GREKLAND - KYKLADERNA

Santorini

Till Santorini kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen eller med inrikesflyget. I hamnen, Athinios, finns i regel gott om taxibilar och bussar som väntar på att få slussa resenärerna vidare till de olika destinationerna på ön. Det tar ca 20 minuter med buss från hamnen upp till Fira.
Namn på grekiska
Σαντορίνη
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 13 000
Riktnummer
22860

”Min första öluff utgick från Santorini och därför kommer den dramatiska, bergiga ön alltid betyda något speciellt för mig. Den första natten bodde vi i utkanten av Kamari med den svarta vulkansandstranden och berget Mesa Vounos som tornade upp sig i söder. En liten myrstig gick rakt igenom boendet men det spelade ingen roll för vi var där, vi var lediga och vi skulle upptäcka öarna. På kvällen åkte vi upp till Fira och strosade i de små, vitkalkade gränderna som hade färgats rosa i kvällssolen. Det var här vi för första gången upplevde medelhavets mest fantastiska solnedgång och det är något vi fortfarande pratar om så här tio år efter vår första kväll på Santorini.” (Markus Olsson)

Santorini är en av de sydligaste öarna i Kykladerna och kanske en av de öar där landskapet bjuder på den djupaste dramatiken. Den västra sidan består av höga branter rakt ner i vattnet och utgör en av insidorna på vulkanen som hade sitt senaste utbrott ca 1600 f kr.

Staden Fira (Thira) är smakfullt byggd längs de branta sluttningarna och ser ut att ha klättrat upp längs de vulkansvarta sluttningarna upp på platån i flykt från det mörkblå havet. Det är också här en av de vackraste solnedgångarna kan beskådas och det är när du sitter högst uppe i Fira i den svala medelhavskvällen som ditt hjärta för detta land öppnar sig fullt ut. Den östra sidan är däremot mer flack och här finns de bördiga delarna av ön och flera av badstränderna.

Fira, Santorini. (Foto: Markus Olsson)

Santorini bjuder både på lyx och vardag. Vill du kosta på dig ett boende med en fantastisk utsikt och komfort så hittar du det här. För budgetresenären finns, som på alla öar, rum att hyra till priser anpassade efter säsongen.

Det går direktflyg (charter) från Sverige till Santorini och lyckas du boka enbart en flygstol så är Santorini en bra ö att starta sitt öluffande ifrån. Inflygningen till ön görs genom en brant svängning ner på en kort landningsbana och den känns lika dramatisk som landskapet i sig. På motsatta sidan av ön från flygplatsen ligger hamnen, Athinios, ensam vid slutet av en brant serpentinväg. Den visar inte upp Santorini från sin bästa sida men är bra trafikerad och erbjuder flera möjligheter att ge sig ut bland Kykladernas öar. I hamnen finns ett par restauranger, en kiosk och ett biljettkontor men bjuder inte direkt in till någon njutbar vistelse i väntan på färjan.

I menyn till vänster hittar du mer information om Santorini.

Karta över Santorini

Boende

Om du anländer med färja och söker boende på Santorini kan du räkna med att en rad rumsuthyrare står och väntar på dig längs bergsryggen. Planera var på Santorini du vill bo innan du kliver iland, och hur du vill bo. Det finns boende både i Fira, mitt på ön och på östra sidan och alla rumsuthyrare kommer att slåss om dig när du tar de första stegen på fast mark. De brukar slussa dig mellan varandra beroende på vad du har för önskemål.

Om du anländer med flyg så finns det i regel en hel del rumsuthyrare i ankomsthallen som välkomnar dig med det bästa boendet på Santorini just för dig. Närmast flygplatsen ligger Kamari med en trevlig strandpromenad och flera uthyrningsställen. Många utav boendena är charterboende och det kan vara svårt att hitta rum på egen hand om det inte har funnits någon rumsuthyrare vid flygplatsen. På andra sidan berget Profitis Ilias ligger Persissa som även det ligger längs stranden kantad med restauranger och barer, men erbjuder inte riktig samma stadskänsla som Kamari. I Perissa finns även campingplatsen och boenden mer anpassade för backpackers.

