”Jag tror faktiskt att vi var de enda turisterna på denna sida av ön och vi blev med stora ögon granskade av invånarna när vi rörde oss runt torget och i gränderna strax där bakom. Några inkastare eller ens försök till att dra in oss i just deras restaurang förekom inte utan här var det vi som fick locka in oss själva. En rätt befriande känsla efter några dagar i Aten. Och vi lockade in oss rätt rejält kan jag säga och jag tror att vi har ätit eller fikat på precis varenda servering i Agios Kirikos. Att göra just det är verkligen ett sant nöje för så god mat som vi åt där har vi inte ätit på någon Greklandsresa förut. Maten är fantastiskt god och vi fick oss förklarade att man endast använder lokala råvaror. ”Very clean” som Dimitris förklarade för oss. ”Very clean” sa han och pekade med sitt krokiga finger på de pressade kalkonskivorna till frukost som ingen av oss vågade äta. Dimitris var den något äldre hotellägaren som tänkte att han kunde rodda verksamheten från a till ö, från tidig morgon till sen natt, från bottenvåning till takterrass. Tanken var möjligtvis god men inte särskilt realistisk vid 75 års ålder, med krum rygg, med kritvita ögonbryn som växt ihop med luggen och med tydliga hjärtproblem.” (Markus Olsson)
Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö. Det är inte många turister som hittar hit och en av anledningarna kan vara att det helt enkelt inte finns särskilt många färjeturer som angör någon av de två hamnbyarna, Agios Kirikos och Evdilos, eller att kommunen inte riktigt satsar på turismen. Ännu. Den tillbakåtlutande charmen visar sig bland annat i byn Christosrahes, strax ovanför semesterorten Armenistis, där du helt enkelt tar ditt bröd och lägger pengarna i en burk hos bagaren som efter den tidiga morgonen helt enkelt går hem. En annan charmig detalj och typiskt Ikaria är farbrorn i byn Therma som tagit hand om en övergiven killinmg som följer honom i vått och torrt.
Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.
Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.
Huvudhamnen ligger på Ikarias sydkust i byn Agios Kirikos medan den andra hamnen i byn Evdilos ligger på nordkusten. Det tar cirka en timme med buss mellan orterna på grund av eller kanske tack vare den hisnande serpentinvägen genom bergen. Vägen är magiskt vacker och svindlande och är väl värd sin tid. Ikarias enda egentliga turistort är Armenistis på nordkusten dit de flesta turister beger sig på sin Ikariasemester.
Den bästa tiden att åka till Ikaria är i maj eller september som till så många platser i Grekland. Om du åker till Ikaria under dessa månader, det vill säga utanför högsäsong, kan Ikaria kännas lite sluten men det är bara att fråga sig fram så bemöts du med en fantastisk värme och gästfrihet.
Ikaria har fått sitt namn efter Ikaros som tillsammans med sin far flydde från Kreta till fastlandet genom att tillverka vingar de fäste med vax mot kroppen. Med vingarna flög de mot tryggheten men Ikaros kom för nära solen och vaxet som band samman vingarna smälte och han störtade i havet vid Ikaria. En staty vid hamnen i Agios Kirikos visar just den störtande Ikaros.
Mer information om Ikaria hittar du i vänstermenyn.
Karta över Ikaria
Boende
På Ikaria handlar det i första han vilken sida av ön du vill bo på. De flesta väljer att bo på nordkusten där också stränderna i snäppet bättre.
Armenistis View Studios
Detta boende ligger som namnet avslöjar i Armenistsis, bara ett stenkast ifrån havet. Studiorna har AC, TV och kokvrå. WiFi finns.
Hemsida: http://ikaria.com.gr/
E-post: armenview@gmail.com
Telefon: 22750- 71529
Efroli Beach Hotel
Efroli Beach Hotel ligger i Armenistis med utsikt ut över havet. Rummen är utrustade med AC, TV och minibar medan studiorna även har kokvrå. Hotellet har pool och en bar. WiFi finns.
Hemsida: http://www.erofili.gr/
E-post: info@erofili.gr
Telefon: 22750- 71058
Kastro Hotel
Kastro Hotel är Agios Kirikos största hotell och ligger på sluttningen strax öster om hamnen. Hotellrummen har ofta en storslagen utsikt mot havet med antingen balkong eller terrass. Rummen är utrustade med AC, TV och kylskåp. Hotellet har utomhuspool och en takterrass. WiFi finns i de allmänna utrymmena.
