Grekland


Sporaderna och Evia

Alonissos

Från fastlandet går färjan från hamnen i Volos eller Agios Konstantinos och från Skopelos och Skiathos går det flera färjor dagligen till Alonissos. Alonissos har ingen flygplats men du kan flyga till Skiathos och ta färjan därifrån.

Namn på grekiska

Αλόννησος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 3000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

24240

Om Alonissos

”Efter en vecka bland öarna i Sporaderna klev jag en solig torsdagseftermiddag i land i Patitiri på Alonissos. Uppe i trappen mot den lilla höjden stod en kvinna med rosa tröja och mörkbrunt, vågigt hår. Det var Maria som väntade på just mig och min ryggsäck. Hon kunde inte många ord engelska men med handrörelser visade hon vägen till boendet uppe på kullen. Nästan direkt efter det att jag hade klivit i land kände jag hur lugnt och avslappnat det var på ön. Här rådde ingen stress eller hysteri utan långsamt, tryggt och makligt verkade invånarna leva i detta lilla paradis. Jag kom att trivas enormt under mina sköna, lata dagar och Alonissos är definitivt en ö jag kommer att återvända till.” (Markus Olsson)

Alonissos med sina 3000 invånare är lite av bortglömd pärla i Sporaderna där både Skiathos och Skopelos dominerar vad gäller turisternas val av destination. På Alonisssos råder ett lugn som riktigt omfamnar dig när du kliver av färjan i hamnstaden Patitiri. Du åker inte hit för att festa nätterna igenom utan de flesta som hittar hit njuter av det fantastiska vattnet men framförallt av vandringsmöjligheterna som ön bjuder på.

På sextiotalet drabbades Alonissos av en kraftig jordbävning och öns Chora mer eller mindre raserades helt. För att snabbt ge invånarna nya hem byggdes hamnstaden Patitiri som idag är Alonissos huvudort. Estetik och utmärkande arkitektur fick stå tillbaka när nya bostäder snabbt behövde byggas. Det kanske är just det som gör att det känns så avslappnat och opretentiöst här. Idag är gamla Chora i princip helt återuppbyggd och är en otroligt charmig liten stad uppe i bergen.

Havet kring Alonissos är fantastiskt vackert och skyddat genom ett reservat, Alonissos Marine Park, som innefattar ett av de största bestånden av den utrotningshotade munksälen. Alonissos västkust består till största delen av branta klippor medan den östra sidan består av flera vikar med framför allt steniga stränder.

I vänstermenyn hittar du mer information om Alonissos.Karta över Alonissos


Rulla till toppen