I Fira finns stora lyxiga hotell med utsikt och pool ut mot det bländande medelhavet tryggt placerat på vulkanens sluttning. Det kostar en slant att bo på dessa men om plånboken tillåter kan det vara skönt att unna sig en natt eller två på ett av hotellen.

Kavalari Hotel

Kavalari Hotel i Fira har 18 rum varav några är lägenheter. Hotellet är ursprungligen ett gammalt "kaptenshus" och vissa av rummen är insprängda i berget. Hotellet ligger längs bergvsäggen och har solterass med en jacuzzi och en loungeterass. Alla rum har AC, kylskåp och fritt WiFi.

Hemsida: http://www.kavalarihotel-santorini.com/

E-post:

Telefon: 22860- 22455

Pelican Hotel

Vid det centrala torget i Fira ligger Pelican Hotel. Rummen är utrustade med AC, kylskåp och fritt WiFi. Frukost kostar 5 Euro/person och serveras faktiskt dygnet runt.

Hemsida: http://www.pelicanhotel.gr/

E-post: info@pelicanhotel.gr

Telefon: 22860- 23114

Finikia Place

På väg mot Oia ligger den lilla byn Finikia i vilken Finikia Place ligger högt beläget. Terrassen och balkongerna erbjuder en fantastisk utsikt mot havet. Alla rum har balkong eller terrass mot havet, är utrustade med kylskåp och AC.

Hemsida: http://www.finikiaplace.com

E-post: finikiap@otenet.gr

Telefon: 22860- 71373

Hotel Armonia Santorini

Detta tre-stjärniga hotell har öppet mellan mitten av april till och med mitten av oktober och ligger i Kamari på Santorinis sydöstra sida, bara 50 meter från stranden. Hotellet har totalt 28 rum och två studios och är utrustade med kylskåp, AC och gratis WiFi. Hyr du en studio så är den även utrustade med kokvrå.

Hemsida: http://www.hotel-armonia.gr

E-post: E-postformulär på hemsidan

Telefon: 22860- 32141

Sevärdheter

OIA

Oia är belägen på norra sidan av Santorini, ca 10 km från Fira. Med buss längs den smala vägen ifrån Fira tar du dig dit på ca 30 minuter. Staden drabbades hårt av den jordbävning som skakade ön 1956 men är återställd sedan en tid tillbaka.

Oia är en än mer exklusiv stad än Fira men erbjuder samtidigt en lugnare atmosfär i sin småskalighet. Här kan det kosta mer att bo och kommersen är stark. Det finns dock en bra blandning av både uthyrningsrum och hotell samt ett vandrarhem, Oia Youth Hotel.

Vart du dig än vänder och fäster blicken finns en koppling till turismen, allt ifrån kaféer till hantverk. Den långsmala staden är nog en av de mest fotograferade där den ligger vackert belägen ut mot de svarat vulkanbranterna.

Längst ut på udden finns ruinerna av det venetianska kastellet från 1200-talet som erbjuder en utmärkt plast att beskåda den fantastiska solnedgången. Det kommer du inte vara ensam att vilja göra. Långt innan den blodröda solen sjunker i havet samlas folk på kaféer och tavernor och de öppna platser som finns för att få njuta av naturens skådespel.

En naturlig samlingspunkten är stora torget med kaféer och resebyråer. Från torget kan du ta av mot vänster in på den marmorbelagda gränden Nikolaou Nomikou. Den är kantad av exklusivitet i form av boutiquer och gallerier men det är enkelt att svänga in på någon av sidogränderna ner mot havet och vid dess slut hitta ett hotell eller ett kafé.

I Oia ligger Naval Maritime Museum med modeller av gamla skepp, maritima föremål och sällsynta fotografier att beskåda.

Det går även att anlända till Oia med båt och ta sig upp mot staden på en åsnerygg, men annars går bussarna från Fira ofta även om de kan vara packade av nyfikna människor, speciellt fram emot kvällen när solen börjar gå ner.

