Grekland

Kykladerna

Folegandros: Att göra/ sevärt

Chora/ Kastro

Chora med dess Kastro tillhör en av de mest spektakulära byarna i Kykladerna där den ligger längst ut på klippkanten med 150 meter ner till vattenytan. Chora består av små gränder och torg och på kvällen tänds belysningen i de få träd som finns och det är svårt att någon annanstans hitta den magiska känsla som uppstår där.

Kastro, Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

I Chora ligger det gamla Kastro vilket nästan kan missas på grund av sin försynta ingång. Kastro är den gamla venetianska delen från 1200- talet av Chora och ingången ligger inte långt ifrån Maraki Tours, en av öns resebyråer. I Chora finns flera restauranger, barer, ett par minimarkets, resebyråer och en bankomat.

Panaghiakyrkan

Strax utanför Chora ligger Panaghiakyrkan en bit uppför berget. På kvällen vallfärdar turisterna upp för den gjutna gången för att beskåda den vackra solnedgången och blicka ner på den upplysta Chora. Den lilla promenaden är verkligen mödan värd. Om du gör ett besök inne i kyrkan så kan du beundra ikonen från 1600-talet av den heliga Maria som under påsken bärs omkring på ön för att välsigna Folegandros.

Ano Meria

Folgeandros har en asfalterad huvudväg som går från hamnen via Chora och bort till Ano Meria. Ano Meria är en liten bergsby där bondelivet är tydligt märkbart med åsnor och odlingar tätt inpå husen. I byn finns några enkla tavernor samt ett bageri som bakar riktigt gott grekiskt bondbröd.

Hembygdsmuseet

I Ano Meria finns ett hembygdsmuseum som visar Folgeandros historia genom tiderna och inom framför allt jordbruket. Museet ligger i en gammal bondgård och är skyltat från genomfartsvägen i Ano Meria.

Vandra

Trots att Folgeandros är en klippig och till viss del brant ö så finns det fina vandringsleder. De flesta av dem leder till någon av öns stränder och det är en härlig belöning att kunna hoppa i vattnet efter någon timmes vandring. Folegandros är så pass litet att det i princip är omöjligt att gå vilse utan tappar du leden så hittar du snart ut på vägen eller tillbaka dit du ska.

Rulla till toppen