Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Ikaria: Att göra/ sevärt

Ikaria har en dramatisk natur som bara den är värd att upptäcka men det finns även små sevärdheter och framför allt en del byfester att delta i.

Agios Kirikos

”Jag tror faktiskt att vi var de enda turisterna på denna sidan av ön och vi blev med stora ögon granskade av invånarna när vi rörde oss runt torget och i gränderna strax där bakom. Några inkastare eller ens försök till att dra in oss i just deras restaurang förekom inte utan här var det vi som fick locka in oss själva. En rätt befriande känsla efter några dagar i Aten. Och vi lockade in oss rätt rejält kan jag säga och jag tror att vi har ätit eller fikat på precis varenda servering i Agios Kirikos. Att göra just det är verkligen ett sant nöje för så god mat som vi åt där har vi inte ätit på någon Greklandsresa förut.” Markus Olsson

Ikarosstatyn i Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Agios Kirikos är Ikarias huvudort och har Ikarias huvudhamn och snart även en alldeles nybyggd marina för fritidsbåtar (under konstruktion 2015). Ute på den stora vågbrytaren är Ikaros vingar placerade i form av en staty där Ikaros själv är placerad högst uppe på vingarna.

Torget i Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Byn har cirka 1500 invånare och domineras av torget som ligger strax ovanför hamnen. Här hittar du flera tavernor, kaféer, ett patisseri till väster om torget, några butiker, livsmedelsbutiker, en resebyrå och bil- och mopeduthyrare. Bakom torget ligger några strävsamma gränder uppför sluttning där du också hittar ett par restauranger och några butiker.

I Agios Kirikos lyser turismen med sin frånvaro på mestadels gott och inte så mycket ont. Det goda ligger i att priserna är låga och råvarorna är fantastiskt fina, det onda ligger i att det inte finns så många boenden att hyra här och under högsäsong kan det vara läge att boka rum i förväg.

Busshållplatsen ligger väster om torget, strax nedan för Icariada Holidays (resebyrån). En buss trafikerar ön under framför allt högsäsong men annars är det taxi eller hyrbil som gäller. Det går även en båt som transporterar dig längs sydkusten och tillbaka. Det är bara att bestämma tid och plats med kaptenen.

Från Agios Kirikos kan du enkelt gå till de varma källorna i Therma, cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos. I själva Agios Kirikos finns ingen riktigt fin strand och promenaden till Therma är värd sin insats.

Armenistis

Armensistis är ett litet fiskeläger på Ikarias nordkust, cirka 15 kilometer väster om Evdilos, och är det samhälle på ön som lockar till sig flest turister. Armenistis har under 100 invånare som sysselsätter sig med den växande turismen i byn och nya pensionat byggs för varje år. Priserna ligger högre i Areminstis än i både Evdilos och Agios Kirikos men bjuder å andra sidan på finare stränder.

Byfester (Panagiria)

På Ikaria är det inte helt ovanligt med byfester som lockar inte bara de bofasta utan även de som flyttat ifrån Ikaria men har någon form av koppling dit samt ett gäng turister förstås. Byfesterna genomförs i regel för att hylla ett helgon eller för något annat religiöst ändamål. Flera av festerna kan ha ett par tusen deltagare så missa inte denna chans när du är på Ikaria.

Byfester i maj:

 • 5 maj: Kampos
 • 14 maj: Agios Isidoros med flera
 • 21 maj: Avlaki
 • 30 maj: Droutsoulas

Byfester i juni:

 • 24 juni: Christos
 • 29 juni: Steli
 • 30 juni: Pezi

Byfester i juli:

 • 1 juli: Karavostamo
 • 7 juli: Faros
 • 17 juli: Agios Kirikos med flera
 • 20 juli: Miliopo med flera
 • 26 juli: Agia Paraskevi med flera
 • 27 juli: Agios Pantaleimon med flera

Byfester i augusti:

 • 3 augusti: Agios Dimitrios
 • 6 augusti: Christos med flera
 • 8 augusti: Mandria
 • 12 augusti: Kares
 • 15 augusti: Kamba med flera
 • 24 augusti: Vrakades
 • 27 augusti: Maratho med flera
 • 29 augusti: Mavrato med flera

Byfester i september:

 • 8 september: Kerame med flera
 • 17 september: Kampos
 • 20 september: Arethousa

Evdilos

På den mer tillgängliga nordkusten ligger Evdilos med Ikarias andra hamn. I byn bor det cirka 450 bofasta invånare och till skillnad från Agios Kirikos är Evdilos lite mer polerad i kanterna och ger en mer turistkänsla. Evdilos är ett fint samhälle med bebyggelse från den hästskoformade bukten upp på sluttningarna mot vattnet. Runt hamnbassängen ligger tavernorna på rad och borden står dukade ända intill vattnet.

