Grekland


Kykladerna

Folegandros

Närheten till Santorini gör att det går gott om färjor till Folegandros från grannöarna men även från Pireus. Folegandros har ingen flygplats utan de närmaste flygplatserna ligger på Santorini och Milos.

Namn på grekiska

Φολέγανδρος

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 700

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22860

Om Folegandros

”Jag tillbringade dagen med att gå de fem kilometerna rakt ner från Chora till Livadi Bay på årets kanske varmaste dag. Det kändes som att gå i ett kargt månlandskap fast utan tyngdlöshet. Att få tumla runt i det kara vattnet var promenaden värd. Att gå ner i värmen gick bra men att på eftermiddagen gå upp var lite tyngre. Så pass tungt att en pytteliten röd minibuss med rostfläckar stannade och plockade upp mig och körde mig nästan hela vägen upp. Föraren kunde inte engelska men jag kunde säga tack på grekiska och det verkade räcka. Ren och självklar grekisk vänlighet.” (Markus Olsson)

Folegandros betyder ”liten klippa” och det är precis vad Folegandros är, klippig och rätt liten. Nästan var du än är på den tolv kilometer långa ön så stupar klipporna brant ner mot det blå havet. Chora, huvudbyn, som ligger på en platå cirka fem kilometer upp från hamnen är byggd längs ut mot klippkanten och husväggarna ligger jäms med det 150 meter djupa stupet. En mäktig syn och känsla. Många återvänder till Folegandros år efter år och det är inte svårt att förstå eftersom ön har något alldeles eget med sitt karga landskap, dramatiska klippor och klara, blå vatten.

Solnedgång, Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Det bor ungefär 700 bofasta på Folegandros året om och har i mitt tycke Kykladernas vackraste Chora. Till Folegandros åker du för dess magiska uppsyn och lugn. Det finns flera bra stränder och några vandringsleder och utöver Chora är det två byar, Ano Meria och hamnbyn Karavostasis, som har bofasta invånare.

Läs mer: Blogginlägg från när jag var på Folegandros (länk)

I vänstermenyn hittar du mer information om Folegandros.

 

Karta över Folegandros

Rulla till toppen