Grekland


Sporaderna och Evia

Evia

Evia är sammanbunden med fastlandet via en broförbindelse och det är lätt att ta sig hit med bil, regionalbuss eller tåg från Aten. Mellan ön Skyros och Evia (hamnen i Eretria) går det färjor för den som vill ta sig ut till öarna i närheten. Evia har ingen flygplats utan den närmste flygplatsen är Eleftherios Venizelos i Aten.

Namn på grekiska

Εύβοια

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 220 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22210/ 22260/ 22270 mfl.

Om Evia

Det är inte många skandinaver som känner till att Greklands näst största ö heter Evia, eller ens att Evia existerar. Evia ligger så pass nära fastlandet att det på kartan kan vara svårt att se att det är en ö men med sin broförbindelse med den grekiska östkusten utgör Evia till och med östra Medelhavets tredje största ö. Evias administrativa område sträcker sig från ön Skyros, till hela Evia och delar av fastlandet. Huvudorten på Evia heter Halkida och är den första staden du möter på när du kommer över bron ifrån fastlandet. Halkida är en moderna grekiska stad med myller, trafik och förstås en rad affärer restauranger, tavernor, kaféer och barer.

Evia mäter 175 kilometer på längden och har en fantastisk vacker och varierande natur med fina stränder på framför allt den norra delen och med ett mer dramatiskt bergslandskap på den södra delen. Utöver den storslagna naturen med bland annat vattenfall och grottor finns flera småstäder och byar att besöka samt antika fornlämningar som till exempel den homeriska staden Avlis. Det finns till och med en skidanläggning för den som vill vinterturista på Evia.

Evia ligger cirka åtta mil ifrån Aten och är därmed ett populärt resmål för atenbor under helger och semestrar. Från Aten kan du ta en regionalbuss, tåg eller hyra en bil och köra den dryga timmen hit. Evia utforskas kanske just bäst med en hyrbil med tanke på hennes storlek och det rika utbudet av sevärdheter och byar. Det finns ingen charterturism till Evia vilket märks när du turistar där, charterturismens tentakler är frånvarande och istället bygger turismen på den inhemska turistindustrin. Det finns flera varma källor på Evia vilket har lockat till etablering av flera lyxiga spahotell samtidigt som det finns enkla campingar för den som hellre föredrar det.

Mer information om Evia hittar du i vänstermenyn.

 

Karta över Evia

Rulla till toppen