Grekland


Kykladerna

Tinos

Tinos ligger på färjerutten Pireus-Syros-Tinos-Myonos så det är lätt att ta sig till Tinos. Färjor går också från Rafina på fastlandet. I Tinos stad finns två hamnar, den gamla och den moderna. Fråga när du köper dina färjebiljetter från vilken av hamnarna som båten avgår ifrån.

Namn på grekiska

Τήνος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 9000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22830

Om Tinos

”Den tredje ön är sedan någon dag intagen; Tinos. Här kan kanske min blyga skavsårstvilling åter krypa tillbaka till därifrån den kom. I Tinos town, Chora, ligger nämligen Panagía Evangelistríakyrkan som huserar en ikon med helande krafter. Vi har gemensamt konstaterat att vi har kommit till en fas i våra liv då det är dags för oss att gå olika vägar.

Två gånger om året (mars och augusti) vallfärdar pilgrimer till detta mirakel men några enstaka dyker även upp lite här och lite där. Skulle man som troende finna det lite hektiskt och svårt att hitta tid i sitt schema kan man även numera skicka sin bön via e-post. Hittar den troende ändock tid för en liten vallfärd så kan denne krypa hela vägen upp från hamnen då en del av den stenbelagda gatan är klädd med en rosa-grå heltäckningsmatta för att göra det lite mer bekvämt för ömmande knän. Efter noga övervägande valde jag att gå istället för att krypa. När jag kom upp till kyrkan visade det sig att det även går alldeles utmärkt för bilburna att åka raka vägen upp, göra en u-sväng, släppa högerhanden från ratten och göra ett korstecken samtidigt som man rattar med vänsterhanden och därefter åka ner igen. Tagen av plötslig separationsångest gick min tvilling och jag med svårmod gatan ner igen utan att ha blivit varken helade eller mer troende. ”(Markus Olsson)

Tinos ligger mellan öarna Andros och Mykonos i ögruppen Kykladerna och mäter 194 kvadratkilometer. Tinos karaktäriseras starkt av den 720 meter höga bergskedjan som skär genom ön och sluttningarna utmärks redan på långt håll av terrasseringen. Turismen är stark på Tinos men utgår från den grekiska turismen och inte den europeiska eller den amerikanska. Det gör att Tinos känns mer genuin och visar upp ett grekiskt vardagsliv som annars inte utmärker de mest välbesökta öarna i Kykladerna. Invånarna på Tinos arbetar främst med jordbruk och fiske snarare än med turism.

Tinos är framför allt känd för den helande ikonen av Maria i kyrkan Panagía Evangelistría till vilken grekiska troende vallfärdar i hopp om att bota sjukdomar och krämpor. Särskilt översvämmas Tinos av pilgrimer runt den 25:e mars och den 15:e augusti då det hålls festivaler i Marias ära. Kring dessa datum kan det vara svårt att hitta ledigt boende på ön. Allt som allt sägs det finnas upp emot 750 kyrkor och kapell på Tinos som glimmar som vita ädelstenar längs med sluttningarna.

I de otaliga byar som finns på Tinos kan du insupa fantastiska grekiska miljöer, klassiska vita hus med blå detaljer, prunkande blomsterurnor och snirklande gränder. Många vittnar om att de vackraste byarna i Grekland finns just här. Om byarna kan stilla det genuina grekiska lystmätet så finns det lite mer att önska när det gäller stränderna. Det finns fina stränder på Tinos men ön har svårt att stå sig i till exempel jämförelse med Mykonos.

Det finns flera marmorbrott på Tinos och i både Louvren och i Buckingham Palace finns marmor från Tinos. Speciellt är det den hårda gröna marmorn som exporteras från Tinos.

Mer information om Tinos hittar du i vänstermenyn.Karta över Tinos


Rulla till toppen