Grekland

Kykladerna

Iraklia: Att göra/ sevärt

Du åker inte till Iraklia för att göra en massa saker, du åker dit för att njuta av tystanden och ta det lugnt. På Iraklia finns i huvudsak två byar; hamnbyn Agios Georgios och Panagia (chora).

Agios Georgios

Iraklias hamn finns vid byn Agios Georgios och det är där rum att hyra i huvudsak finns. Byn har cirka 50 bofasta invånare som bor i de vita husen som klättrar upp för sluttningarna som i sin tur leder ner mot den lugna bukten. Byn har två kyrkor, ett kapell, flertalet tavernor och ett par barer.

Agios Georgios, Iraklia.
(Foto: Markus Olsson)

När du kliver av färjan ligger Agios Georgios rakt framför dig. Om du vid bystranden håller till höger kommer du till byns startpunkt. Direkt till höger hittar du Iraklias enda bankomat och ett par tavernor, går du rakt fram delas vägen snart vid restaurang Perigiali och väljer du att fortsätta rakt fram har du Agios Georgios två minimarkets framför dig. Den första ligger i samma hus som Perigiali, på vänster sida och erbjuder förutom ett rätt välsorterat sortiment biljettförsäljning av olika dagsturer med båt till grannön Schinoussa eller till Iraklias olika stränder. Längre upp på gatan på höger sida ligger nästa minimarket som också är en slags resebyrå/postkontor. Här köper du färjebiljetter eller postar dina brev. Om du nere vid startpunkten istället håller vänster går du i kraftigt stigning upp mot flera tavernor och rumsuthyrningar. Fortsätter du över krönet kommer du så småningom ner till Livadi Beach.

Agios Georgios, Iraklia.

Panagia

Panagia är Iraklias Chora och ligger placerad på sluttningen av berget Papas. Det tar knappt en timme att gå till fots från Agios Georgios. Det finns en liten gratisbuss på ön som transporterar de som får plats mellan Panagia och Agios Georgios. Busstiderna anslås nere vid minimarketen i samma hus som resturang Perigiali i Agios Georgios. Panagia består egentligen av en gata kring vilken de vita husen är uppbyggda. Få av invånarna pratar engelska men är vänliga och visar på stor gästfrihet. I Panagia finns en kyrka, en minimarket, ett bageri och en taverna To Steki som kan hjälpa till att hitta ett rum att hyra i byn.

Agios Ioannou-grottan

På Iraklia finns en grotta, Agios Ioannou, belägen på öns sydsida. Den är ganska otillgänglig men det finns gångstigar ner till grottan och det är värt att ta sig den vandringen för att få upptäcka den. Det kan även finnas guidade turer till grottan, fråga i någon av minimarketarna om och när de ges. Att ta sig in i grottan utmanar en del när det gäller klaustrofobi, men väl inne kan du beskåda en stor pelarsal med stalagmiter och stalaktiter. För att överhuvudtaget kunna se något krävs att du tar med din egen ficklampa. Grottan används även som kyrka vilket inte tillhör vanligheterna.

Vandringsleder

Iraklia är bara 18 kvadratkilometer stor och det finns fler vandringsleder att göra dagsturer på. Förslagsvis köper du en karta i en av minimarketerna som tydligt visar vandringslederna och förtydligar med korta beskrivningar.

Rulla till toppen