Grekland

Kykladerna

Andros: Att göra/ sevärt

Aghios Petros-tornet

Resterna av det runda Agios Petros-tornet ligger i sluttningen nedanför byn Aghios Petros på Andros nordöstra sida. Själva bottenvåningen mäter 9,4 meter i diameter men har av någon okänd anledning ingen direktförbindelse till de överliggande fem våningarna. Tornet byggdes för att kunna ”sända” signaler med hjälp av facklor.

Batsi

Man kan nog säga att Batsi är Andros semesterort nummer ett. Det är hit de flesta turister åker och det finns gott om hotell och rum att hyra. Staden har två stränder varav Batsi Beach tillhör Andros populäraste med vit, mjuk sand och nära till restauranger och kaféer. Den andra stranden ligger några minuter norrut och är betydligt mindre. Sanden är lite mer grovkornig men fortfarande fin. Från denna strand får du en fantastisk utsikt över Batsi när solen går ner. Batsi är ingen stor stad men det finns några olika restauranger att prova på samt ett par matbutiker att handla hem matvaror ifrån. Den ena ligger nästan nere vid stranden och den andra, betydligt större, ligger upp vid huvudvägen ovanför staden.

Chora

Ungefär mitt på ostkusten ligger Chora, eller Andros Town som den också kallas, belägen på en halvö som sträcker sig ut i det blågröna vattnet. Som så många andra städer i den grekiska övärlden så har Chora på Andros sin grund i den venetianska eran. Det märks framför allt när du besöker Old town i Chora där dessa influenser är tydliga tillsammans med de bysantinska och ottomanska influenserna. Efter det att den nya grekiska staten bildades byggdes staden ut utanför de gamla murarna och många hus byggdes i neoklassisk stil.

I Chora finns två museer som är värda ett besök; museet för modern konst och det arkeologiska museet.

Om du funderar på att bo i Chora under din vistelse på Andros så har området Nimborio flera rumsuthyrare och hotell.

Gavrio

Gavrio tillsammans med Batsi är de två orter på Andros som erbjuder flest boenden för turister. Andros hamn ligger i Gavrio så din första bekantskap med ön är just från Gavrio. Gavrio är en liten by men som har allt; restauranger, tavernor, kafé, boende, strand och tillhörande aktiviteter.

Kloster

Det finns åtminstone fyra kloster på Andros; Agia, Panachrantou, Agios Nikolos och Agia Marina. Agia sägs vara det mest betydelsefulla klostret i Kykladerna men blev först ett kloster år 842. Många framstående präster och biskopar kommer från detta kloster.

Korthi

Korthi är en annan by som erbjuder gott om boende och som lockar till sig turister och surfare. Här finns restauranger och tavernor och byn erbjuder till och med lite nattliv för den som vill sudda sent. Bussförbindelser finns både till Gavrio och Batsi men även till Chora. Korthi ligger vid en bukt som tack vare vindarna erbjuder bra surfning.

Inte långt ifrån Korthi ligger Pano Kastro som är återstoderna av ett medeltida fort och är Andros största medeltidsruiner.

Vandra

Andros lockar en hel del vandrare med sin vackra, gröna natur. Det finns totalt tolv stycken markerade leder, från 1,7 kilometer upp till tolv kilometer. Vissa leder har börjat växa igen och det kan vara svårt att se markeringarna. Tänk på att vissa leder inte går tillbaka till ursprungsläget så du måste ordna skjuts tillbaka. Fråga på resebyrån om vandringslederna och vissa kartor har dem även utmärkta.

Rulla till toppen