Grekland

Kykladerna

Naxos: Restauranger/ uteställen

På Naxos finns ett rikt utbud av restauranger och uteställen och framför allt i Chora är det bara att vraka och välja. Här presenteras ett fåtal av alla mat- och barställen du kan besöka. Som alltid kan förändringar ha skett sedan sist jag var där så berätta gärna det senaste om du har en annan erfarenhet.

Babylonia Bar

Babylonia Bar ligger längs hamnpromenaden men det gäller att titta uppåt för att inte missa den. Baren har ett stort utbud av olika drinkar och cocktails som du kan njuta av på balkongen med utsikt mot hamnen.

Flamingo

En annan restaurang i Chora som serverar grekiska rätter är Flamingo. De serverar frukost från klockan 10.00 för att sedan gå över till att servera lunch och till sist middag på kvällen. De erbjuder bra vegetariska alternativ, bland annat vegetarisk Moussaka. Flamingo har även en bar för den som bara vill ta en cocktail och från klockan 19.00 varje kväll bjuder de på grekisk livemusik. Flamingo ligger vid hamnpromenaden en trappa upp.

Kozi

Längs vägen mot Grotta, ner mot havet, ligger Kozi som serverar riktigt bra souvlaki på Naxos. De serverar även färsk fisk och andra grekiska traditionella rätter. Det tar bara ett par minuter att går dit från hamnpromenaden i Chora. Utedelen av restaurangen är öppen mot havet och taket skyddar mot den starka solen.

Lucullus

En av de äldsta tavernorna på Naxos heter Lucullus (anno 1908) serverar goda traditionella grekiska rätter. Miljön är charmig med bord ute i gränden och med gammal klassisk inredning inomhus. Lucullus ligger i Chora, i Old town.

Taverna Gorgona

Ett måste när det gäller matintag är ett besök på Taverna Gorgona som ligger i Agia Anna. Tavernan är till ytan stor som en gympasal och verkar aldrig riktigt ta slut. När du har klivit upp för trappstegen möts du av en kvinna med långt, svart, svallande hår och som med hög röst välkomnar dig och visar dig till ett av borden. Taverna Gorgona serverar alla klassiska grekiska maträtter som du får beskåda bakom stora glasdiskar så att du kan peka ut exakt vad du vill ha. Är värdinnan på gott humör så skålas det även i deras eget vin framme vid glasdisken. Maten är riktigt god och portionerna är väl tilltagna.

Taverna Nikos

Precis i utkanten av Agios Prokopis ligger Taverna Nikos precis intill vägen. Förutom en relativt stor uteservering har de några bord vid vattnet på andra sidan vägen. En skönare utsikt får man leta efter och efter några timmar på stranden är det skönt att landa en stund i skuggan och svalka sig med en kall Mythos och en grekisk sallad.

Taverna Paradiso

Det finns platser som består av ren och skär magi. Taverna Paradios i Agia Anna är just en sådan plats där den ligger precis intill havet. Serveringen under det stora pinjeträdet kan inte bli mer magisk. Vissa menar att det finns bättre mat på andra tavernor men man ska inte underskatta miljön som smaksättare. För mig är maten bra och miljön är helt fantastisk.

Rulla till toppen