Grekland

Kykladerna

Donoussa: Att göra/ sevärt

Donoussa erbjuder i första hand egentligen på saker att inte göra. Det vill säga du åker inte hit för att göra så mycket utan för att ta det lugnt, njuta av de litterära verk du har med dig och för att njuta av god mat och dryck på någon av tavernorna.

Kalotaritissa

Kalotaritissa ligger på Donoussas norra kust och består enbart av några hus och en taverna, Taverna Mitsos. En taverna som för övrigt serverar fantastisk god mat. Här finns ett par stränder och möjlighet att vandra ut på udden framför ”byn”.

Kalotaritissa, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Stavros

Stavros är Donoussas huvudby och det är där båtarna lägger till när du kommer till Donoussa. De flesta tavernor och kaféer ligger i Stavros och det är även här faciliteter som livsmedelsbutiker, bankomat och postkontor finns.

Stavros, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Stavros är uppbyggd på båda sidor som stranden, Stavros Beach, där den delen av byn där båtarna lägger till har i princip all service. På den andra sidan stranden finns en stor taverna men i övrigt bara boenden.

När det gäller försäljningen av färjebiljetter så kan dessa köpas på båda sidor om stranden. På kvällen gör du det på den sidan som har alla faciliteter (samt 40 minuter innan båtarna avgår) medan på morgonen gör du det i tavernan på andra sidan (2017).

Stavros, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Stavros är en liten by men som egentligen har allt; restauranger, bekvämligheter och en fantastiskt fin strand.

Vandring

Donoussa är en liten ö som du vandrar runt på en dag eller två och har de senaste åren fått bra märkta vandringsleder. Tänk på att det inte direkt växer några träd som skänker skugga så ta med rikligt med vatten på din rundtur.

Vandringsled 3, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)
Vandring mot Mersini, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Börja med att ta sikte på Mersini och vägen österut. Efter en kvart kommer du fram till stranden Kedros som ligger en bit ner för branten. Vägen fortsätter sedan över krön och runt kurvor i cirka en timme innan du är framme i Mersini.

Mersini, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Utsikten här är fantastisk och nere vid havet ligger Livadi Beach. Vägen fortsätter sedan norrut uppe på en platå med utsikt över havet åt alla håll. Efter cirka en timme kommer du fram till Kalotaritissa som ligger nere i viken vid kusten. Intill den lilla kyrkan ligger en fin liten sandstrand, en utmärkt oas innan vandringen tillbaka till Stavros påbörjas. Ifrån Kalotaritissa går vägen över till en bred stig som trampats upp av invånarna under århundraden. Stigen går uppe på bergsryggen och övergår efter ett tag i en grusväg. Efter drygt en timme är du tillbaka i Stavros.

Rulla till toppen