Grekland


Kykladerna

Kithnos

Till Kithnos kan du ta färja från Pireus eller Lavrio på fastlandet. Räkna med cirka tre timmar från Pireus med en av de större färjorna som lägger till på rutten Pireus- Kithnos- Sifnos- Folegandros- Sikinos- Ios- Santorini.

Namn på grekiska

Κύθνος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1600

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22810

Om Kithnos

Kithnos (Kythnos) ligger mellan Serifos och Kea i den västra delen av Kykladerna och erbjuder en avslappnad semester med relativt få utländska turister. Hit åker i regel greker och framför allt atenbor under högsäsongen men en och annan öluffare hittar förstås också hit.

Kithnos är en karg ö med liten växtlighet. Trots det försörjer sig de 1600 bofasta invånarna i första hand på jordbruk men även fiske är en viktig näring. På norra Kithnos finns de flesta vin- och olivodlingarna men i övrigt växer inte mycket på de magra sluttningarna. Den högsta punkten är bara drygt 300 meter över havet men delar av kusten sluttar brant ner i havet och ger en svindlande känsla av höjd.

Till Kithnos åker du för att uppleva det genuina Grekland med klassiska byar, välkomnande invånare och för att njuta av klassisk grekisk husmanskost på någon av tavernorna. Stränderna på Kithnos är av varierande sort och är kanske inte det som i första hand lockar hit turisterna. Kithnos största behållning är det genuina grekiska vardagslivet som utspelar sig här.

Grekerna kallar även Kithnos för Thermia tack vare de varma källor som ligger på ön och som sägs bota allehanda krämpor. Källorna ligger i byn Loutra och där kan du både bada i det helande vattnet och samtidigt få ömma leder masserade.

Mer information om Kithnos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Kithnos

Rulla till toppen