Hemsida: http://ikariakastro.com/
E-post: E-postformulär på hemsidan
Telefon: 22750- 23480
Marina Hotel
Marina Hotel ligger i Therma med cirka 100 meter till stranden. Rummen har AC. TV och kylskåp och har antingen havs- eller bergsutsikt.
Hemsida: http://www.marina-hotel.gr/
E-post: info@marina-hotel.gr
Telefon: 22750- 22188
Sevärdheter
Ikaria har en dramatisk natur som bara den är värd att upptäcka men det finns även små sevärdheter och framför allt en del byfester att delta i.
AGIOS KIRIKOS
”Jag tror faktiskt att vi var de enda turisterna på denna sidan av ön och vi blev med stora ögon granskade av invånarna när vi rörde oss runt torget och i gränderna strax där bakom. Några inkastare eller ens försök till att dra in oss i just deras restaurang förekom inte utan här var det vi som fick locka in oss själva. En rätt befriande känsla efter några dagar i Aten. Och vi lockade in oss rätt rejält kan jag säga och jag tror att vi har ätit eller fikat på precis varenda servering i Agios Kirikos. Att göra just det är verkligen ett sant nöje för så god mat som vi åt där har vi inte ätit på någon Greklandsresa förut.” Markus Olsson
Ikarosstatyn i Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Agios Kirikos är Ikarias huvudort och har Ikarias huvudhamn och snart även en alldeles nybyggd marina för fritidsbåtar (under konstruktion 2015). Ute på den stora vågbrytaren är Ikaros vingar placerade i form av en staty där Ikaros själv är placerad högst uppe på vingarna.
Torget i Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Byn har cirka 1500 invånare och domineras av torget som ligger strax ovanför hamnen. Här hittar du flera tavernor, kaféer, ett patisseri till väster om torget, några butiker, livsmedelsbutiker, en resebyrå och bil- och mopeduthyrare. Bakom torget ligger några strävsamma gränder uppför sluttning där du också hittar ett par restauranger och några butiker.
I Agios Kirikos lyser turismen med sin frånvaro på mestadels gott och inte så mycket ont. Det goda ligger i att priserna är låga och råvarorna är fantastiskt fina, det onda ligger i att det inte finns så många boenden att hyra här och under högsäsong kan det vara läge att boka rum i förväg.
Busshållplatsen ligger väster om torget, strax nedan för Icariada Holidays (resebyrån). En buss trafikerar ön under framför allt högsäsong men annars är det taxi eller hyrbil som gäller. Det går även en båt som transporterar dig längs sydkusten och tillbaka. Det är bara att bestämma tid och plats med kaptenen.
Från Agios Kirikos kan du enkelt gå till de varma källorna i Therma, cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos. I själva Agios Kirikos finns ingen riktigt fin strand och promenaden till Therma är värd sin insats.
ARMENISTIS
Armensistis är ett litet fiskeläger på Ikarias nordkust, cirka 15 kilometer väster om Evdilos, och är det samhälle på ön som lockar till sig flest turister. Armenistis har under 100 invånare som sysselsätter sig med den växande turismen i byn och nya pensionat byggs för varje år. Priserna ligger högre i Areminstis än i både Evdilos och Agios Kirikos men bjuder å andra sidan på finare stränder.
BYFESTER (PANAGIRIA)
På Ikaria är det inte helt ovanligt med byfester som lockar inte bara de bofasta utan även de som flyttat ifrån Ikaria men har någon form av koppling dit samt ett gäng turister förstås. Byfesterna genomförs i regel för att hylla ett helgon eller för något annat religiöst ändamål. Flera av festerna kan ha ett par tusen deltagare så missa inte denna chans när du är på Ikaria.
Byfester i maj:
- 5 maj: Kampos
- 14 maj: Agios Isidoros med flera
- 21 maj: Avlaki
- 30 maj: Droutsoulas
Byfester i juni:
- 24 juni: Christos
- 29 juni: Steli
- 30 juni: Pezi
Byfester i juli:
- 1 juli: Karavostamo
- 7 juli: Faros
- 17 juli: Agios Kirikos med flera
- 20 juli: Miliopo med flera
- 26 juli: Agia Paraskevi med flera
- 27 juli: Agios Pantaleimon med flera
Byfester i augusti:
- 3 augusti: Agios Dimitrios
- 6 augusti: Christos med flera
- 8 augusti: Mandria
- 12 augusti: Kares
- 15 augusti: Kamba med flera
- 24 augusti: Vrakades
- 27 augusti: Maratho med flera
- 29 augusti: Mavrato med flera
Byfester i september:
- 8 september: Kerame med flera
- 17 september: Kampos
- 20 september: Arethousa
EVDILOS
På den mer tillgängliga nordkusten ligger Evdilos med Ikarias andra hamn. I byn bor det cirka 450 bofasta invånare och till skillnad från Agios Kirikos är Evdilos lite mer polerad i kanterna och ger en mer turistkänsla. Evdilos är ett fint samhälle med bebyggelse från den hästskoformade bukten upp på sluttningarna mot vattnet. Runt hamnbassängen ligger tavernorna på rad och borden står dukade ända intill vattnet.