AKROTIRI

Akrotiri är en charmig by som ligger 13 km söderut från Fira. Bebyggelsen klättrar mot bergets sluttningar och erbjuder boende och restaurangupplevelser med utsikt mot havet eller mot calderan. För den badsugne är det ca en kilometer till halvdana stränder men det är lätt att knalla nertill vattnet längs den stora vägen. Red Beach och White Beach ligger även på denna sida och kan nås från Akrotiri.

Den största minoiska staden utanför Kreta var just Akrotiri och utgrävningarna som ännu inte är avslutade är väl värda ett besök. Tänk bara på att de är stängda på måndagar. Flera anmärkningsvärda fynd har gjorts ifrån den bronsåldersstad som tros ha inrymt 30 000 personer

PERISSA

Persissa är uppbyggd längs den väg som går ner mot havet och den 6 km långa svarta lavastranden. I Perissa ligger en av Santorinis campingar placerad nära havet och strandpromenaden kantas av kaféer och barer. En vattenpark, Water Park, erbjuder vattennöje när det salta havsvattnet och dess vågor inte längre lockar. Det finns även gott om uthyrningsaktörer för den som vill ta sig runt på ön med moped eller fyrhjuling.

Om det kliar i vandringsbenen är Perissa en utmärkt startplats om du vill vandra upp på berget Mesa Vouno som skiljer Perissa och Kamari. Ta sikte på Hotel Marianna och skylten ”Ancient Thira”. Väl 369 meter över havet kan du utöver en fantastisk utsikt även beskåda lämningarna av det antika Thira. Det finns även möjlighet att ta sig upp på åsnerygg eller med minibuss.


Vägen upp till gamla Fira från Kamari, Santorini. (Foto: Markus Olsson)

I Perissa finns ett litet museum, Muséet för mineraler och fossiler, med en samling av ovanliga fossiler och mineraler.

Det finns i regel fler backpackers i Perissa än i Kamari då det finns fler billiga rum att hyra samt ett enkelt vandrarhem, Anna, som ligger längs den långa väg som utgör staden och leder ner mot stranden.

KAMARI

Kamari ligger söder om flygplatsen och erbjuder ett nära alternativ att låta kroppen vila i efter en lång resa. Det är här de flesta av charterarrangörerna förlägger sina resor vilket också märks i stadens utbud. En ren och fräsch strandpromenad kantad av tavernor och butiker med souvenirer utgör en stor del av Kamari.

Den svarta lavastranden blir riktigt het fram emot eftermiddagen och kan knappast beträdas utan skor. Stranden sträcker sig ända fram till Mesa Vounos branta bergsvägg. Under bastparasollen, utsträckt på en solstol får du även beskåda flygplanens tvära svängningar ner mot flygplatsen.

Kamari var den gamla hamnstaden för det antika Thira, men har inte lämnat några större avtryck för eftervärlden att beskåda. Vill du ta dig upp på Mesa Vouno för att titta på kvarlämningarna av det antika Thira går det bra att göra det även från den södra delen av Kamari. Det går minibussar och åsnor upp på berget. Det går även bra att vandra längs serpentinvägen upp till toppen och mot slutet ansluta på stigen från Perissa.

FIRA (CHORA)

Ett besök i staden Fira är ett måste när du är på Santorini. De vita stenhusen med de klassiskt blå detaljerna klättrar längs bergsväggen upp på platån och erbjuder restauranger, barer, affärer och boutiquer i små slingriga gränder. Utbudet är gott och det finns mycket att beskåda, om inte annat den fantastiska utsikten över havet. Det är svindlande hur man har lyckats bygga staden på de karga vulkanväggarna utan att ön protesterat högljutt. Barer, restauranger och tavernor formligen hänger ut över kanten och bjuder på både höga priser men även en makalös utsikt.

Som en liten fläck långt nere vid vågornas möte med land ligger den gamla hamnen där dagens skyttelbåtar från de stora kryssningsfartygen släpper av sina passagerare. Det går att gå alla de 580 trappstegen upp till staden, men du kan även njuta av färden uppåt med bergbanan.

