Grekland

Kykladerna

Syros: Att göra/ sevärt

Ermoupolis

Ermoupolis, ”Kykladernas drottning”, har ungefär 12 000 invånare och ligger mitt på Syros östkust. Ermoupolis hade på 1800-talet den största hamnen i Grekland men det epitetet är sedan länge övertaget av Pireus. Hamnen i Ermoupolis är dock fortfarande en allfarväg för båttrafiken i Kykladerna och myllrar av liv.

Ermoupolis grundades under frihetskriget av flyktingar från Psará och Híos. Flyktingarna hade katolsk men även ortodox bakgrund vilket delade Ermoupolis i två delar som tydligt markeras med varsin kyrka på de två höjderna som staden består av. Den vänstra höjden är den katolska delen, Ano Syros, med katedralen St George som sin huvudbonad och den högra höjden, Vrondádho, är den ortodoxa delen som är krönt med katedralen Anastasis. På kvällen är kyrkorna vackert upplysta på sina kullar och ger Ermopulois sin tydliga karaktär.

Längs med hamnpromenaden ligger en rad kaféer och restauranger och det är lätt underbart att slå sig ner på en av uteserveringarna, supa in atmosfären och titta på allt folk och rörelse. Till vänster om färjekajen ligger busstationen för bussarna som går runt ön men stadsbussarna hoppar du på vid en av busshållplatserna längs vägen eller vid Plateia Miaouli. Till höger om anläggningsplatsen ligger taxistationen, vilken är en bra utgångspunkt för att hitta till det marmorbelagda Plateia Miaouli (se nedan). På andra sidan gatan där färjorna lägger till hittar du en hamnservice med toaletter. Inne i byggnaden finns det gott om sittplatser och du har dessutom tillgång till gratis WiFi.

Ett kvarter bakom hamnpromenaden ligger affärsgatorna med alla typer av butiker en stad brukar erbjuda. Gatorna är delvis marmorbelagda, delvis trafikerade och små sidogränder bjuder på trevliga restaurangöverraskningar. Om du åker till Syros lägg åtminstone en natt i Ermoupolis för att känna in stadens atmosfär.

Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Det är inte alltid ett torg tillhör sevärdheterna i en stad men Plateia Miaouli är helt klart värt ett besök. Mest aktivitet är det på kvällarna när stadsborna samlas på torget för att socialisera sig, både stora och små. Det liksom infinner sig en speciell känsla på torget när stadens invånare samlas på den öppna platsen de varma medelhavskvällarna. Det finns ett par kaféer i anslutning till torget som faktiskt inte allt för ofta är överbelamrade av kaffetörstiga greker. Hela torget är marmorbelagt och längs torgets norra sida framträder det gula stadshuset i nyklassisk stil i tydlig kontrast mot marmorn och med sina höga palmer intill. Stadshuset inhyser även ett arkeologiskt museum. Bredvid stadshuset ligger stadens bibliotek inhyst i kulturhuset.

Plateia Miaoulii Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)
Apollonteatern i Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Upp till höger om Plateia Miaouli ligger den svagt rosa Apollonteatern vid Plateia Vardaki. Teatern/ operan som stod klar 1864 har La Scala i Milano som förebild och ritades av den franske arkitekten Chabeau. Teatern bombades till viss del sönder av de allierade under andra världskriget men har sedan dess renoverats och det är framför allt de fantastiska takmålningarna av bland annat Verdi, Dante och Mozart som gör ett besök värt på Apollonteatern. Till och från ges fortfarande föreställningar på teatern.

Ano Syros

Ano Syros ligger uppe på den vänstra höjden och är den ursprungliga staden som katolikerna lät bygga upp. Det tar cirka 45 minuter att vandra upp hit från Ermoupolis men det går också att ta bilvägen söderut ur staden. I den första rondellen är det skyltat upp till kyrkan. Ano Syros består av gamla medeltidshus med tjocka försvarsväggar och snirkliga gränder. Det finns några tavernor att vila på om du har vandrat hit och från både dem och kyrkan har du en fantastiks utsikt över Ermoupolis.

Kini

Ungefär nio kilometer från Ermoupolis på motsatta sidan ligger den lilla fiskebyn Kini inbäddad i en skyddad bukt. Kini har flera tavernor som serverar goda fiskrätter och det är inte mycket som slår en kväll på en av dessa när solen sakta går ner i horisonten. Det finns en liten minimarket i byn men det finns ingen bankomat (2013) så tänk på att ta med dig kontanter.

Kini, Syros. (Foto: Markus Olsson)

I Kinis finns två stränder, Kini och Lotos, men det finns även bra vandringsmöjligheter till de mer avskiljda stränderna Delfini Beach och Varvarousa Beach. Från Kini kan du också vandra till klostret Agia Varvara där du utöver att beskåda den vackra byggnaden kan köpa väverier av nunnorna.

Galissas

Någon kilometer söderut från Kini på västkusten ligger den lilla byn Galissas med Syros enda camping Two Hearts. Galissas har en fin gyllengul sandstrand, Galissas Beach, med långgrunt vatten och det finns några tavernor, restauranger och kaféer att inta föda på. Galissas är den by på Syros som tar emot flest utländska turister tack vare campingen som är populär bland backpackers.

Vandra på Syros

Från byn Kini finns en bra vandringsled till fler stränder på västkusten.

Rulla till toppen