Grekland

Kykladerna

Tinos: Att göra/ sevärt

Byar

Tinos är känd för sina många och vackra byar. Ta tillfället i akt och hyr en bil eller en vespa och åk runt och hitta just din favorit. Det är i byarna som du hittar de klassiska vita grekiska husen med sina blå fönsterluckor och dörrar uppbyggda i ett snirkligt mönster. På Tinos kan du verkligen insupa det som man så starkt förknippar med Grekland.

Kyrkor

Under antiken var Tinos ett viktigt religiöst centrum som på ett sätt fortfarande lever kvar tack vare Panagía Evangelistría. I övrigt märks det på det rika antal kyrkor och kapell som finns på ön, närmare 750 stycken, som fortfarande lockar många troende. Kyrkorna lyser som vita ädelstenar i terrängen och för den kyrkligt intresserade finns det alltså en hel del att besöka.

Marmormuseet

Tinos är känd för sin marmor och man bryter marmor än idag i vissa av marmorbrotten. Marmor från Tinos pryder bland annat Louvren och Buckingham Palace. Det finns ett marmormuseum i byn Pyrgos som ligger i bergen på norra Tinos. Här visar man bland annat de tekniker och verktyg man använder för att bearbeta marmorn.

Poseidons och Amfitrites tempel

Poseidons och hans fru Amitrites tempel ligger cirka tre kilometer från Tinos stad, i byn Kionia. Templet uppfördes runt 300 f. Kr till deras ära men förstördes redan 300 e. Kr då det gjordes om till ett bad för romarna. Ruinerna av templet ligger på höger sida om vägen när du kommer från Tinos stad.

Tinos stad

Tinos stad (Chora) är Tinos hamnstad och det är just kring hamnen som det mesta livet kretsar. Staden känns relativt modern och husen som kantar hamnpromenaden känns långt bort ifrån den gamla vitrappade bebyggelse som byarna är berikad med. Ett kvarter upp från hamnen kan du dock hitta några små gränder där den genuina greklandskänslan infinner sig och det är även här de mysigaste restaurangerna finns.

Tinos stad. (Foto: Markus Olsson)
Panagia Evangelistria, Tinos. (Foto: Markus Olsson)

De flesta besökare som kommer till Tinos stad är troligtvis där för att besöka Panagía Evangelistría och den heliga ikonen av Maria som anses ha helande krafter. Rakt upp från hamnen går en bred gata, Leoforos Megalhoris, upp till kyrkan och för de som önskar krypa fram så finns en slags heltäckningsmatta på höger sida om vägen. Dagarna runt den 25:e mars och den 15:e augusti är det tjockt med människor som vallfärdat hit för att hylla Maria och det är svårt att få tag på boende runt dessa dagar.

Leoforos Megaloharis, Tinos. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Tinos stad, Agali Beach, ligger en bit till höger om hamnen. Du måste runda udden genom kvarteret nedanför. Stranden är stenig och inte så inbjudande men det finns gott om pinjeträd som ger skugga.

Som sig bör har även Tinos stad ett arkeologiskt museum. Museet är beläget intill Leoforos Megalhoris och inhyser bland annat föremål från Poseidons och Amfitrites tempel vid Kionia.

Rulla till toppen