Grekland

Kykladerna

Kimolos: Att göra/ sevärt

Kimolos är en liten ö som går utmärkt att upptäcka till fots. Det är inte alltid vandringslederna är märkta ordentligt men du hittar garanterat snart rätt igen.

Chora

Chora ligger ett par kilometer norr om kustbyn Psathi dit du anländer med färjan. Chora är en genuin grekisk by med klassiska vitrappade hus med blå detaljer som ligger tätt, tätt intill varandra och skapar i vissa fall så smala gränder att en bil utan grekisk förare inte tar sig fram. Ovanligt nog finns inget torg i Chora som annars brukar vara den centrala samlingspunkten utan här är det huvudgatan som inhyser de få tavernorna som finns. Virrvarret av gränder kan vara svårt att överblicka men om du tar dig upp till väderkvarnarna som ligger strax ovanför byn kan du få en tydligare överblick över hur Chora är uppbyggt.

Kastro, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

I Chora ligger den gamla stadsdelen Kastro som faktiskt fortfarande är bebodd. På sina platser är murarna hela sju meter tjocka och man kan förstå att det var ett tryggt skydd en gång i tiden.

Kastro, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Kastro är egentligen uppdelad i två delar; Messa Kastro med anor från 1200-talet e. Kr och Exo Kastro med anor från 1600-talet e.Kr. Kastro är ett måste om du besöker Chora. Kastro är tydligt skyltad oavsett från vilket väderstreck du kommer in i Chora.

Chora, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Katedralen Odiyitria med sin klarblå takkupol kan vara värd ett besök om du är intresserad av kyrkor och i närheten av kyrkan ligger det arkeologiska museet med sedvanliga föremål från olika utgrävningar.

Chora, Kimolos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns livsmedelsbutik, ett par små affärer, ett bageri (missa inte Ladenia- bröd med olivolja, tomat och lök), bankomat och några tavernor i Chora som ger ett okej utbud om du väljer att bo här under din vistelse på Kimolos. Utbudet ligger dock ganska spritt och till exempel bankomaten ligger på helt andra sidan Chora jämfört med huvudgatan med tavernorna.

Goupa

Goupa är en liten fiskeby strax öster om hamnen och är känt för de färggranna båthusen som öborna har huggit ut ur den porösa berggrunden. Så mycket mer finns inte att se här men det är ändå en häftig upplevelse med de färggranna konstrasterna till det vita berget och det turkosa vattnet. Det finns en badplast på klipporna i Goupa med uthuggna trappsteg ned i vattnet.

Psathi

Psathi är den lilla hamnbyn du anländer till när du kommer till Kimolos. Byn är inte stor men det finns uthyrningsrum, mopeduthyrare och några tavernor att njuta av maten på. Framför allt kvällssolen gör tavernabesöket än mer angenämt när den sakta går ner i Medelhavet. Dagtid anländer en del dagsturister från Milos och fyller byn med folk men det tunnas sedan ut framåt kvällen igen. Utflyktsbåtarna från Milos och de stora färjorna lägger till vid den större piren i Psathi medan den lilla taxibåten avgår från den mindre piren.

Skiadi

Skiadi är en stenformation som genom naturfenomen blivit formad som en stor svamp. Det enda sättet att ta sig dit är genom att vandra längs den led som är tydligt utmärkt ända fråbn Chora. Det tar drygt en timme att vandra hit på en förhållandesvis lätt vandringsled. Vandrinsgleden fortsätter ner för berget mot ostkusten om du inte vill ta samma väg tillbaka.

Vandra

Kimolos är en bra ö för vandring och det finns några märkta leder runt om på ön. På plats kan du köpa eller låna boendes exemplar av en lokalt producerat vandrinsgbroschyr. Annars finns det kartor att köpa där lederna är utmärkta. Lederna är i relativt gott skick och skyltningen likaså även om det snart är dags att uppdatera dem.

Rulla till toppen