Grekland

Kykladerna

Schinoussa: Stränder

Det finns runt ett femtontal stränder på Schinoussa som du kan nå till fots ifrån Chora. Vandringarna tar allt ifrån tio till 40 minuter. Det finns egentligen inga organiserade stränder på ön så ta med dig det du kan tänkas behöva för en stranddag. Ett par stränder har serveringar som håller öppet under säsongen.

Märkligt nog kan tillgången till vissa stränder (ej de som anges nedan) vara svåra att nå då stora privata anläggningar blockerar vägen dit.

Lioliou Beach

Lioliou Beach är en bred sandstrand med stora, lummiga träd som erbjuder skugga. Stranden ligger i en liten vik på den sydöstra sidan, cirka fyra kilometer om Chora. I närheten finns ett hotell som också har servering. Stranden är annars oorganiserad. Nudism och fricamping är förbjuden på Lioliou Beach.

Livadi Beach

Livadi Beach ligger cirka en kilometer ifrån Chora och har gyllene sand med klart, fint vatten som passar bra för snorkling. Stranden skyddas av två uddar som löper ut ifrån land på vardera sidan. Intill stranden finns några hus och ett kafé. Även här är nudism och fricamping förbjuden.

Mersini Beach (hamnstranden)

Mersini Beach ligger cirka två kilometer väster om Chora. Stranden som består mest av klappersten ligger i en liten vik där det sällan blåser så för den som vill simma är denna strand ett bra alternativ. Det finns några träd längs med stranden som skänker skugga.

Psili Ammos Beach

Psili Ammos räknas som Schinoussas vackraste strand med fin, vit sand som sträcker sig ända upp på kullen intill. Vattnet är klart och turkosblått. Stranden ligger på Schinoussas nordostkust och det tar cirka 30 minuter att gå hit ifrån Chora. Psili Ammos ligger däremot bara ett par hundra meter ifrån den lilla byn Mesaria där det även finns en taverna. Stranden är oorganiserad och blir sällan full även om det är den finaste stranden på ön.

Tsigouri Beach

Tsigouri Beach ligger cirka 500 meter ifrån Chora och är Schinoussas populäraste strand. Stranden är 350 meter lång och består av fin gråaktig sand. Längs med strandkanten finns det träd som skänker skugga och Tsigouri Beach är en av de stränder på Schinoussa som har en servering vid stranden. Det finns även en taverna strax ovanför stranden med en vacker utsikt över bukten. Ungefär 200 meter ut ifrån land ligger en liten obebodd ö med en oorganiserad strand som du kan simma ut till.

För den som gillar klättring finns det även möjlighet att klättra på klipporna i närheten av stranden. Det finns närmare 40 olika klätterväggar med en svårighetsgrad upp till 7c. Det finns ingen instruktör på plats så det gäller att ha erfarenhet av bergsklättring.

Rulla till toppen