Stranden i Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
I Evdilos finns en liten klapperstenstrand med klart och fint vatten. Den ligger strax väster om hamnen runt det lilla näset.
KARAVOSTAMO
Karavostamo är en charmig kustby som sträcker sig ner för bergssluttningen på Ikarias nordkust. Karavostamo består av en övre och nedre del och ligger öster om Evdilos och har strax under 500 invånare. Karavostamo är en trevlig upplevelse med sina amfiteaterbyggda små hus, två stora kyrkor, kapell, gamla vattenkvarnar och två stränder.
THEOSKEPASTI
Klostret Theoskepasti ligger i närheten av bergsbyn Pigi, ganska så mitt på Ikaria. Du kan enbart ta dig hit från Ikarias norra sida. Klostret och den lilla märkliga kyrkan ligger otroligt rofyllt högt uppe på berget med lummiga träd runt omkring. Tystnaden är nästan total och märkligt nog därmed öronbedövande. Klostret har anor ända tillbaka från 1300-talet och var aktivt ända in på 1980-talet. Det finns ett kafé intill klostret som håller öppet under dagtid.
Kyrkan vid Theoskepasti, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Altaret i kyrkan vid Theoskepasti, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
THERMA
Therma ligger cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos och är känd för sin varma, radioaktiva källor. Byn ligger strax ovanför stranden i den lilla dalen som bildas mellan bergsväggarna. Här finns det ett större utbud av boende än i huvudorten eftersom källorna lockar till sig greker med stela leder och allehanda krämpor. De varma källorna håller en temperatur mellan 33 och 55 grader och vattnet sägs bota både remautism och prostatabesvär. Det finns ett organiserat bad för detta som ligger till höger om stranden om du står med ryggen mot land. Badet har endast öppet under högsäsong och det kostar några få Euro i inträde. Strax intill ligger en slags grottliknande formation i berget där du kan simma in mellan de små båtarna och känna det varma vattnet sippra fram ur berget.
Therma, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Strax ovanför stranden ligger flera tavernor och kaféer och en bit längre upp finns en mindre livsmedelsbutik och en souvlakirestaurang.
Fram till 1960-talet remitterades patienter till Therma för de välgörande baden men liksom här i Sverige så förekommer inte det längre och antalet turister i Therma har minskat markant.
VANDRA
Ikarias dramatiska landskap gör att vandringsmöjligheterna är lite varierande på ön. De flesta vandrare håller därför till i Rahesområdet på Ikarias västra del. Rahesområdet är en platå med frodiga skogar och några vandringsleder och stigar mellan kusten och bergsbyarna. Införskaffa en vandringskarta för området på plats. Fråga på ditt boende hur du får tag på kartan. Det är en förening på ön som har tagit fram den och som driver på att vandringslederna ska fräschas upp.
Om du bor i Agios Kirikos och är vandringssugen så kan du ta dig bilvägen upp till byn Mavrato och därifrån följa en vandringsled via ruinerna vid Kapsalin ner till kusten vid Karavostamo på Ikarias nordsida. Du kan även vandra till Therma längs med sydkusten och därifrån gå stigen ända bort till stranden Fanari (ganska nära flygplatsen). Som vid flertalet andra saker på Ikaria beror tillgängligheten på frivilliga som ser till att lederna är framkomliga. Stigen till Fanari är inget undantag och den rensas och tuktas på våren av engagerade Georgios med vänner.
Många som besöker ön bor på nordkusten i byn Armenistis. Därifrån tar flertalet vandrare en taxi upp till någon av bergsbyarna för att sedan vandra tillbaka ner till Armenistis igen.
Restauranger/uteställen
Det är få platser i Grekland, ja kanske till och med i världen, som det är så god mat som här. Det är inte för inte som Ikaria tillhör en av världens Blå zoner. Livsmedlen är av bästa kvalité!
