt in i bebyggelsen och kantas av turistvänliga tillhåll. De mer genuina restaurangerna hittar du om du lämnar huvudstråket och ger dig in i gränder och på sidogator.

Old Port, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

Till vänster om hamnen (om du står med ryggen mot vattnet) går en hamnpromenad som leder till Old port där badbåtar och utflyktsbåtar avgår. Här ligger barer och restauranger tätt inpå varandra och inkastarna gör sitt allra bästa med att få just dig som kund.

Till höger om hamnen ligger flera restauranger och barer längs med vattnet. Här får du lite mer av lugn och ro än inne i själva stan.

Vandra

Skiathos har en del fina vandringsleder och från Skiathos stad går det att ta sig an flera av dem. Lederna är väl märkta och relativt lätta att ta sig fram på. Om du följer vägen ut ur Skiathos stad i nordostlig riktning mot flygplatsen har du ett par starter av vandringleder längs med vägen. Trafiken är rätt tung mot flygplatsen men så fort du kommer ut på lederna så märks inte den högljudda aktiviteten längre. Om du vill vandra till klostret Evangelistria så går du längs med vägen tills du kommer fram till keramikverkstaden på din vänstra sida.

Skylten som visar att vandringsleden börjar här är vriden så att den inte riktigt syns men ganska snart ser du märkningen när du kommer in på grusvägen.

Rulla till toppen