Grekland

Kykladerna

Schinoussa: Att göra/ sevärt

Schinoussa har knappt några fornlämningar, unika byggnader eller spektakulära naturfenomen att besöka. Hit åker du för att njuta av ganska händelselösa dagar med vandring, sol- och havsbad samt stilla middagar på någon av tavernorna. Du kan med fördel ta med dig ett par goda böcker hit som kan avnjutas på balkongen eller på en strand i närheten.

Schinoussa har två byar samt hamnen där några hus ligger. I hamnen, Mersini, finns uthyrningsrum och ett par tavernor. I byn Mesaria som har cirka 20 invånare finns en taverna medan det i Chora finns ett större utbud av ställen att intaga dryck och mat vid. Det är även I Chora merparten av uthyrningsrummen ligger.

Chora (Panagia)

Chora, även kallad Panagia, ligger cirka en kilometer ifrån hamnen uppför en brant asfalterad väg. Det tar cirka 15 minuter att gå upp till byn med sina sockerbitshus men om du kommer med färjan och har tung packning är det lämpligast att följa med någon av rumsuthyrarna och deras åkdon. Det finns en liten buss på Schinoussa som bara trafikerar ön under säsong så du får antingen slita på skosulorna alternativt lifta med lokalbefolkningen övrig tid. Under högsäsong finns det mopeder att hyra men annars är motortrafiken ganska föga på ön.

Chora, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Vill du gå upp till Chora startar den iordninggjorda gångvägen precis intill Nicolas i hamnen. På höger sida om huset ser du några trappsteg och sedan är det enkelt att följa den stenlagda leden upp till byn.

Anledningen till att de flesta väljer att bo i Chora är den fantastiska utsikten du har ifrån dess höga höjd. Var du än dig vänder har du en makalös utsikt över havet samtidigt som du har gångavstånd till alla stränder. Det tar mellan tio till 40 minuter att gå till de olika badmöjligheterna och du kan avverka flera av dem under en och samma dag.

Chora, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

I Chora finns all det som livet kräver för en behaglig semester i Grekland; tavernor, kaféer, ett par livsmedelsbutiker, ett bageri, en bankomat och öns lilla vårdcentral.

Vandring

Utöver sköna stranddagar så kan du tillbringa tiden med att vandra på de stigar och småvägar som löper kors och tvärs över Schinoussa. Att ta dig runt ön klarar du på en halv dag men varför inte stanna till vid de olika stränderna och njuta och sakta beta av ön på några dagar istället.

Följer du bilvägarna finns små träskyltar som visar vägen till olika platser men vill du försöka dig på gamla åsnestigar och andra leder så är det bättre att köpa en karta på plats där de få men ofta trevligare gångvägarna är markerade.

Rulla till toppen