Grekland

Kykladerna

Santorini: Att göra/ sevärt

Oia

Oia är belägen på norra sidan av Santorini, ca 10 km från Fira. Med buss längs den smala vägen ifrån Fira tar du dig dit på ca 30 minuter. Staden drabbades hårt av den jordbävning som skakade ön 1956 men är återställd sedan en tid tillbaka.

Oia är en än mer exklusiv stad än Fira men erbjuder samtidigt en lugnare atmosfär i sin småskalighet. Här kan det kosta mer att bo och kommersen är stark. Det finns dock en bra blandning av både uthyrningsrum och hotell samt ett vandrarhem, Oia Youth Hotel.

Vart du dig än vänder och fäster blicken finns en koppling till turismen, allt ifrån kaféer till hantverk. Den långsmala staden är nog en av de mest fotograferade där den ligger vackert belägen ut mot de svarat vulkanbranterna.

Längst ut på udden finns ruinerna av det venetianska kastellet från 1200-talet som erbjuder en utmärkt plast att beskåda den fantastiska solnedgången. Det kommer du inte vara ensam att vilja göra. Långt innan den blodröda solen sjunker i havet samlas folk på kaféer och tavernor och de öppna platser som finns för att få njuta av naturens skådespel.

En naturlig samlingspunkten är stora torget med kaféer och resebyråer. Från torget kan du ta av mot vänster in på den marmorbelagda gränden Nikolaou Nomikou. Den är kantad av exklusivitet i form av boutiquer och gallerier men det är enkelt att svänga in på någon av sidogränderna ner mot havet och vid dess slut hitta ett hotell eller ett kafé.

I Oia ligger Naval Maritime Museum med modeller av gamla skepp, maritima föremål och sällsynta fotografier att beskåda.

Det går även att anlända till Oia med båt och ta sig upp mot staden på en åsnerygg, men annars går bussarna från Fira ofta även om de kan vara packade av nyfikna människor, speciellt fram emot kvällen när solen börjar gå ner.

Akrotiri

Akrotiri är en charmig by som ligger 13 km söderut från Fira. Bebyggelsen klättrar mot bergets sluttningar och erbjuder boende och restaurangupplevelser med utsikt mot havet eller mot calderan. För den badsugne är det ca en kilometer till halvdana stränder men det är lätt att knalla nertill vattnet längs den stora vägen. Red Beach och White Beach ligger även på denna sida och kan nås från Akrotiri.

Den största minoiska staden utanför Kreta var just Akrotiri och utgrävningarna som ännu inte är avslutade är väl värda ett besök. Tänk bara på att de är stängda på måndagar. Flera anmärkningsvärda fynd har gjorts ifrån den bronsåldersstad som tros ha inrymt 30 000 personer

Perissa

Persissa är uppbyggd längs den väg som går ner mot havet och den 6 km långa svarta lavastranden. I Perissa ligger en av Santorinis campingar placerad nära havet och strandpromenaden kantas av kaféer och barer. En vattenpark, Water Park, erbjuder vattennöje när det salta havsvattnet och dess vågor inte längre lockar. Det finns även gott om uthyrningsaktörer för den som vill ta sig runt på ön med moped eller fyrhjuling.

Om det kliar i vandringsbenen är Perissa en utmärkt startplats om du vill vandra upp på berget Mesa Vouno som skiljer Perissa och Kamari. Ta sikte på Hotel Marianna och skylten ”Ancient Thira”. Väl 369 meter över havet kan du utöver en fantastisk utsikt även beskåda lämningarna av det antika Thira. Det finns även möjlighet att ta sig upp på åsnerygg eller med minibuss.

Vägen upp till gamla Fira från Kamari, Santorini. (Foto: Markus Olsson)

I Perissa finns ett litet museum, Muséet för mineraler och fossiler, med en samling av ovanliga fossiler och mineraler.

Det finns i regel fler backpackers i Perissa än i Kamari då det finns fler billiga rum att hyra samt ett enkelt vandrarhem, Anna, som ligger längs den långa väg som utgör staden och leder ner mot stranden.

Kamari

Kamari ligger söder om flygplatsen och erbjuder ett nära alternativ att låta kroppen vila i efter en lång resa. Det är här de flesta av charterarrangörerna förlägger sina resor vilket också märks i stadens utbud. En ren och fräsch strandpromenad kantad av tavernor och butiker med souvenirer utgör en stor del av Kamari.

Den svarta lavastranden blir riktigt het fram emot eftermiddagen och kan knappast beträdas utan skor. Stranden sträcker sig ända fram till Mesa Vounos branta bergsvägg. Under bastparasollen, utsträckt på en solstol får du även beskåda flygplanens tvära svängningar ner mot flygplatsen.

Kamari var den gamla hamnstaden för det antika Thira, men har inte lämnat några större avtryck för eftervärlden att beskåda. Vill du ta dig upp på Mesa Vouno för att titta på kvarlämningarna av det antika Thira går det bra att göra det även från den södra delen av Kamari. Det går minibussar och åsnor upp på berget. Det går även bra att vandra längs serpentinvägen upp till toppen och mot slutet ansluta på stigen från Perissa.

Fira (Chora)

Ett besök i staden Fira är ett måste när du är på Santorini. De vita stenhusen med de klassiskt blå detaljerna klättrar längs bergsväggen upp på platån och erbjuder restauranger, barer, affärer och boutiquer i små slingriga gränder. Utbudet är gott och det finns mycket att beskåda, om inte annat den fantastiska utsikten över havet. Det är svindlande hur man har lyckats bygga staden på de karga vulkanväggarna utan att ön protesterat högljutt. Barer, restauranger och tavernor formligen hänger ut över kanten och bjuder på både höga priser men även en makalös utsikt.

Som en liten fläck långt nere vid vågornas möte med land ligger den gamla hamnen där dagens skyttelbåtar från de stora kryssningsfartygen släpper av sina passagerare. Det går att gå alla de 580 trappstegen upp till staden, men du kan även njuta av färden uppåt med bergbanan.

Runt torget Plateia Theotokopouloa finns en del snabbmatsrestauranger som plånboksvänlig kontrast till de exklusiva restaurangerna. Följer du vägen Mortiou från torget hittar du flera olika serviceinrättningar som kan vara bra att känna till när du reser med ryggsäck; livsmedelsbutiker, resebyråer, internetkaféer, växlingskontor, mopeduthyrning etc.

Vid södra delen av torget ligger busstationen som du anländer till om du väljer att ta bussen från flygplatsen/hamnen. Här finns även en offentlig toalett när behovet gör sig påmint. För att ta sig till de äldre delarna av staden går du snett norrut.

Rulla till toppen