Grekland


Kykladerna

Anafi

Utanför säsongen kan det vara lite knepigt att ta sig hit men under säsong går det båtar både ifrån Pireus och ifrån de närliggande öarna i Kykladerna.

Namn på grekiska

Ανάφη

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 300

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22860

Om Anafi

”Idag har jag vandrat längs kusten och alla de stränder som kantas av den. Anafi har en rad fina sandstränder av vilka de allra flesta är oorganiserade men som ändå har naturlig skugga tack vare träden som växer längs strandkanten. Gillar man inte den ena stranden så är det bara att gå vidare till den andra. Nackdelen kanske är alla fricampare som huserar vid flertalet stränder och gärna visar upp sin lekamen utan en tråd på kroppen. Det är klart, har du inga problem med det så är det ju inget problem, men för en annan som helst skulle vilja glida ner i vattnet i en våtdräkt så känns det lite besvärande med de som använder dräkten som tält istället. Jag tror dock att det hör till Anafis kultur. Det är lite alternativt och lite bekymmerslöst. Man får göra som man vill och vad som händer upp i Chora och vad som pågår nere vid kusten är två helt olika saker.” (Markus Olsson)

Kykladerna sista utpost mot Kreta är 38 kvadratkilometerstora Anafi som ligger strax öster om Santorini. Anafi är känd för sitt vackra, karga landskap, sina ständer med fin sand och det klara vattnet som omger ön. Anafi har endast två byar, Chora, som ligger cirka två kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos som utgör den andra lilla byn. Till Anafi åker du för en lugn och avkopplande semester. Dagarna består i regel av vandring, stranden, en god bok och god mat.

Det bor knappt 300 bofasta på Anafi och ön är inte i närheten av att vara så turistanpassad som till exempel Santorini. Anafi känns genuin och egen och den bergiga miljön lämnar ingen oberörd. Anafis högsta punkt är berget Vigla på drygt 580 meter över havet. Anafi är så pass liten och har en så pass begränsad bebyggelse att du i princip kan vandra dit du vill.

Mer information om Anafi hittar du i vänstermenyn.Karta över Anafi


Rulla till toppen