Grekland

Kykladerna

Sifnos: Att göra/ sevärt

Sifnos är en vacker ö med bra stränder och fantastisk vandring. Vandringlederna är väl märkta och löper över hela ön och lockar till sig vandringsentusiaster från hela världen. Vid mina tre besök på Sifnos har jag vandrat flertalet leder och det kommer garanterat bli fler gånger.

Sifnos är även känd för sin keramik som du hittar hos öns otaliga keramiker.

Apollonia

Apollonia som är Sifnos Chora ligger i bergen mitt på ön och är en bra utgångspunkt för dagsturer åt alla håll. Den gamla byn Artemonas ligger som en stabil granne i norr och det är lätt att gå mellan byarna.

Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)
Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia är en klassisk kykladisk by med vitkalkade hus och smala gränder. I gränderna finns biljettkontor, små boutiquer, tavernor, kaféer, barer och boenden. Bussen till och från Kamares stannar vid torget som ligger strax utanför området med gränderna. Här finns några kaféer att sitta vid och det är lätt att slå ihjäl en hel del dit med att titta på livet som rör sig runt torget.

Apollonia Sifnos
Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Vid torget ligger även Museum of Popular Art, ett litet museum med en blygsam konstsamling i form av keramik och tyger.

Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Artemonas

Om du går några hundra meter norr om Apollonia så kommer du till den gamla byn Artemonas som troligtvis har fått sitt namn från ett Artemistempel från antiken som sägs ha funnits där. Artemonas har cirka 900 invånare och livet i byn är koncentrerat kring det centrala torget där de flesta serveringarna ligger. Härifrån går även de flesta bussar till andra platser på ön.

Artemonas Sifnos
Torget i Artemonas, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Om du besöker Apollonia så ta dig även tid att vandra över till Artemonas och strosa i gränderna. Plötsligt dyker en taverna upp i en öppning in på en innergård och det är lite av en kontrast mot huvudorten.

Arteminas Sifnos
Artemonas, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Fáros

Faros är en väldigt liten by som ligger cirka sju kilometer sydost om Apollonia. Det går utmärkt att ta bussen ner hit som går flera gånger om dagen. Hit åker du för att ta det riktigt lugnt, äta en bit god mat och bada vid någon av stränderna. Det finns även uthyrningsrum om du vill bo i denna lilla sköna oas.

Fáros Sifnos
Fáros, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Kamares

Hamnbyn Kamares ligger tryggt på Sifnos västkust längs med bergsväggarna som utgör den naturliga ravinen vilken utmynnar i en fin och bred sandstrand. I Kamares finns egentligen allt du behöver för en skön greklandssemester; tavernor, en bar, bageri, en minimarket, keramikförsäljning, bil- och mopeduthyrning och en rad boenden. Om du bor i Kamares har du nära till färjan, en riktigt bra strand och några fina vandringsleder.

Vy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

I Kamares kan du beskåda en otroligt vacker solnedgång och tar du dig några meter upp på bergssluttningen så får du en riktigt fin vy och ett fint minne att ta med hem.

Kvällsvy över Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

I Kamares lullar dagarna på och vill du utforska Sifnos går det bra bussförbindelser från torget en bit upp längs vägen från hamnen, nästan vid utkanten av den lilla byn. I Kamares har jag faktiskt inmundigat den godaste pizza jag någonsin ätit på restaurang Italiano (se Restauranger/ uteställen). Det finns flera bra etablerade restauranger/tavernor i byn som ligger jäms med vägen och det är inte svårt att få bra matupplevelser när du är här.

Kamares Sifnos
Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Kastro

Om du är i Apollonia och vandrar längs vägen västerut i drygt tre kilometer så kommer du till Kastro som var Sifnos tidigare huvudort fram till mitten av 1800-talet. Kastro är en riktigt gammal och vacker by med små, små gränder som är omgivna av en stadsmur.

Kastro Sifnos
Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Hela byn är kulturminnesmärkt och därmed orörd och oexploaterad. Kastro ligger magiskt på en liten platå alldeles in till havet och har bara ett par hundra invånare. Vid vändplanen för motorfordon går det en trappa upp i Kastro och det är där serveringarna i Kastro också ligger. Det finns även boende att hyra om du vill bo i Kastro.

Kastro Sifnos
Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Keramik

Sifnos är sedan länge känd för sin keramik och keramiska fynd ifrån långt före Kristus födelse har gjorts. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr.

På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över
hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi. Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde.

Det sägs att det finns upp emot hundra keramiker på Sifnos, lokaliserade i de flesta byar. Kvaliteten på produkterna är hög och priserna är förvånansvärt låga så det går att göra riktigt bra fynd. Att åka hem ifrån Sifnos utan någon form av keramik är knappast möjligt.

Klostret Chrisopigi

Klostret Chrisopigi byggdes på 1650-talet och ligger på en klippa som går ut i vattnet. Klippan är delad i två delar och förbinds med en liten bro. Enligt en legend befann sig två flickor på klippan då de blev angripna av pirater. Flickorna bad till Jungfru Maria om hjälp och klippan sprack då mitt itu.

Klostret Chrisopigi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Vandra

Det finns bra vandringsmöjligheter på Sifnos och köper du en karta på ön så fråga efter en där du kan se vandringslederna. Från Kamares kan du bland annat gå rakt upp i bergen eller varför inte gå till Apollonia, en lagom vandring på sex kilometer på en bra och tydlig led. Börja med att gå en bit på asfaltsvägen till Apollonia innan du tar till vänster och följer leden hela vägen upp. Att ta en av lederna upp för berget på Kamares högra sida kräver lite mer men utsikten när du väl har tagit dig upp är oslagbar. Uppe på berget kan du fortsätta vandringen och även ta dig till Apollonia från detta håll.

Vandringsled, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Vathi

Vathi ligger på Sifnos sydvästkust och är en lugn och rofylld by med en nästan cirkelformad bukt med delvis fin sandstrand.

Vathi Sifnos
Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Längs med bergen ligger en samling hus som utgör byn och det boende du kan hyra. Här finns några tavernor men Vathi är inget hålligång-ställe så hit åker du för att få uppleva det grekiska lugnet.

Vathi Vathy Sifnos
Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Det går buss från Kamares till Vathi och under högsäsong kan du även ta dig hit med badbåt från Kamares.

Vathi Sifnos
Vathi, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Rulla till toppen