Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Lesbos: Att göra/ sevärt

"Den förstenade skogen"

En av Lesbos kända sevärdheter är den förstenade skogen som ligger fyra kilometer från vägen mellan Andissa och Sigri. Efter ett vulkanutbrott för cirka 20 miljoner år sedan begravdes skogen i vulkanaska och blev på så sätt bevarad. Delar av träden och stubbarna är numera frilagda och det är bland dessa man kan vandra en stund och fascineras över naturens gilla gång.

Molivos (Mithimna)

På Lesbos nordkust klättrar den pittoreska byn Molivos upp för bergskanten skyddad av en fantastisk fästning högst uppe på toppen. Molivos bjuder på sluttande, snirklande gränder där vinrankor och bougainvillea hänger tungt över gatorna. Butiker och tavernor bjuder på bra shopping och god mat med en fantastisk utsikt.

Bysantinska fästningen i Molivos, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Fästningen härstammar från 1300-talet och trots att delar av den ligger i ruiner finns även fantastiskt välbevarade delar kvar.

Vy från fästningen i Molivos, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

I Molivos finns både ett arkeologiskt museum och ett konstmuseum att besöka. Längs med kustremsan finns en klapperstenstrand med flera tavernor i anslutning till stranden, en lummig och avkopplande miljö trots att Molivos domineras av turism. Molivos ligger cirka 64 kilometer från Mytilini och det går flera bussar om dagen mellan orterna.

Gata i Molivos, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Mytilini (Mitilini)

Mytilini i är Lesbos ”huvudstad” och har närmare 30 000 invånare vilket märks på stadens utbud men framför allt på den galna, intensiva trafiken. Du åker inte Mytilini för att njuta av tystanden och vågornas kluckande mot land, utan snarare för att staden erbjuder en självklar grekisk vardag ända ut i fingerspetsarna och har gott om affärer, restauranger och kaféer.

Butik i Mytilini, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Marknadsgatan Ermou är ett trevligt stråk med några antikbutiker, udda restauranger och flera små affärer. Ermougatan hittar du rakt ovanför busstationen och gatan går ända ner till den gamla hamnen på andra sidan udden som Kastro ligger på.

Kastro i Mytilini, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

I Mytilini finns en avgiftsbelagd badstrand, Tasamakia, men den är inte precis den mysigaste stranden i den grekiska övärlden. Den funkar om du väljer att bo några nätter i staden men annars är det bättre att ge sig iväg bort från Mytilini. Stranden ligger till höger om färjelägret, förbi simhallen och frihetsstatyn. Till vänster om den moderna hamnen breder sedan staden ut sig med flera olika kvarter med olika karaktär.

Kastro i Mytilini, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

Ovanför stranden ligger det gamla Kastro som till stor del ligger i ruiner. Kastrot utgjorde en viktig försvarsfästning, framför allt i kriget mot turkarna, och har både bysantinska, venetianska och ottomanska inslag. Innan för murarna (inträde) ligger förvånande nog en välbevarad koranskola samt en liten mindre utställning i anslutning till entrén. Inne i fästningen växer gräset vilt och på våren blommar röd vallmo tillsammans med kamomill i en lugn och fridsam miljö. Passa på att gå upp på muren och ta del av den vackra utsikten mot havet.

Amfiteatern vid Mytilini, Lesbos. (Foto: Markus Olsson)

På kullen in mot land, mitt emot Kastro, ligger en annan sevärdhet, den antika teatern från 200-talet f. Kr. Tyvärr är inte så mycket av den en gång i tiden stora (inrymde 10 000 åskådare) teatern kvar men för den antikintresserade är den värd ett besök. Området är inhägnat och håller öppet tisdag-söndag.

Som de flesta andra byar/städer i ö-världen så har även Mytilini ett arkeologiskt museum. Det ligger bakom färjeterminalen och innehåller en mängd föremål från de olika utgrävningarna på Lesbos.

Det är svårt att undvika katedralen Agios Therapon som tydligt definierar Mytilinis siluett. Framför allt på kvällen när kupolen är upplyst i ett svagt blåviolett sken. Miljön inne i katedralen påminner mer om ett operahus med allt sitt guld och sin fantastiska ljuskrona modell större.

Pétra

Sex kilometer söder om Molivos ligger byn Petra längs med en vid bukt. Förutom Molivos så är Pétra den by som de flesta turister hamnar i för sol och bad. Till skillnad mot Molivos så har Pétra sandstrand som stäcker sig nästan längs med hela bukten. Intill stranden står pinjeträd som skänker skugga. Pétras ”största” sevärdhet är kyrkan Panagia Glykophilousa från 1700-talet och huserar en berömd ikon som stirrar ut dig var du än står inne i kyrkan. Kyrkan ligger uppe på en klippa och om inte annat så är utsikten värd en vandring upp dit. Från Pétra kan du vandra tre kilometer ytterligare söderut till byn Anaxos som har snäppet bättra strand.

Plomari

Plomari är Lesbos näst största stad och ligger på Lesbos sydkust. Här blandas det vardagliga grekiska med turism, vatten med ouzo och svårtillgängligt landskap med bebyggelse. Staden är känd för sina ouzodestillerier och frågar du invånarna så är det till och med Greklands bästa ouzo som tillverkas här. Den centrala samlingspunkten i Plomari är det stenbelagda torget, Platia Beniamin, där taverna efter taverna trängs om utrymmet. Här skålas det i ouzo till långt in på småtimmarna. I kvarteret strax ovanför ligger affärsgatan där du kan inhandla just ouzo men även matvaror och souvenirer. Givetvis finns det ett ouzomuseum i Plomari som ingående delar med sig av hur tillverkningen går till. Museet hittar du ovanpå destilleriet Ouzo Barbayannis som tillverkar ouzo i femte generationsledet.

Det finns ingen direkt strand i Plomari men bara tre kilometer från staden ligger stranden Agios Isidoros med sand, klapperstenar och klippor.

Sigri

Sigri är ett litet fiskeläger på Lesbos västkust med en lugn och vardaglig atmosfär. Byn ligger på berget upp från havet och ger en vacker utsikt mot vattnet. Runt hamnen finns ett par restauranger som serverar goda fiskrätter. Strax ovanför hamnen finns ett litet museum om den förstenade skogen och Sigri är en bra utgångspunkt om du har planerat att göra ett besök där

Vandring

Lesbos lämpar sig bra för vandring i den frodiga och bergiga miljön. Det finns en rad vandringsleder men det är även lätt att vandra mellan Lesbos otaliga byar. De flesta vandringleder utgår från byarna och på turistbyrån kan du skaffa en karta med lederna utmärkta på.

Varma källor

På Lesbos finns flera varma källor som sägs lindra både remautism, värk, bronkit och allehanda åkommor. Ofta har de byggt badanläggningar med separata bassänger för damer och herrar till vilka man leder in vattnet till.

Cirka sju kilometer väster om Mytilini ligger Loutra Yeras badanläggning. Vattnet har en temperatur på cirka 38 grader och innehåller radium som sägs lindra remautism. Miljön är lugn och stillsam och de flesta bussarna stannar här.

Ett par kilometer från byn Lisvorio ligger en annan badanläggning med tillhörande kafé.

Vid byn Plynthos finns kanske Europas hetaste källor men temperaturen i bassängerna håller mer lämpliga 44 grader.

Några kilometer öster om Molivos ligger de varma källorna vid Loutra Eftaolus. Badanläggningen är ganska enkel och bassängen är obehagligt mörk.

Rulla till toppen