Grekland

Kykladerna

Antiparos: Att göra/ sevärt

Till Antiparos åker man i regel för att ta det lugnt, njuta av de fina stränderna och strosa i Chora. Det finns så klart några andra saker att göra och att se men det är framför allt en ö att bara njuta av.

Grottan- Spileo Stalaktiton

Den största sevärdheten är Antiparos egen grotta som bjuder på en 85 meter fängslande djup upplevelse. Grottan var känd redan på Alexander den stores tid, det vill säga på 300 talet före Kristus, och flera berömdheter har besökt grottan och ristat in sina signaturer på grottväggarna. I taket hänger stora stalaktiter som nästan skapar en utomjordisk upplevelse. Grottan är skickligt upplyst och gjutna trappor leder hela vägen ner till grottans botten. Från Chora går det en minibuss till grottan ett par gånger om dagen men det är även enkelt att ta sig upp till grottan med vespa. Från Chora tar det cirka 15 minuter bilvägen.

Antiparos grotta, Antiparos (Foto: Markus Olsson)

Agios Georgios

Agios Georgios är en liten sömning by på Antiparos sydvästra kust. Här finns några kapell, ett fåtal tavernor och ett par fina stränder att njuta av. Det är enkelt att ta sig till Agios Georgios med buss eller för egen maskin på den asfalterade tio kilometer långa vägen från Chora. Längs kusten utanför byn finns det flera grottor som ligger i havsnivå och det går båtturer ut till dem genom Captain Pipinos taverna.

Antiparos stad- Chora

Chora, Antiparos. (foto: Markus Olsson)

Chora är sträcker sig från hamnen på den södra sidan av ön till praktiskt taget den västra, men den stora behållningen har du av huvudgatan, Kombiakas, där restauranger, caféer, barer och affärer ligger. Bougainvillean hänger tung över i princip varje restaurang och ramar in Kombiakas på ett underbart sätt.

Chora, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)
Kastro, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Vid det lilla torget, som du når om du följer gatan från hamnen inåt land, finns en portal till det medeltida Kastro. Kastrot är en slags kvadratisk gårdsplan som husen sluter sig kring. Från början fanns där även en fästning för att skydda invånarna mot pirater och sjörövare men idag finns inte mycket kvar av den. Det finns ett litet museum med gratis inträde i anslutning till Kastro.

Kastro, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Inte långt ifrån torget ligger även katedralen Agios Nicolaos, byggd på 1600-talet.

Cykla

I hamnen i Antiparos stad finns ett par cykeluthyrare så varför inte upptäcka ön från cykelsadeln? Antiparos är inte en särskilt stor ö och att cykla längs kusten är ett urmärkt sätt att uppleva ön och de fina stränderna.

Solnedgången vid Sifneiko

Den bästa platsen på Antiparos att uppleva solnedgången ifrån är vid Sifneiko, liksom bakom Chora på västsidan. Ni kan antingen slå er ner på stranden, ta en drink vid någon av barerna eller göra som jag, gå ut på klipporna längst ut.

Rulla till toppen