Grekland


Nordöstra egeiska öarna

Fourni

Du kan resa hit på olika sätt men den sista biten blir alltid med båt. Antingen kan du flyga direkt på Samos och sedan ta båten därifrån alternativt flyga till Aten, ta inrikesflyget till Ikaria och därifrån ta båten över till Fourni. Kolla upp båttiderna i förväg men tänk på att blåsigt väder kan förändra tidtabellen. Under högsäsong går det även båtar från andra närliggande öar.

Namn på grekiska

Φούρνοι

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1200

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22750

Hemsida

Om Fourni

Fourni är egentligen en hel grupp av småöar, närmare bestämt tolv stycken varav endast två är bebodda; huvudön Fourni och Thymena. Fourni ligger mellan Samos och Ikaria och utgör en stilla utpost där turismen fortfarande är i sin linda. Fournis huvudsakliga näring är fiske och de flesta bofasta invånarna är engagerade i fisket eller möjligtvis turismen. Totalt bor det drygt 1000 bofasta invånare på ön av vilka merparten bor i huvudorten med samma namn, Fourni. Ett hundratal bor i den andra byn på ön, Chrysomilia och ett par familjer bor även i Kambi på Fournis sydostkust.

Landskapet är kargt och inte särskilt frodigt, stränderna består av både sand och klappersten, vattnet är kristallklart och Fournis högsta punkt når upp till 514 meter över havet. Den ”veckade” kusten skapar fjordliknande bukter med orörd natur där du kan hitta din alldels egen strand. Ön lämpar sig bra för vandring och lugna, sköna dagar på stranden och goda måltider vid tavernorna. Fourni har inga direkta fornlämningar att visa upp så det är just den avslappnade atmosfären, stränderna och den goda, ofta fiskbaserade, maten som skapar upplevelserna här. Den ovanligt stora fiskeflottan förser tavernorna med god fisk och fantastiska skaldjur och är det någonstans i den grekiska övärlden du ska satsa på fiskrätter så är det på Fourni.
Båtar till Fourni går både från Samos och från Ikaria.

Mer information om Fourni hittar du i vänstermenyn.

Karta över Fourni

Rulla till toppen