Grekland

Nordöstra egeiska öarna

Fourni: Att göra/ sevärt

Chrysomilia

Fournis andra by är Chrysomilia och ligger ungefär 15 kilometer nordost om Foruni by. Här bor det ett hundratala invånare och byns enda taverna ligger mitt i samhället. Maten på tavernan är god och läget gör att du har en fantastisk utsikt mot havet. Strax nedanför byn finns en strand att tillbringa några timmar vid. Det finns boende att hyra i Chrysomilia och vill du hellre bo på denna del av ön så fråga efter det när du kliver i land i hamnen.

Fourni

Fourni är huvudorten på Fourni och tillika hamnstad där merparten av invånarna bor. Foruni har allt man kan önska sig av en huvudort med tavernor, restauranger och butiker. Livet i byn kretsar kring den livfulla hamnpromenaden där de vänliga invånarna hälsar dig välkommen och byter ett par ord med dig varje gång du går förbi. Vid hamnpromenaden ligger flera av de tavernor som serverar dagens fångst. Att avnjuta dagsfärsk fisk med ett glas kallt, vitt vin medan solen sakta går ner är synnerligen angenämt.

Från hamnen går det flera gator upp genom byn och själva huvudgatan är kantad av frodiga mullbärsträd med vitmålade stammar. Följer du huvudgatan upp kommer du så småningom fram till Fournis torg där det både ligger ett bageri och ett par kaféer. Mest aktivitet vid torget är det på förmiddagarna medan hamnpromenaden tar över efter siestan och framåt kvällningen. Utelivet i Fourni är lika rofyllt som ön själv och utspelar sig nere i hamnen vid de olika tavernorna.

Längs med huvudgatan finns det ovanligt många butiker för att vara en så pass liten ö och nästan allt går att hitta här. Tanken är nog att öborna inte ska behöva resa till andra öar för att handla det som kan tänkas behövas.

Vandring

Fourni är en utmärkt ö för dagsvandringar och det går utmärkt att vandra till de små orörda bukterna längs med kusten. Tänk på att det inte finns särskilt mycket naturlig skugga i landskapet så ta med dig rikligt med vatten.

Rulla till toppen