Runt torget Plateia Theotokopouloa finns en del snabbmatsrestauranger som plånboksvänlig kontrast till de exklusiva restaurangerna. Följer du vägen Mortiou från torget hittar du flera olika serviceinrättningar som kan vara bra att känna till när du reser med ryggsäck; livsmedelsbutiker, resebyråer, internetkaféer, växlingskontor, mopeduthyrning etc.

Vid södra delen av torget ligger busstationen som du anländer till om du väljer att ta bussen från flygplatsen/hamnen. Här finns även en offentlig toalett när behovet gör sig påmint. För att ta sig till de äldre delarna av staden går du snett norrut.

Restauranger/uteställen

I Fira finns många restauranger att välja på och en fantastisk utsikt att svälja ner maten med. Det är bara att välja och vraka från skyltarna längs gränderna. När det gäller uteställen finns det också ett gott utbud. Nedan anges bara ett fåtal.

ENIGMA

En klubb med dansmusik och en schysst terrass med palmträd och en bar. Om det rycker i dansbenen så är det här du får utlopp för dessa ryckningar.

CASABLANCA SOUL

Fingerfärdiga bartenders som erbjuder exotiska drinkar till ljudet av mer funkig musik. Ett bra alternativ att fortsätta kvällen på efter en middag på någon av restaurangerna i Fira.

KOO CLUB

Kanske den mest populära utomhusklubbarna i Fira. Här pumpas techno och trance genom högtalarna långt in på nätterna.

KIRA THIRA JAZZ BAR

För den som inte vill känna den tunga basen vibrera genom kroppen kan njuta av jazz och etnisk musik på den lilla Kira Thira Jazz Bar.

OIA

I Oia kan du äta både för dyra slantar men även lite billigare men generellt kan sägas att ju längre österut du går i staden desto mer för pengarna får du. Ett par restauranger som kan vara värda att prova är Anemomilos och Laokastri.

Stränder

KAMARI


Stranden börjar redan vid foten av berget Mesa Vounos. Delen närmast berget har den mest finkorniga svarta lavasanden och ju längre norrut stranden sträcker sig desto stenigare blir den. Det finns bastparasoller och solstolar att hyra men erbjuder även plats för egna medtagna strandmadrassen. För den sportiga erbjuds även olika vattensporter som vattenskidor, paddling eller vindsurfning. Det går taxibåtar mellan Kalamari och Persissa och är ett snabbt och enkelt sätt att bredda sin strandupplevelse.

MONOLITHOS

Norr om Kamari ligger Monolithos Beach som erbjuder ett mer långgrunt alternativ. Stränderna på Santorini är annars kantade av snabbt djupa vatten varför detta alternativ kan vara bra för barnfamiljer. Här kan även den beach-volleysugne få utlopp för sina behov och det finns även ett litet lekområde för barnen att alternera vattenlekarna med. Ett par tavernor är lokaliserade vid stranden.

PERISSA

På motsatta sidan Mesa Vounos i Persissa breder sig den 6 km långa stranden söder ut. Den svarta lavasanden är något finare än i Kamari och erbjuder i princip samma utbud som vid systerstranden.

RED BEACH

Den röda stranden är den mest kända och uppseendeväckande stranden. Den ligger närmast byn Akrotiri vid kanten av rödfärgade klippor. Stranden är rätt liten och blir snabbt full av sollapande människor och de som vill snorkla i det klara vattnet och beskåda de färggranna klippformationerna. Tavernan på stranden erbjuder energi för den som så behöver.

OBS! I dagsläget (2019) är det inte säkert att gå ner till Red Beach pga rasrisk från de omgivande klipporna. Kolla med bofasta på plats om statusen på detta.

WHITE BEACH

Viken precis bredvid Red Beach kallas White Beach tack vare de vita klipporna som omger den. Den är inte riktigt lika populär som grannstranden och kan nås med båt eller till fots från den röda stranden.