Grekland

Kykladerna

Paros: Stränder

Paros har riktigt fina stränder runt om på ön. Det är bara att hoppa på en buss eller hyra ett fordon för att upptäcka dem. De flesta stränder på Paros har fin, mjuk sand.

Agii Anargiri Beach

Strax öster om Naoussa ligger denna fina strand med mjuk gyllengul sand och klart vatten. Det finns både solstolar och parasoller att hyra på del av stranden. På väg ner mot stranden ligger rader av hotell och uthyrningsrum samt tavernor och kaféer.

Aliki/ Alyki Beach

I den lilla byn Aliki ligger denna vackra strand med möjlighet att hyra både solstolar och parasoller. Intill stranden ligger flera tavernor att njuta av god mat vid. Sanden är mjuk och alldeles gyllene.

Livadia Beach och Argos Beach

Dessa två stränder ligger i Parikia, till vänster om väderkvarnen. Stränderna har nästan vuxit ihop och är välbesökta, erbjuder olika vattensporter och det finns flera restauranger och tavernor intill stränderna. De kanske inte är de finaste stränderna på Paros men är helt okej och ligger skönt nära Parikia om du bor där.

Kalakonas Beach

Till höger om väderkvarnen en bit bort längs med hamnpromenaden finns Parikias andra strand, Kalakonas. Stranden är inte stor men helt okej med gyllengul sand och tillgång till hela hamnpromenadens utbud av tavernor och kaféer.

Pounta Beach

Pounta Beach ligger söder om Parikia och tillhör en av de populäraste stränderna på Paros. Här håller festfolket till och det finns åtminstone två barer vid stranden som låter musiken flöda. Stranden är cirka 250 meter lång, har fin sand och parasoller och solsängar finns att hyra. Du kan ta dig hit med bil eller moped (asfalterad väg ända fram) eller med någon av bussarna som stannar här.

Golden Beach (Chrissi Akti)

Golden Beach är en cirka 700 meter lång sandstrand på östra sidan av Paros. Vattnet är långgrunt och sanden på botten skimrar i solskenet genom det klara vattnet. Här samlas framför allt surfare och i augusti brukar det vara stora vindsurfartävlingar. Trots detta är det oftast inga problem att kunna flyta omkring ostört i vågorna. Det finns flera restauranger, tavernor och ett par hotell nära stranden och om du blir sugen på att lära dig att vindsurfa så är det här stranden att göra det på. Både brädor och lektioner finns mot betalning nere vid stranden.

Golden Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Parasporos Beach

Söder om Parikia ligger Parasporos Beach som är en ganska stor strand med ett par tavernor/ barer intill stranden. Här finns solstolar och parasoller att hyra om så önskas. Sanden är fin men är bitvis lite stenig. Bussen från Parikia stannar uppe vid landsvägen och sedan är det bara att promenera under tio minuter ner på grusvägen.

Piperi Beach

Pipéri Beach är Naoussas närmaste strand, bara 50 meter från vägen in till Noussa och cirka 250 meter från hamnen. Stranden är inte så långsträckt men ganska djup och flera pinjeträd längre in på stranden ger skugga. Ett par hotellkomplex ligger nära stranden men stör inte den som helst håller sig borta från just sådana. Stranden ligger så pass nära stadens faciliteter att gå upp och käka lunch och sedan gå ner till stranden igen kräver ingen stor ansträngning.

Piso Livadi Beach

Stranden i Piso Livadi är fin och ligger i en skyddad bukt med båtarna på rad en bit ut i vattnet. Här finns några tavernor samt barer att äta och dricka vid och kvällen blir lätt magisk med vågorna kluckande mot piren intill.

Piso Livadi Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Monastiri Beach

På norra Paros ligger Agioa Ioannis med sitt kloster vilket du kan se från just Monastiri Beach. Stranden är inte den största på Paros men erbjuder härligt turkost vatten som är relativt långgrunt. Klippformationer utgör den vänstra sidan av bukten. Här finns både en taverna och möjlighet att prova på olika vattensporter under turistsäsongen. Stranden kan vara ganska trång under högsäsong då det kan anordnas både fester, konserter och olika tävlingar vid stranden. För den som gillar att tumla omkring utan kläder så är nakenbad tillåtet här.

Kolimbitres Beach

Kolimbitres Beach ligger på vägen mot Monastiri Beach och bjuder på samma härliga turkosa vatten som på systerstranden. Båda stränderna ligger cirka tre kilometer från Naoussa. Här utgör udda stenformationer delar av strandkanten och vattnet är ungefär lika långgrunt som vid Monastiri Beach.

Kolimbitres Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Santa Maria Beach

En annan strand när Naoussa, cirka fyra kilometer österut, är Santa Maria Beach. Här kan du betrakta Naxos liggandes på en solsäng i den sköna, mjuka sanden. Stranden är ganska populär bland vindsurfare och för den vågade kan detta testas på. Även andra vattensporter kan utövas om sådant behov finnes, annars är det en perfekt bara-ligga-och-lata-sig-strand. Intill stranden ligger Santa Maria Camping vilket gör att stranden emellanåt är ganska välbesökt. Gör sig hungern påmind finns det barer att handla snacks på och att ta sig hit är ett enkelt projekt då det går att ta både buss och badbåt hit.

Delfini Beach

Några kilometer (15 minuters gångväg) söder om Parikia ligger den lilla stranden Delfini Beach med sitt turkosa vatten. Intill stranden finns en bar och en restaurang. Om du väljer att lägga ner handduken här, passa på att äta tonfisksalladen på restaurangen som också heter Delfini vilket enligt mig är en mycket angenäm upplevelse. Restaurangen hyr även ut solstolar och parasoller.

Rulla till toppen