Grekland


Kykladerna

Kimolos

Det är lätt att resa till Kimolos då det går färjor både från fastlandet (Pireus) och från de närliggande öarna och framför allt från Milos. Kimolos har ingen flygplats och den närmaste flygplatsen finns på Milos dit du kan åka med inrikesflyg från Aten.

Namn på grekiska

Κίμωλος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 700

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22870

Om Kimolos

”Som tidigare meddelats fanns icke-engelsktalande Kostas med fru på plats som jag nu har förstått är svärföräldrarna till hon som kan prata engelska. Med just den där varma grekiska gästvänligheten drog de snabbt fram en stol till mig och dukade fram, kaffe, vatten, syltade citroner och en skål med söta mullbär. Kostas plockade fram kartor och broschyrer och höll långa föredrag på grekiska med tummen upp för specifika platser på kartan. Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag kunde grekiska. Det finns så mycket jag vill fråga och få berättat. Kostas fru fyllde emellanåt i med små ord medan hon satt vid bordet bredvid och rensade nyplockade kapris. ”Kapri” sa hon och nickade mot högen av färsk kapris. Jag nickade tillbaka och sa de få ord som jag kan på grekiska (poli kala= mycket bra) om och om igen. I det här fallet måste det ha betytt väldigt, väldigt bra eftersom jag sa det så ofta.” (Markus Olsson)

Kimolos ligger strax norr om Milos och sägs en gång i tiden ha suttit ihop med den större systerön men en jordbävning ska ha skiljt öarna åt och tvingat ner staden Ellinika till havets botten. Vid stiltje ska man tydligen kunna se tester av staden genom det klara vattnet, men om det bara är en sägen eller inte tvistas det fortfarande om.

Kimolos är 36 kvadratkilometer stor och har knappt 700 bofasta invånare. Turismen är rätt sparsmakad och många båtluffare hittar av någon anledning inte hit på sin luff i Kykladerna. Under högsäsong kommer dock greker från fastlandet till Kimolos och det kan vara svårt att få tag på rum.

Kimolos är en lugn ö och det genuina Grekland är tydligt och märkbart för alla som kliver i land. Invånarna är gästvänliga och visar gärna upp sin ö, det är bara att fråga i närmaste taverna. Det största samhället är Chora, en bit inåt land, med ett av övärldens få bebodda kastron. Gränderna i Chora är svindlande smala och mynnar aldrig ut i ett torg eftersom byn faktiskt saknar ett sådant.

Landskapet på Kilomos är bergigt och kargt med några få gröna dalar där man odlar grödor. Utöver turismen är det fiske, jordbruk och gruvnäringen som är det största inkomstkällorna för lokalbefolkningen
Det går färjor till Kimolos från både de övriga öarna i Kykladerna och från Pireus på fastlandet men det vanligaste sättet att ta sig hit är från grannön Milos och bilfärjan som går mellan Pollonia och hamnbyn Psathi på Kimolos.

Under högsäsong går en liten buss mellan hamnen och Chora samt till flera utav stränderna på ön, men utanför säsongen står den stilla parkerad i en gränd i Chora.

Mer information om Kimolos hittar du i vänstermenyn.Karta över Kimolos


Rulla till toppen