Grekland


Saroniska öarna

Poros

Det går gott om färjor/båtar till Poros, både från Pireus och Galats på fastlandet, men även från de närliggande öarna som Egina och Hydra. Närheten till Aten gör att det går snabbt att ta sig hit om du flyger direkt till Aten.

Namn på grekiska

Πόρος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 4000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22890

Om Poros

Poros är en av de grekiska öarna som ligger närmast fastlandet. Endast 360 meter skiljer Peleponessos och Poros åt och det trånga sundet myllrar av båtar som transporterar både människor och varor. Poros består egentligen av två olika öar; Sferia där Poros stad ligger och Kalavria som är den större och frodigare ön. En liten bro sammanbinder de två holmarna och geologiskt sett så anses det vara en och samma ö.

Del av hamnen, Poros. (Foto: Markus Olsson)

Poros är en grön ö med stora pinjeskogar som växer ända ner till vattnet och skapar naturlig skugga från den heta solen. Stränderna består av sand eller klappersten och är i regel organiserade med bra service.

Du kan i princip gå överallt på Poros, större än så är inte ön, men annars är cykel ett vanligt transportmedel att hyra och det finns flera cykeluthyrare i Poros stad.

I dagsläget finns inget svensk charterbolag som anordnar resor till Poros som framför allt besöks av brittiska charterturister när det kommer till utländsk turism. Apollo har charter till Peloponnesos (2015) och därmed är det lätt att ta sig över sundet för en dagstur till Poros. Färjor från Pireus eller från de närliggande Saroniska öarna går ofta och framför allt atenarna åker till Paros över helgen eller till sina sommarhus när det är dags för semester.

Det finns inte så många sevärdheter på Poros men Poros stad erbjuder en angenäm upplevelse och det finns gott om stränder att lata sig på.

Mer information om Poros hittar du i vänstermenyn.Karta över Poros


Rulla till toppen