GREKLAND - SPORADERNA & EVIA

Evia

Evia är sammanbunden med fastlandet via en broförbindelse och det är lätt att ta sig hit med bil, regionalbuss eller tåg från Aten. Mellan ön Skyros och Evia (hamnen i Eretria) går det färjor för den som vill ta sig ut till öarna i närheten. Evia har ingen flygplats utan den närmste flygplatsen är Eleftherios Venizelos i Aten.
Namn på grekiska
Εύβοια
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 220 000
Riktnummer
22210/ 22260/ 22270 mfl.

Det är inte många skandinaver som känner till att Greklands näst största ö heter Evia, eller ens att Evia existerar. Evia ligger så pass nära fastlandet att det på kartan kan vara svårt att se att det är en ö men med sin broförbindelse med den grekiska östkusten utgör Evia till och med östra Medelhavets tredje största ö. Evias administrativa område sträcker sig från ön Skyros, till hela Evia och delar av fastlandet. Huvudorten på Evia heter Halkida och är den första staden du möter på när du kommer över bron ifrån fastlandet. Halkida är en moderna grekiska stad med myller, trafik och förstås en rad affärer restauranger, tavernor, kaféer och barer.

Evia mäter 175 kilometer på längden och har en fantastisk vacker och varierande natur med fina stränder på framför allt den norra delen och med ett mer dramatiskt bergslandskap på den södra delen. Utöver den storslagna naturen med bland annat vattenfall och grottor finns flera småstäder och byar att besöka samt antika fornlämningar som till exempel den homeriska staden Avlis. Det finns till och med en skidanläggning för den som vill vinterturista på Evia.

Evia ligger cirka åtta mil ifrån Aten och är därmed ett populärt resmål för atenbor under helger och semestrar. Från Aten kan du ta en regionalbuss, tåg eller hyra en bil och köra den dryga timmen hit. Evia utforskas kanske just bäst med en hyrbil med tanke på hennes storlek och det rika utbudet av sevärdheter och byar. Det finns ingen charterturism till Evia vilket märks när du turistar där, charterturismens tentakler är frånvarande och istället bygger turismen på den inhemska turistindustrin. Det finns flera varma källor på Evia vilket har lockat till etablering av flera lyxiga spahotell samtidigt som det finns enkla campingar för den som hellre föredrar det.

Mer information om Evia hittar du i vänstermenyn.

Karta över Evia

Boende

Det finns riktigt gott om boende på Evia och framför allt i de större orterna. Här finns både dyra femstjärniga hotell och de som inte kostar lika mycket, studios, uthyrningsrum och campingplatser.

Hitta boende via booking.com

 

Sevärdheter

Evia utforskas kanske bäst med en hyrbil med tanke på hennes storlek och det rika utbudet av sevärdheter och byar.

Det finns ingen charterturism till Evia vilket märks när du turistar där, charterturismens tentakler är frånvarande och istället bygger turismen på den inhemska turistindustrin.

Det finns flera varma källor på Evia vilket har lockat till etablering av flera lyxiga spahotell samtidigt som det finns enkla campingar för den som hellre föredrar det.

Marmári


Marmári ligger på södra Evia, cirka 110 kilometer från Halkida, och är den hamn som färjorna från Rafina lägger till i. Drygt 1000 personer huserar här året runt men under sommaren blir det betydligt fler då många från fastlandet har sommarhus i området och utifrån Marmáris läge är det lätt att åka över från fastlandet för en weekend.

Kyrkan Agios Georgios Mármari. (Foto: Markus Olsson)

När jag besökte Evia (2023) var det här jag bodde och det var i slutet av maj innan säsongen hade startat. Att resa utanför säsong kan innebära att man upplever en plats innan den riktigt slagit ut i full blom. På både gott och ont.

