Grekland


Nordöstra egeiska öarna

Samos

Till Samos går det charterflyg från Sverige men även inrikesflyg från Aten. Färja går från Pireus (Aten) på fastlandet och skulle du komma från Turkiet går det en färja till Kusadasi ett par gånger om dagen under högsäsong.

Namn på grekiska

Σάμος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 35 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22730

Om Samos

”Det var på Samos som vädret vände och solen kom fram igen. Det grön-blå vattnet lyste starkt i våra ljuskänsliga ögon men vi kunde inte få nog av sol och strandtid efter en vecka med dåligt väder. Vi bodde vid Gagkou Beach, en klapperstenstrand i en skyddad vik, i Vathi på norra sidan av Samos. Här bodde vi kungligt på stora Samos Bay Hotel och vi njöt av varje solig stund på stranden och på vår balkong i kvällssolen. Hit ska vi återvända och skriva våra memoarer på ålderns höst bestämde vi över ett glas vin medan solen sakta gick ner i horisonten.” (Markus Olsson)

Samos är en av Greklands grönaste, skönaste öar med böljande landskap och frodiga skogar. Samos är utmärkt för vandringar i berg och dal och har välbevarade åsnestigar som tar dig kors och tvärs i omgivningarna. På Samos finns cirka 35 000 bofasta invånare varav knappt 6000 bor i Vathi (Samos stad), men under högsäsongen befinner sig förstås ett antal tusen till på ön. Samos lockar både charterturister och öluffare, de som vill vandra, de som vill lapa sol vid de vackra stränderna eller besöka någon av Samos olika arkeologiska utgrävningar. Samos är Heras, äktenskapets och fruktbarhetens gudinna, födelseö och både matematikern Pythagoras och filosofen Epicurus föddes på Samos.

Samos ligger bara drygt två kilometer från Turkiets kust och ger möjlighet till dagsturer över till grannlandet och orten Kusadasi.

I menyn till vänster hittar du mer information om Samos.Karta över Samos


Rulla till toppen