Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Ikaria: Stränder

Ikarias sydkust har mer ruffa stränder medan nordkusten sitter på de mer fina sandstränderna. Det ger en rik variation av stränder om du tar dig till båda sidor av ön.

Therma Beach

Therma ligger cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos och är även stranden närmast huvudorten värd att kalla strand. Stranden delas mitt itu av en liten pir. På ena sidan består stranden av sand och det finns parasoller och solstolar att hyra. På andra sidan består stranden av stenar och är oorganiserad. Bara att välja. Therma är en okej strand med flera tavernor strax intill.

I Therma finns även varma källor och ett organiserat bad för detta. Det ligger till höger om stranden om du står med ryggen mot land. Badet har endast öppet under högsäsong och det kostar några få Euro i inträde. Strax intill ligger en slags grottliknande formation i berget där du kan simma in mellan de små båtarna och känna det varma vattnet sippra fram ur berget.

Evdilos

Den lilla stranden i Evdilos ligger mitt emellan bebyggelsen strax väster om hamnen. Runda det lilla näset och ta trappan ner mot klapperstenstranden. Vattnet är klart och turkost. Här finns ingen naturlig skugga och inga parasoller att hyra.

Fanari Beach

Fanarai Beach ligger inte långt ifrån flygplatsen på Ikarias sydostkust. Stranden består av klapperstenar och det finns både solstolar och parasoller att hyra under högsäsong. En av strandens riktiga höjdpunkter är taverna Leonidas (öppet året runt) som bjuder på fantastisk mat. Georgios älskar detta ställe och tar till och med sina egna råvaror som kocken lagar till på ett utmärkt sätt.

Karavostamo Beach

Det finns två stränder i Karavostamo där den (se bild ovan) som finns i samband med kajen är en blandning av sten och sand medan stranden (se nedan) som ligger på andra sidan näset består av lite mer klappersten. I Karavostamo finns gott om tavernor och kaféer att njuta av en bit mat vid.

Karavostamo Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Livadi Beach

Livadi Beach ligger på nordkusten intill Messakti Beach och har fin, mjuk och gyllene sand. På stranden finns en liten kiosk där du kan köpa snacks och förfriskningar. Vattnet är klart och har en fin blå färg. Solstolar och parasoller finns att hyra under högsäsong.

Messakti Beach

Messakti Beach ligger på Ikarias nordkust och breder ut sig med vit, fin sand och ett magiskt turkost vatten. Parkeringar finns intill vägkanten ovanför. Det finns ett par tavernor intill stranden och solstolar och parasoller finns att hyra. Några mindre pinjeträd finns också att skugga sig under.

Messakti Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Seychelles Beach

Seychelles Beach är en av de finare stränderna på sydkusten. Stranden ligger nedanför de branta bergsformationerna och består av klapperstenar. Det finns en parkering intill vägen som leder till Manganitis och du når stranden genom att gå den sista biten på en relativt brant stig. Vattnet är otroligt klart och har en fin turkos färg. Stranden är oorganiserad och ingen direkt skugga finns att tillgå. Stranden ligger cirka 25 kilometer väster om Agios Kirikos. I närheten ligger den lilla byn Manganitis där det finns ett kafé.

Rulla till toppen