Mármari. (Foto: Markus Olsson)

Längs med hamnpromenaden finns det flera tavernor och kaféer och jag kan tänka mig att det under sommarmånaderna rör sig väldigt mycket folk i området. Alla känner sig inte riktigt bekväma med att prata engelska vilket jag tror beror på att inte så många internationella turister hittar hit. Det återspeglar sig även i maten som jag skulle säga är snäppet mer vällagad och inte anpassad efter utländska magar.

Marmári, Evia. (Foto: Markus Olsson)

Vid Marmári finns flera stränder och ett par av dem är i mitt tycke riktigt bra (se rubriken Stränder).

Bakom Marmári tornar bergen upp sig och det är ett fint område att ta sina morgonpromenader i för att uppleva byn sedd från ovan.

Edipsos

Byn Edipsos, på Evias nordvästkust, är en av Greklands mest populära spaorter. Här rinner vattnet från varma källor ner i bassänger hos spahotellen och hos olika spaanläggningar till alla spaälskares förtjusningen. Liksom på övriga Evia finns det en stor spännvidd i prisklass och Edipsos är inget undantag med allt ifrån femstjärniga hotell till mindre kostsamma anläggningar och för den som vill lägga minimalt med slantar på helande vatten är det vara att leta upp platsen där det helande vattnet rinner ut i havet.

Några av attraktionerna i området är klostret Agios Georgios av Ilia, Chrisovalandous och Lihadonisia.

Kárystos


Kárystos på södra Evia är en stad med cirka 5000 invånare och ligger cirka 130 kilometer från Halkida. OM du åker ut från Rafina och ankommer till Mármari är det en biltur på cirka 20 minuter till Kárystos.

Torget Amalias, Kárystos. (Foto: Markus Olsson)

Jag var bara i Kárystos ett par timmar och upplevde stan i första hand utifrån att njuta av en lunch. Och lunchställen finns det riktigt gott om! Längs hela hamnpromenaden och vid torget finns det tavernor, restauranger, kaféer och barer och det är bara att välja och vraka.

Hamnpromenaden i Kárystos. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil kan du parkera längs hamnpromenaden, mellan småbåtshamnen och gatan. Det finns gott om enkelriktade vägar i Kárystos så du kan behöva snurra runt ett tag för att hitta rätt. Ett utmärkt sätt att uppleva en stadskärna.

Boúrtzi Karýstou, Evia. (Foto: Markus Olsson)

I Kárystos finns ett tydligt landmärke, Bourtzi, som byggdes av venetianerna 1350. Tyvärr finns ingen information på plats om denna byggnad utan det handlar snarare om att känna in historiens vingslag när du är där.

Bourtzi är en tvåvåningsbyggnad i slags sexkantig hästskoform och används vad jag förstår det som för olika kulturevenemang under sommaren.

Ta även en tur in bland gränderna från hamnpromenaden för att upptäcka butiker och fler platser att njuta av god mat och dryck vid.

Kárystos. (Foto: Markus Olsson)

Castello Rosso


Castello Rosso ligger cirka fyra kilometer från Kárystos mellan byarna Grabia och Myloi. Jag tog bilen upp dit och det är en biltur i sig på en liten väg med tvära kurvor och inget riktigt utrymme för möte. Kolla upp innan att Castello Rosso håller öppet så att du inte åker upp utan möjlighet att gå in på området.

Castello Rosso. (Foto: Markus Olsson)

Innan Castello Rosso byggdes fanns ett fort på platsen som byggdes av bysantinerna runt år 1030. Enligt historien byggdes sedan det medeltida Castello Rosso av baronen Ravano dalle Carceri mellan åren 1209-1216. Castello Rosso intogs sedan av frankerna och i ett senare skede av venetianerna som ockuperade den i 104 år. Under den osmanska perioden (1470-1830) intogs den av turkarna.

Castello Rosso. (Foto: Markus Olsson)

År 1833 blev Castello Rosso åter grekiskt och idag kan du besöka ruinerna och även imponeras av utsikten ner mot bukten i Kárystos.