BARBECUE DIAGONIOS
På Diagonios i Agios Kirikos har jag ätit mitt livs godaste souvlaki. Inte kunde jag tro att fläskkött kunde vara så mört. Diagonios är inte stort och har bara ett par platser en halv trappa ner samt några fyrkantiga bord utomhus. Missa inte denna guldgruva när du är på Ikaria.
FILOTI
Om pizzasuget gör sig påmint under din Ikaria-vistelse så serverar Filoti enorma och goda pizzor. Filoti ligger en gränd upp bakom torget i Agios Kirikos
PASCHALIA
Om du så bor eller bara gör ett dagsbesök i Armenistis så ska du leta upp restaurang Paschalia som lagar fantastiskt god grekisk husmanskost.
TAVERNA
I gränderna bakom torget i Agios Kirikos ligger en taverna vars namn jag inte kan tyda. Här serverar en vänlig kvinna klassisk, vällagad grekisk husmanskost som du kan njuta av under ett tak av vildvin och bougainvillea
TAZA CAFÉ BAR
På Taza Café Bar i Agios Kirikos åt vi frukost flera mornar i rad. Framför allt tack vare det goda kaffet. Taza Café Bar serverar snacks som clubsandwich och toast samt fikabröd.
Stränder
Ikarias sydkust har mer ruffa stränder medan nordkusten sitter på de mer fina sandstränderna. Det ger en rik variation av stränder om du tar dig till båda sidor av ön.
THERMA BEACH
Therma ligger cirka två kilometer nordost om Agios Kirikos och är även stranden närmast huvudorten värd att kalla strand. Stranden delas mitt itu av en liten pir. På ena sidan består stranden av sand och det finns parasoller och solstolar att hyra. På andra sidan består stranden av stenar och är oorganiserad. Bara att välja. Therma är en okej strand med flera tavernor strax intill.
I Therma finns även varma källor och ett organiserat bad för detta. Det ligger till höger om stranden om du står med ryggen mot land. Badet har endast öppet under högsäsong och det kostar några få Euro i inträde. Strax intill ligger en slags grottliknande formation i berget där du kan simma in mellan de små båtarna och känna det varma vattnet sippra fram ur berget.
EVDILOS
Den lilla stranden i Evdilos ligger mitt emellan bebyggelsen strax väster om hamnen. Runda det lilla näset och ta trappan ner mot klapperstenstranden. Vattnet är klart och turkost. Här finns ingen naturlig skugga och inga parasoller att hyra.
FANARI BEACH
Fanarai Beach ligger inte långt ifrån flygplatsen på Ikarias sydostkust. Stranden består av klapperstenar och det finns både solstolar och parasoller att hyra under högsäsong. En av strandens riktiga höjdpunkter är taverna Leonidas (öppet året runt) som bjuder på fantastisk mat. Georgios älskar detta ställe och tar till och med sina egna råvaror som kocken lagar till på ett utmärkt sätt.
KARAVOSTAMO BEACH
Det finns två stränder i Karavostamo där den (se bild ovan) som finns i samband med kajen är en blandning av sten och sand medan stranden (se nedan) som ligger på andra sidan näset består av lite mer klappersten. I Karavostamo finns gott om tavernor och kaféer att njuta av en bit mat vid.
Karavostamo Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
LIVADI BEACH
Livadi Beach ligger på nordkusten intill Messakti Beach och har fin, mjuk och gyllene sand. På stranden finns en liten kiosk där du kan köpa snacks och förfriskningar. Vattnet är klart och har en fin blå färg. Solstolar och parasoller finns att hyra under högsäsong.
MESSAKTI BEACH
Messakti Beach ligger på Ikarias nordkust och breder ut sig med vit, fin sand och ett magiskt turkost vatten. Parkeringar finns intill vägkanten ovanför. Det finns ett par tavernor intill stranden och solstolar och parasoller finns att hyra. Några mindre pinjeträd finns också att skugga sig under.
Messakti Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
SEYCHELLES BEACH
Seychelles Beach är en av de finare stränderna på sydkusten. Stranden ligger nedanför de branta bergsformationerna och består av klapperstenar. Det finns en parkering intill vägen som leder till Manganitis och du når stranden genom att gå den sista biten på en relativt brant stig. Vattnet är otroligt klart och har en fin turkos färg. Stranden är oorganiserad och ingen direkt skugga finns att tillgå. Stranden ligger cirka 25 kilometer väster om Agios Kirikos. I närheten ligger den lilla byn Manganitis där det finns ett kafé.