Stranden i Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

I Evdilos finns en liten klapperstenstrand med klart och fint vatten. Den ligger strax väster om hamnen runt det lilla näset.

Karavostamo

Karavostamo är en charmig kustby som sträcker sig ner för bergssluttningen på Ikarias nordkust. Karavostamo består av en övre och nedre del och ligger öster om Evdilos och har  strax under 500 invånare. Karavostamo är en trevlig upplevelse med sina amfiteaterbyggda små hus, två stora kyrkor, kapell, gamla vattenkvarnar och två stränder.

Theoskepasti

Klostret Theoskepasti ligger i närheten av bergsbyn Pigi, ganska så mitt på Ikaria. Du kan enbart ta dig hit från Ikarias norra sida. Klostret och den lilla märkliga kyrkan ligger otroligt rofyllt högt uppe på berget med lummiga träd runt omkring. Tystnaden är nästan total och märkligt nog därmed öronbedövande. Klostret har anor ända tillbaka från 1300-talet och var aktivt ända in på 1980-talet. Det finns ett kafé intill klostret som håller öppet under dagtid.

Kyrkan vid Theoskepasti, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Altaret i kyrkan vid Theoskepasti, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Therma

Therma ligger cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos och är känd för sin varma, radioaktiva källor. Byn ligger strax ovanför stranden i den lilla dalen som bildas mellan bergsväggarna. Här finns det ett större utbud av boende än i huvudorten eftersom källorna lockar till sig greker med stela leder och allehanda krämpor. De varma källorna håller en temperatur mellan 33 och 55 grader och vattnet sägs bota både remautism och prostatabesvär. Det finns ett organiserat bad för detta som ligger till höger om stranden om du står med ryggen mot land. Badet har endast öppet under högsäsong och det kostar några få Euro i inträde. Strax intill ligger en slags grottliknande formation i berget där du kan simma in mellan de små båtarna och känna det varma vattnet sippra fram ur berget.

Therma, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Strax ovanför stranden ligger flera tavernor och kaféer och en bit längre upp finns en mindre livsmedelsbutik och en souvlakirestaurang.

Fram till 1960-talet remitterades patienter till Therma för de välgörande baden men liksom här i Sverige så förekommer inte det längre och antalet turister i Therma har minskat markant.

Vandra

Ikarias dramatiska landskap gör att vandringsmöjligheterna är lite varierande på ön. De flesta vandrare håller därför till i Rahesområdet på Ikarias västra del. Rahesområdet är en platå med frodiga skogar och några vandringsleder och stigar mellan kusten och bergsbyarna. Införskaffa en vandringskarta för området på plats. Fråga på ditt boende hur du får tag på kartan. Det är en förening på ön som har tagit fram den och som driver på att vandringslederna ska fräschas upp.

Om du bor i Agios Kirikos och är vandringssugen så kan du ta dig bilvägen upp till byn Mavrato och därifrån följa en vandringsled via ruinerna vid Kapsalin ner till kusten vid Karavostamo på Ikarias nordsida. Du kan även vandra till Therma längs med sydkusten och därifrån gå stigen ända bort till stranden Fanari (ganska nära flygplatsen). Som vid flertalet andra saker på Ikaria beror tillgängligheten på frivilliga som ser till att lederna är framkomliga. Stigen till Fanari är inget undantag och den rensas och tuktas på våren av engagerade Georgios med vänner.

Många som besöker ön bor på nordkusten i byn Armenistis. Därifrån tar flertalet vandrare en taxi upp till någon av bergsbyarna för att sedan vandra tillbaka ner till Armenistis igen.

Rulla till toppen