Vy mot Kárystos från Castello Rosso. (Foto: Markus Olsson)

Eretria

Eretria med sina 3000 invånare ligger på Evias södra del, cirka 24 kilometer från Halkida, och är en av de mest turistinfluerade orterna på ön med många hotell, både femstjärniga och sådana med färre himlakroppar. Eretria har en trevlig hamnpromenad med bergen som kuliss bakom ryggen och längs promenaden ligger tavernor, kaféer och barer att njuta diverse intag på. Det finns även ett par stränder i staden med lite grövre sand och som delvis är organiserade med möjlighet att hyra solstolar och parasoller.

Eretrias har under historien varit en betydande stad och du hittar därför ruiner av tempel och byggnader lite här och var i staden. Det finns även ett arkeologiskt museum i fall du vill fördjupa dig i Eretrias historia.

Halkida (Chalkida)

Halkida är Evias huvudort med cirka 90 000 invånare vilket gör Halkida till en klassisk grekisk stad med en vardag fylld med myller, trafik och farbröder som sitter på sina stammishak. Halkida har gott om affärer, restauranger, tavernor, kaféer och barer och det största nattlivet på Evia finns här. En och annan klubb erbjuder pumpande musik till långt in på småtimmarna. Längs Halkidas hamnpromenad ligger snabbmatställen, restauranger, tavernor och kaféer blandat med stora hyreshus.

I Halkida finns ett arkeologiskt museum med föremål från bland annat Apollontemplet. Museet ligger längs med den stora genomfartsvägen El Venizelou i Halkida.

Platanistos vattenfall


Platanistos vattenfall är en frodig och kraftfull plats. Trots vattnets brus är det en riktigt fridfull plats och väl värd att spendera lite tid vid. Här finns även en kantin som säljer souvlaki och dryck och det finns flera sittplatser intill vattnet att äta vid.

Vid Platanistos vattenfall. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även vandringsleder intill att ta en tur längs vattenstråket. Jag gjorde inte det denna gång men kan tänka mig att återvända och vandra längs stigen strax ovanför bäcken/ån.

Vid Platanistos vattenfall. (Foto: Markus Olsson)

Från Mármari tar det cirka 50 minuter att åka hit med bil. Det går bra att parkera längs vägkanten när du kommer fram.

Kimi (Kymi)

Kimi ligger på Evias sydostkust intill en bergssluttning i skydd från havets onda pirater medan Kimis hamn, Paralia Kimi, ligger på en smal landremsa mellan berget och havet. Kimi kallas även ”The balcony of the Aegean” tack vare sitt läge. Vid hamnen finns det tavernor vars fiskrätter lockar hungriga atenbor enbart för den goda smakens skull.

Kimi har inte några lyxiga spahotell som många andra orter på Evia har men det finns gott om boende att välja mellan. Kimi är bland annat känd för produktionen av olivolja, vin och silke och traditionen kring detta kan du fördjupa dig i på folklivsmuseet som finns i staden.

Utanför Kimi, längs kusten, finns fler fina stränder att njuta av havet och solen vid.

Limni

Limni är en liten fiskeby på Evias norra del med charmiga små stenlagda gator, en vacker klapperstenstrand och små kaféer och tavernor som ligger längs med vattenbrynet. Limni ligger nära den antika staden Elymnio där, enligt mytologin, giftermålet mellan Zeus och Hera ägde rum. Under den romerska och bysantinska eran plundrades Limni av pirater och blev förstört flera gånger.

För den som uppskattar ett museibesök så finns ett folklivsmuseum att besöka med föremål från Limnis historia.

Inte långt ifrån Limni ligger klostren Osios David och Agios Nikolaos som är väl värda ett besök eller varför inte ta en tur till det vackra vattenfallet Drimonas.

Restauranger/uteställen

Det bor över 200 000 personer på Evia fördelade på en rad städer och byar. Den största staden, Halkida med cirka 90 000 invånare, har förstås ett rikt utbud av restauranger och uteställen och likaså flertalet kustorter. Många tavernor är specialiserade på fiskrätter och Evia är en av Greklands största fiskeleverantör så om det är någonstans i Grekland du ska sätta gaffeln i ett havsdjur så är det här.

