Grekland


Nordöstra egeiska öarna

Ikaria

Till Ikaria kan du antingen ta färjan från Pireus eller från Samos alternativt ta inrikesflyget från Aten. Flygplatsen ligger på Ikarias ostspets och kräver transport in till någon av orterna på ön. Huvudhamnen på Ikaria ligger i byn Agios Kirikos på sydkusten men Ikaria har även en hamn på nordkusten vid orten Evdilos. Olika färjor lägger till i de olika hamnarna eller vid båda två. Utanför säsong går förvånansvärt få färjor till Ikaria och det enklaste sättet att ta sig dit är med inrikesflyget.

Namn på grekiska

Ικαρία

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 9000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22750

Om Ikaria

”Jag tror faktiskt att vi var de enda turisterna på denna sida av ön och vi blev med stora ögon granskade av invånarna när vi rörde oss runt torget och i gränderna strax där bakom. Några inkastare eller ens försök till att dra in oss i just deras restaurang förekom inte utan här var det vi som fick locka in oss själva. En rätt befriande känsla efter några dagar i Aten. Och vi lockade in oss rätt rejält kan jag säga och jag tror att vi har ätit eller fikat på precis varenda servering i Agios Kirikos. Att göra just det är verkligen ett sant nöje för så god mat som vi åt där har vi inte ätit på någon Greklandsresa förut. Maten är fantastiskt god och vi fick oss förklarade att man endast använder lokala råvaror. ”Very clean” som Dimitris förklarade för oss. ”Very clean” sa han och pekade med sitt krokiga finger på de pressade kalkonskivorna till frukost som ingen av oss vågade äta. Dimitris var den något äldre hotellägaren som tänkte att han kunde rodda verksamheten från a till ö, från tidig morgon till sen natt, från bottenvåning till takterrass. Tanken var möjligtvis god men inte särskilt realistisk vid 75 års ålder, med krum rygg, med kritvita ögonbryn som växt ihop med luggen och med tydliga hjärtproblem.” (Markus Olsson)

Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö. Det är inte många turister som hittar hit och en av anledningarna kan vara att det helt enkelt inte finns särskilt många färjeturer som angör någon av de två hamnbyarna, Agios Kirikos och Evdilos, eller att kommunen inte riktigt satsar på turismen. Ännu. Den tillbakåtlutande charmen visar sig bland annat i byn Christosrahes, strax ovanför semesterorten Armenistis, där du helt enkelt tar ditt bröd och lägger pengarna i en burk hos bagaren som efter den tidiga morgonen helt enkelt går hem. En annan charmig detalj och typiskt Ikaria är farbrorn i byn Therma som tagit hand om en övergiven killinmg som följer honom i vått och torrt.

Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.
Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.

Huvudhamnen ligger på Ikarias sydkust i byn Agios Kirikos medan den andra hamnen i byn Evdilos ligger på nordkusten. Det tar cirka en timme med buss mellan orterna på grund av eller kanske tack vare den hisnande serpentinvägen genom bergen. Vägen är magiskt vacker och svindlande och är väl värd sin tid. Ikarias enda egentliga turistort är Armenistis på nordkusten dit de flesta turister beger sig på sin Ikariasemester.

Den bästa tiden att åka till Ikaria är i maj eller september som till så många platser i Grekland. Om du åker till Ikaria under dessa månader, det vill säga utanför högsäsong, kan Ikaria kännas lite sluten men det är bara att fråga sig fram så bemöts du med en fantastisk värme och gästfrihet.

Ikaria har fått sitt namn efter Ikaros som tillsammans med sin far flydde från Kreta till fastlandet genom att tillverka vingar de fäste med vax mot kroppen. Med vingarna flög de mot tryggheten men Ikaros kom för nära solen och vaxet som band samman vingarna smälte och han störtade i havet vid Ikaria. En staty vid hamnen i Agios Kirikos visar just den störtande Ikaros.

Mer information om Ikaria hittar du i vänstermenyn.Karta över Ikaria


Rulla till toppen