Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Thassos: Att göra/ sevärt

Alikes (Alyki)

Byn Alikes ligger på Thassos sydkust och går över i en vacker halvö. Alikes är framför allt intressant ur ett historiskt perspektiv och bosättningarna här går att spåra ända tillbaka till 600-talet f. Kr. Här kan du se spåren av hur man då lastade och skeppade iväg den marmor som redan då bröts här. Det antika marmorbrottet ligger på den sydöstra delen av halvön och i berget intill finns återstoderna av två tempel som man mejslade fram i klipporna. På området finns även andra lämningar som helgedomar och en marknadsplats.

På båda sidor om halvön finns fina stränder och stigar som sammanbinder dem med det arkeologiska området. Intill halvön ligger tavernor som framför allt serverar goda fiskrätter.

Limenas/ Thassos stad

Limenas ligger på Thassos nordkust och är öns huvudort och benämns ofta som Thassos Town. Limenas betyder helt enkelt hamn och är just Thassos hamn som du först anländer till med färja. Båtar går dagligen ifrån Keramoti och Kavala på fastlandet och tar cirka 35 minuter. I hamnen och längs med hamnpromenaden råder det febril aktivitet och det är här både restauranger, tavernor, kaféer, resebyråer, biluthyrning och souvenirshoppar ligger. Strax intill ligger Limenas gågata med ännu fler souvenirshoppar men förstås även andra butiker och livsmedelsbutiker. I Limenas befinner sig även Thassos administration tillsammans med banker, resebyråer och polis.

Den kanske mest intressanta delen av Limenas är det gamla antika området som ligger bakom parken ovanför den gamla hamnen. Här finns lämningar av den gamla marknadsplatsen, den antika teatern och Akropolis samt ruinerna av ett tempel och portar till den gamla staden. I anslutning till utgrävningarna ligger det arkeologiska museet med ett rikt utbud av framgrävda fynd.

Panagia

Panagia ligger cirka tio kilometer söder om Limenas och är en av Thassos mest bildsköna byar där den ligger uppe på bergssluttningen. Här får du en vacker utsikt över branterna, havet och de omgivande bergen. I Panagia tuffar den grekiska vardagen på bortom turismen och visar en genuin bild av Grekland . Det finns en rad tavernor att äta på och några souvenirbutiker att handla i. Torget i Panagia är den naturliga samlingspunkten där alla samlas framåt eftermiddagen och njuter av en dryck på något av kaféerna eller någon av barerna. Passa på att prova den lokala ouzon som kallas tsipouro.

Panagia förses med vatten av naturliga källor som ligger precis utanför byn och du kan följa vattnet hela vägen ner mot kusten genom att vandra längs med det. Annars är Panagia en utmärkt startpunkt för vandring upp på Thassos högsta berg Ipsárion och alla dess grottor.

I Panagia firas Dionysoskarnevalen sista måndagen före fastan med en parad och olika uppträdanden. Invånarna klär både ut sig och upp sig och hänger dessutom ut mattor eller andra färggranna vävnader på husens balkonger. Missa inte denna tillställning om du befinner dig på ön under denna period.

Klostret St Archelangelo

Nära byn Alyki ligger nunneklostret Archelangelo, byggt till ärkekeängeln Michaels ära. Klostret ligger vackert ute på en klippa mot havet och nås direkt ifrån vägen. Tänk på att armar och ben ska vara täckta om du vill besöka klostret. Det finns kläder att låna är du går in i klostret.

Theologos

Theologos är en liten by ifrån 1200-talet som ligger nästan mitt på Thassos och är ett vanligt besöksmål bland turister. Att åka hit är som att åka tillbaka i tiden och den stora behållningen av att vandra omkring i byn är just att känna historiens vingslag. I byn finns även ett hembygdsmuseum för den som vill fördjupa sig ytterligare i Theologos historia. Agia Paraskevi och Agios Dimitrios är två kyrkor från 1800-talet som kan vara värda ett besök eller varför inte vandra över den gamla välvda bron strax utanför byn. Passa på att avnjuta de traditionella maträtterna på tavernorna i Theologos och missa inte de vällagade lammrätterna.

Potamia

Cirka 10 kilometer sydost om Limenas, ganska nära Theologos, ligger bergsbyn Potamia med 1200 invånare. Liksom grannbyn består Potamia av traditionella stenhus och ligger på en bergssluttning med makalös utsikt mot omgivningarna. Ifrån Potamia kan du vandra både ner mot kusten, cirka tre kilometer, men även upp för berget Ipsárion.

Kyrkan St Demetrius ifrån 1845 är värd ett besök samt museet för Polygnotos Vagis, en känd grekisk-amerikansk skulptör.

Rulla till toppen