I Halkida finns även flera klubbar för den som vill förgylla resan med det och det är i Halkida som det livligaste nattlivet erbjuds.

Stränder

Det finns riktigt gott om stränder på Evia och många av stränderna består av klappersten men det finns även riktigt fina sandstränder. Varje kustby/stad har en strand och om inte annat så ligger de strax utanför. Du kan hitta små, avlägsna stränder utan nästan några besökare och du kan landa på en proppfull strand under framför allt helgerna när greker från fastlandet åker ut till Evia. Det bästa sättet att upptäcka de olika stränderna är att hyra en bil och åka runt på ön.

Megali Ammos Beach/ Great Sand Beach


Stränder på Evia är variationsrika och du kan möta både klappersten och sandstränder. En av de stränder som är mest fotograferade är Megali Ammos Beach eller Great Sand Beach som ligger strax utanför Mármari på södra Evia.

Megali Ammos Beach/ Great Sand Beach. (Foto: Markus Olsson)

Här går stranden ut som ett litet näs och formar en strand du inte ser överallt. Under säsong finns här en strandbar som serverar tilltugg och dryck men när jag var där i slutet av maj hade den inte öppnat ännu.

Det tar knappt 30 minuter att gå från Mármari ut hit och det är helt klart värt det.

Zastani Beach


Om du går vidare från Megali Ammos Beach i några minuter kommer du till Zastani Beach som inte drar lika mycket folk men som inte heller är lika spektakulär.

Stranden är inte lika utsatt för vind som Megali Ammos Beach är och på blåsiga dagar är vattnet lite lugnare här. Stranden är oorganiserad och närmaste ”vattenhål” hittar du vid Megali Ammos Beach.

Zastani Beach. (Foto: Markus Olsson)

Mármari


I Mármari finns det några smala strandremsor att bada vid. Jag tycker de är ganska bra och gillar ibland att ha nära till utbudet som finns i byn eller till boendet om man bor inne i Mármari.

Fotot ovan visar strandremsan som löper liksom söder ut från Mármari,

Strand norr om Mármari. (Foto: Markus Olsson)

Tar du några minuters promenad norr om Mármari hittar du denna strandremsa som också är riktigt bra.

Panagia


Vid byn Panagia finns ett par stränder värda ett besök. Strax norr om byn (fotot ovan) är vidsträckt strand som under säsong har solstolar att hyra. Stranden är relativt långgrund och passar barnfamiljer bra.

Det tar cirka 55 minuter från Máramri med bil till Panagia och jag tycker att det är vört en tur hit för byn är rätt charmig med tavernor och kaféer som ligger precis i vattenbrynet.

Stranden inne i Panagia. (Foto: Markus Olsson)

Väljer du att stanna inne i byn Panagia så har du en strand med grovkornig sand precis nedanför promenaden med tavernor.

Giannitsi Beach / Limniona Beach

Om du vill ge dig ut på ett riktigt snirklig tur med hyrbilen från Mármari kan du åka över till den nordöstra sidan av södra Evia och till Giannitsi Beach.

Stranden är djup och har grovkornig vit sand, nästintill grus. Vid stranden finns en riktigt bra taverna som redan tidigt på säsongen serverar bra mat och dryck. När jag var där kom det arbetare från olika ställen på ön för att äta lunch.

Det tar drygt 30 minuter med bil på hisnande bilväg från Mármari till Giannitsi Beach.

Gallida Beach / Western Beach Kárystos


Om du tar en tur till Kárystos kan du faktiskt ta ett dopp inne i stan strand nedanför Boúrtzi Karýstou men om du hellre vill till en riktig strand så finns det en strax till väster om stan.

Det innebär att du har närhet till staden utbud av tavernor och kaféer och det går bra att parkera längs vägen ovanför stranden.