Grekland


Kykladerna

Sikinos

Färjor i Kykladerna trafikerar Sikinos och de närliggande öarna så det är relativt enkelt att ta sig hit. Det går även färja från Pireus. Räkna inte med att det är de stora rederierna som tar denna tur utan i regel är det lite mindre båtar.

Namn på grekiska

Σίκινος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 230

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22860

Om Sikinos

”Igår när jag vandrade upp till huvudbyn (huvudbyarna Chorio och Kastro) så mötte jag en man som var i färd med att röja upp runt kyrkan Panagia. Trots värmen var han klädd i jeans och en mörkblå sweatshirt. Svetten rann ner för hans panna och när jag passerade honom höll han just på att hämta vatten ur en källa men innan han själv drack så frågade han om jag ville ha vatten. På något sätt en gest som visar på gästvänligheten här. Jag tackade nej eftersom jag hade vatten med mig och istället emottog jag vägbeskrivningen mellan terrasseringarna för att nå Chorio. Det tog mig inte många minuter innan jag tappat bort stigen och istället fick klättra mellan terrasserna och de vildvuxna snåren för att ta mig ner mot vägen igen. En omväg på cirka 30 minuter men vad gör det när jag ändå inte hade någon tid att passa. Jag börjar komma in i Greklandskänslan nu och tiden blir liksom allt mindre viktig.” (Markus Olsson)

Sikinos ligger mellan Ios och Folegandros och gör inte så mycket väsen av sig bland turistdestinationer med sina 41 kvadratkilometer och drygt 200 bofasta invånare. Sikinos är en karg, terrasserad ö med få sandstränder, men har istället en huvudort, Chora, som tar dig tillbaka flera hundra år i tiden med små gränder, trappor och språng som förvillar det skarpaste lokalsinnet.

Sikinos har två byar, Choria- Kastro, och den lilla hamnbyn Alopronia som du anländer till med båten. Ifrån Alopronia är det cirka fyra kilometer i uppförsbacke genom karga bergsmarker till Choria- Kastro. I Alopronia finns Sikinos bästa sandstrand och de få turister som hittar hit bor i regel här eller uppe i Kastro som i sin tur bjuder på en fantastisk utsikt över havet.

Sikinos har inget jordbruk att prata om men ända sedan antiken produceras ett lokalt vin här och Sikinos kallas även för Oinoe (Vinön). Vinets serveras på de flesta tavernorna på ön.

Till skillnad mot flera andra småöar har Sikinos några intressanta sevärdheter att besöka som klostret Zoodhochos Piji och templet Episkopi. Runt Sikinos finns flera grottor som utgör häckningsplats för vilda duvor, Eleonorafalken och en rad andra havsfåglar. Sälen Monachus monachus hittar också sin tillflyktsort bland grottorna och har du tur så kan du skymta en och annan säl.

Till Sikinos åker du för att slappna av, gå ner i varv och betrakta den grekiska vardagen ända ut i fingerspetsarna.

Mer information om Sikinos hittar du i vänstermenyn.Karta över Sikinos


Rulla till toppen